Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

McKinsey: Υπό την απειλή χρεοκοπίας και εξαφάνισης το 50% των ΜμΕ στην Ευρώπη

McKinsey: Υπό την απειλή χρεοκοπίας και εξαφάνισης το 50% των ΜμΕ στην Ευρώπη
Με χρεοκοπία κινδυνεύουν ουκ ολίγες ΜμΕ στην Ευρώπη
Υπό την απειλή της χρεοκοπίας και της εξαφάνισης από την αγορά βρίσκεται το ήμισυ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ευρώπη, εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού, σύμφωνα με σχετική έρευνα που πραγματοποίησε η McKinsey.
Ειδικότερα, η έρευνα που τον Αύγουστο 2020 (πριν αυξηθούν εκ νέου τα κρούσματα κορωνοϊού), περιγράφει μια ιδιαίτερα ζοφερή προοπτική για τις ΜμΕ της Ευρώπης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι τουλάχιστον οι μισές εξ αυτών ενδέχεται να κινήσουν διαδικασίες πτώχευσης τον επόμενο χρόνο, εάν τα έσοδα συνεχίσουν να παραμένουν στάσιμα.
Η έρευνα διεξήχθη με δείγμα περισσότερες από 2.200 μμΕ στις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης.
Με ορισμένες χώρες -την Ιρλανδία, τη Γαλλία και την Ισπανία- να επαναφέρουν αυστηρότερα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης για τον μετριασμό της εξάπλωσης του ιού, αυτό θα μπορούσε εύκολα να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη οικονομική πίεση τις ΜμΕ.
Η McKinsey διαπίστωσε ότι το 20% των ΜμΕ σε Ιταλία και Γαλλία θα μπορούσαν να υποβάλουν αίτηση πτώχευσης εντός των επόμενων έξι μηνών.
Όπως και στις ΗΠΑ, οι ΜμΕ αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα του εργατικού δυναμικού και τουλάχιστον το ήμισυ της οικονομικής προστιθέμενης αξίας στην Ευρώπη.
Μια περαιτέρω κατάρρευση των ΜμΕ είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι μιας οικονομικής ανάκαμψης που δεν μοιάζει με ανάκαμψη "σχήματος V".
Η πανδημία έχει πλήξει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, με το 70% να αναφέρει χαμηλότερα έσοδα.
Αυτό το επίπεδο ήταν ακόμη υψηλότερο στην Ιταλία και την Ισπανία, αντικατοπτρίζοντας τη σοβαρότητα του ιού και τα μέτρα lockdown σε αυτές τις χώρες, σημειώνεται.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης