Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πτωχευτικός Κώδικας - Βαρουφάκης: Το ν/σ αυτό είναι το πρώτο χτύπημα του 5ου μνημονίου που ετοιμάζει η κυβέρνηση

Πτωχευτικός Κώδικας - Βαρουφάκης: Το ν/σ αυτό είναι το πρώτο χτύπημα του 5ου μνημονίου που ετοιμάζει η κυβέρνηση
Το πτωχευτικό δίκαιο μιας χώρας, σημείωσε ο Γ. Βαρουφάκης, είναι ένα εργαλείο αναδιανομής περιουσιών στα χέρια των ισχυρών, που συνήθως γράφουν τους νόμους
Ο νέος πτωχευτικός νόμος αποτελεί «το πρώτο χτύπημα του 5ου μνημονίου που ετοιμάζει η κυβέρνηση» ανέφερε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης στη Βουλή, τονίζοντας ότι «η ΝΔ είναι άξια της ειρωνείας της Ιστορίας, καθώς μια νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση θα δημεύσει τελικά τις περιουσίες των μικρομεσαίων και όχι οι κομμουνιστές...».
Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, ανέφερε πως «από καταβολής των κοινωνιών, σημασία είχε ποιος χρώσταγε, τι, σε ποιον, καθώς και ποια μπορούσε να είναι η βία που θα μπορούσε να ασκήσει ο πιστωτής πάνω στον υπερχρεωμένο».
Το πτωχευτικό δίκαιο μιας χώρας, συνεπώς, σημείωσε ο Γ. Βαρουφάκης, «είναι ένα εργαλείο αναδιανομής περιουσιών στα χέρια των ισχυρών, που συνήθως γράφουν τους νόμους».
Τόνισε πως «η χρεοκοπία για τον καπιταλισμό, είναι ό,τι η κόλαση για τον Χριστιανισμό» λέγοντας πως γι΄ αυτό και «το δόγμα Σόιμπλε και της τρόικας ήταν πως τα χρέη είναι ιερά».
Υποστήριξε πως «όταν στις καπιταλιστικές χώρες το πτωχευτικό δίκαιο έγινε πιο φιλικό προς τους οφειλέτες, ο καπιταλισμός "πέταξε"» σημειώνοντας ότι στις ΗΠΑ η Τράπεζα «δεν μπορεί για ένα στεγαστικό δάνειο να σε κυνηγά να σου πάρει άλλα περιουσιακά στοιχεία που μπορεί να έχεις».
Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «υποσχέθηκε ότι θα φέρει ένα νέο πτωχευτικό νόμο που θα δίνει δεύτερη ευκαιρία. Δυστυχώς, όμως, όπως σε τόσα άλλα, δεν το εννοούσε».
Απέρριψε το νομοσχέδιο λέγοντας ότι δεν προβλέπει τίποτα για την συνυπευθυνότητα πιστωτή-οφειλέτη για την χορήγηση ενός δανείου. Επέκρινε την δυνατότητα συλλογής πληροφοριών που παρέχεται στις τράπεζες για τα περιουσιακά στοιχεία ενός δανειολήπτη, για τον ορισμό μονομερούς επιλογής συνδίκου.
Ο Γιάννης Βαρουφάκης ανέφερε, πως όταν «έχετε μετατρέψει την χώρα σε μια απέραντη φυλακή χρέους και χρεοδουλοπαροικία» «φέρνετε έναν νόμο που δημιουργεί πολλές, εκατοντάδες μικρές φυλακές χρέους για το 81% των επιχειρήσεων και για πάνω από 600.000 νοικοκυριά».
Παρατήρησε πως όταν μια μεσαία εταιρεία κλείσει, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μην μπορεί να αποπληρώσει εργαζόμενους, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες.
«Όταν ο εργαζόμενος μιας πτωχευμένης επιχείρησης δεν θα έχει την δυνατότητα να αποπληρώσει το στεγαστικό του δάνειο, επειδή είναι ο τελευταίος που θα έχει να λάβει χρήματα από την πτώχευση, θα έρχεται η τράπεζα και με συνοπτικές θα του παίρνει το σπίτι».
Το νομοσχέδιο αυτό, είπε, «δίνει στους στρατηγικότερους των κακοπληρωτών, δηλαδή στους τραπεζίτες και στους ολιγάρχες, τη δυνατότητα να οικειοποιηθούν βίαια την περιουσία εκείνων, όλους που εσείς έχετε φέρατε σε κατάσταση γενικευμένης αδυναμίας να τηρήσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις».
Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 είπε πως «δεν παίρνετε μόνο το σπίτι εκείνων που το αγόρασαν με στεγαστικό και δεν μπορεί να το αποπληρώσει αλλά και εκείνου που το κληρονόμησε αλλά αναγκάστηκε να το προσημειώσει για να πάρει ένα μικρό επιχειρηματικό δάνειο».
Κατήγγειλε το νομοσχέδιο ως «νομοθέτημα-σταθμός για την χώρα που θα μείνει στην Ιστορία και θα αποδειχθεί η αιτία για να σας κυνηγούν οι ερινύες για δεκαετίες». Το νομοσχέδιο αυτό, είπε, είναι «το πρώτο χτύπημα του 5ου μνημονίου που ετοιμάζεται» επιστρέφοντας στην τοξικότητα του 3ου μνημονίου». «Είστε άξιοι της ειρωνείας της Ιστορίας.
Την περιουσία των μικρομεσαίων τελικά, δεν θα την δημεύσουν οι κομμουνιστές, όπως τους προειδοποιούσε η Δεξιά, αλλά η Νέα Δημοκρατία στο όνομα φιλελεύθερων, δήθεν, "μεταρρυθμίσεων"! Τέτοιο ρεσιτάλ ειρωνείας και υποκρισίας δεν συναντά κανείς συχνά».
Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 αναφέρθηκε επίσης και στην συζήτηση για τις ευθύνες της οικονομικής κρίσης στην χώρα, την πορεία του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, ανέφερε ότι μετά το 2010 η τραπεζική κρίση δημιούργησε μια τετραπλή χρεοκοπία σε κράτος και τράπεζες, εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Διασωληνώσατε, είπε, τις τράπεζες με την ΕΚΤ και τα IOUs που εγγυάται έως σήμερα το υπουργείο Οικονομικών και όμως, «εάν είχατε δώσει στους καταθέτες τα μισά από αυτά που δώσατε στους τραπεζίτες με τις ανακεφαλαιοποιήσεις, οι καταθέτες θα είχαν αποπληρώσει τα κόκκινα δάνεια τους και θα είχε λήξει τόσο η τραπεζική όσο και η κοινωνική κρίση».
Βέβαια, είπε ο κ. Βαρουφάκης, έτσι «δεν θα κέρδιζαν τα αρπακτικά, που σήμερα το βράδυ θα ανοίξουν σαμπάνιες» καθώς με το νομοσχέδιο αυτό «ξεκινά και κορυφώνεται το πρότζεκτ της λεηλασίας των ιδιωτικών περιουσιών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης