Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ - Εκλογές 2020: Γιατί η Κίνα θέλει επανεκλογή του Donald Trump στο Λευκό Οίκο

ΗΠΑ - Εκλογές 2020: Γιατί η Κίνα θέλει επανεκλογή του Donald  Trump στο Λευκό Οίκο
Η Κίνα θα μπορούσε να βλέπει με καλό μάτι την επανεκλογή του Trump στοιχηματίζοντας στην μη αναστρέψιμη παρακμή του μεγάλου στρατηγικού της ανταγωνιστή
Εμπορικός και τεχνολογικός πόλεμος, σε συνδυασμό με καθημερινές διπλωματικές αψιμαχίες: παρά μία καταστροφική πρώτη θητεία Trump, η Κίνα θα μπορούσε να βλέπει με καλό μάτι την επανεκλογή του αμερικανού προέδρου, στοιχηματίζοντας στην μη αναστρέψιμη παρακμή του μεγάλου στρατηγικού της ανταγωνιστή.
Επισήμως, το Πεκίνο «δεν έχει προτίμηση» ανάμεσα στον D. Trump και τον J. Biden.
Ωστόσο, ορισμένοι σχολιαστές ποντάρουν στον απερχόμενο πρόεδρο, για την αποδυνάμωση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Δύσης και, κατά συνέπεια, την άνοδο της Κίνας στην πρώτη θέση στο παγκόσμιο στερέωμα.
Οι Κινέζοι «ελπίζουν ότι θα επανεκλεγείτε, διότι κάνετε την Αμερική εκκεντρική και μισητή σε ολόκληρο τον κόσμο», έγραφε τον Μάιο στο Twitter ο Hou Sijin, διευθυντής της εθνικιστικής εφημερίδας Global Times απευθυνόμενος στον Trump.
«Ενισχύετε την ενότητα της Κίνας».
Οι διμερείς σχέσεις έχουν πέσει επί της προεδρίας Trump στο χαμηλότερο επίπεδο από την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων Ουάσινγκτον-Πεκίνου το 1979.
Σε μία ατμόσφαιρα ψυχρού πολέμου, η Ουάσινγκτον έκλεισε τον Ιούλιο προξενείο της Κίνας σε αμερικανικό έδαφος, ενώ το Πεκίνο απάντησε με τον ίδιο τρόπο λίγες ημέρες αργότερα.

Αποδυνάμωση του ΝΑΤΟ

Όμως, ο T. Gangh, υφυπουργός Εξωτερικών, διαβεβαιώνει: «Δεν μας ενδιαφέρει ποιος θα βρίσκεται στον Λευκό Οίκο. Αυτό που θέλουμε είναι μια ήρεμη και καλύτερη σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Ωστόσο, υπενθύμισε ενώπιον ευρωπαίων δημοσιογράφων: «Οι σινοαμερικανικές σχέσεις υπήρξαν επίσης προβληματικές με τους Δημοκρατικούς ως προς πολλά θέματα».
Ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος αναγόρευσε την Κίνα σε στόχο κατά την διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας και εξόργισε την ηγεσία της ονομάζοντας «κινεζικό ιό» τον νέο κορωνοϊό.
Σε διπλωματικό επίπεδο, ο Trump είναι «ανεξέλεγκτος και απροσδιόριστος» για το Πεκίνο, σχολιάζει ο σινολόγος Philippe Le Corre του Harvard Kennedy School.
Όμως, «το ενδιαφέρον για την επανεκλογή του Trump εντάσσεται στην αυτόματη συνέχιση της πολιτικής του "Πρώτα η Αμερική", που αποκόπτει εν μέρει την Ουάσινγκτον από τους παραδοσιακούς της συμμάχους», εξηγεί.
«Είναι προφανώς λογικό να φαντασθεί κανείς ότι οι κινεζικές ελίτ χαίρονται με την αποδυνάμωση των ΗΠΑ, που είναι ο μεγάλος αντίπαλος».
Και επίσης οι κινεζικές ελίτ τρίβουν τα χέρια βλέποντας την διαίρεση του δυτικού στρατοπέδου.
«Ένας από τους στρατηγικούς στόχους του Πεκίνου είναι η αποδυνάμωση της Ατλαντικής Συμμαχίας, η οποία πελαγοδρομεί υπό την ηγεσία Trump», σχολιάζει η Theresa Fallon, επικεφαλής του Centre d' Etudes Russie-Europe-Asie (Creas) στις Βρυξέλλες.

Ο Xi Jinping καλλωπίζει την διεθνή του εικόνα

Από την άφιξη του Trump στον Λευκό Οίκο το 2017, ο κινέζος ομόλογός του Xi Jinping προώθησε την εικόνα του υπεύθυνου ηγέτη του υπέρμαχου του ελεύθερου εμπορίου από το βήμα του Νταβός, προκαλώντας τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα των επιχειρηματικών κύκλων, πανικόβλητων από τον απομονωτισμό του αμερικανού προέδρου.
Πιο πρόσφατα, ο Xi Jinping εξασφάλισε διεθνή κομπλιμέντα για την ανακοίνωση ότι η χώρα του, ο μεγαλύτερος ρυπαντής του πλανήτη, θα αρχίσει να περιορίζει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πριν από το 2030- σε αντίθεση με την στάση της Ουάσινγκτον και την καταγγελία της συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα.
Και την ώρα που ο Trump ανακοίνωνε την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο Xi Jinping δεσμευόταν ότι θα καταστήσει «παγκόσμιο δημόσιο αγαθό» πιθανό κινεζικό εμβόλιο για την Covid-19.
Αλλά μακροπρόθεσμα, «η σχέση μπορεί να βελτιωθεί, αν η πανδημία ελεγχθεί γρήγορα στις ΗΠΑ και αν η Κίνα αγοράσει περισσότερα αμερικανικά προϊόντα, όπως δεσμεύθηκε να κάνει στην αρχή του έτους", προβλέπει ο πολιτικός επιστήμονας Zhu Zhiqun του Πανεπιστημίου Bucknell των ΗΠΑ.
Στην προοπτική αυτή, "δεν αποκλείεται Trump και Xi Jinping να αναθερμάνουν την φιλία τους».

Ο Biden και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Άλλωστε, το κινεζικό καθεστώς δεν έχει κάτι καλό να περιμένει από την ανάληψη της αμερικανικής προεδρίας από τον Biden.
«Ο Biden θα κληρονομήσει δασμούς και αμφιβάλλω αν θα τους άρει μονομερώς», σχολιάζει η Bonnie Glaser του Center for Strategic and International Studies της Ουάσινγκτον.
«Το Πεκίνο θα πρέπει να υποχωρήσει σε άλλες αμερικανικές απαιτήσεις, αν θέλει την άρση των υπερφορολογήσεων αυτών» που επέβαλε ο Trump στα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα», εξηγεί.
Και στο τεχνολογικό μέτωπο, «όποιος και να είναι ο νικητής, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα υπαναχωρήσουν ως προς την απόφασή τους να αποκλείσουν τον εξοπλισμό της Huawei από τα αμερικανικά δίκτυα» κινητής τηλεφωνίας, δηλώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Η Ουάσινγκτον κατηγορεί τον κινεζικό τηλεπικοινωνιακό κολοσσό για πιθανή κατασκοπεία.
Ακόμη πιο ενοχλητικό για το Πεκίνο είναι το γεγονός ότι οι Δημοκρατικοί είναι περισσότερο αυστηροί από τους Ρεπουμπλικάνους σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο αντιπρόεδρος του B. Obama είναι πιθανόν ότι θα αυξήσει την πίεση στο θέμα της επιβολής του ελέγχου του Πεκίνου επί του Χονγκ Κονγκ.
«Ο Biden θα είναι κακή είδηση για το Πεκίνο, διότι θα ταχθεί υπέρ του συνασπισμού χωρών που βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος απέναντι στην Κίνα», προβλέπει ο σινολόγος Philippe Le Corre.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης