Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η απάντηση της Ελληνικός Χρυσός στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τα οικονομικά της στοιχεία

tags :
Η απάντηση της Ελληνικός Χρυσός στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τα οικονομικά της στοιχεία
Τι απαντά η Ελληνικός Χρυσός στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τα οικονομικά της στοιχεία
Με επιστολή της η Ελληνικός Χρυσός απαντά στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Μάλαμα και Σ. Φάμελλο μετά την πρόσφατη κοινοβουλευτική τους ερώτηση, παρέχοντας διευκρινίσεις για τα οικονομικά και φορολογικά της στοιχεία.
Στην επιστολή της η εταιρεία σημειώνει ότι "μέχρι σήμερα, η Ελληνικός Χρυσός έχει υλοποιήσει επένδυση με εισαγωγή κεφαλαίου από το εξωτερικό στην χώρα, ύψους 1,2 δισ. δολάρια, απασχολώντας σήμερα 1.650 εργαζομένους, εκ των οποίων  9 στους 10 προέρχονται από την τοπική κοινωνία του Δήμου Αριστοτέλη, ενώ έχει αποδώσει 348 εκατ. σε μισθούς, επιδόματα και εργοδοτικές εισφορές."
Επισημαίνει επίσης ότι "Η δραστηριότητά μας έχει αποφέρει έσοδα 375 εκατ. για το ελληνικό κράτος, καθώς και έσοδα 892 εκατ. ευρώ σε εγχώριους προμηθευτές και επιχειρήσεις.
Επιπλέον, έχουμε μέχρι σήμερα πραγματοποιήσει επενδύσεις άνω των 22 εκατ. σε έργα εταιρικής υπευθυνότητας για την  πολυεπίπεδη ενίσχυση των κοινοτήτων της ΒΑ Χαλκιδικής, προάγοντας τον τουρισμό, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την κοινωνική συνοχή, την δημόσια υγεία και την ανάπτυξη παράλληλων οικονομιών στην περιοχή."
Για την την επένδυση στα Μεταλλεία Κασσάνδρας η Ελληνική Χρυσός αναφέρει εξάλλου ότι είναι "από τις μεγαλύτερες αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, με μια σπουδαία προοπτική πλήρους ανάπτυξης, επιπλέον επενδύσεων της τάξης των $2 δισ και απασχόλησης που θα φτάσει τις 5.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Εξάλλου, ήδη αποτελούμε τον μεγαλύτερο εργοδότη στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου η ανεργία προσεγγίζει τα επίπεδα του 30%."
Τέλος, σε ό,τι αφορά "τους προβληματισμούς σας περί κερδοφορίας της μητρικής εταιρείας Eldorado Gold, σε αντιδιαστολή με την ζημιογόνο δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός τα τελευταία χρόνια", η εταιρεία σημειώνει, μεταξύ άλλων ότι "γνωρίζετε πολύ καλά τους λόγους που οδήγησαν την εταιρεία μας σε ζημιογόνο δραστηριότητα, δηλαδή τις πολυετείς αδειοδοτικές καθυστερήσεις που καθήλωσαν για χρόνια την μακροπρόθεσμη επένδυση στα Μεταλλεία Κασσάνδρας και στέρησαν από την τοπική κοινωνία σημαντικά οφέλη και χιλιάδες ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας."

Ολόκληρη η επιστολή της Ελληνικός Χρυσός:

"Αξιότιμα Mέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου,

Καταρχάς, χρειάζεται για ακόμα μια φορά να υπογραμμίσουμε ότι η εταιρεία μας λειτουργεί σε απόλυτη συμμόρφωση με το θεσμικό και λειτουργικό πλαίσιο που διέπει την δραστηριότητά της.
Η ακεραιότητά μας και ο σεβασμός στους Νόμους, τόσο από περιβαλλοντικής όσο και από τεχνικής άποψης, έχουν επισφραγιστεί από πολλαπλές αποφάσεις της ανεξάρτητης Ελληνική Δικαιοσύνης. Επιπλέον, συμμορφωνόμαστε απαρέγκλιτα με το νομικό και φορολογικό πλαίσιο της χώρας μας, ενώ η ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων μερών και αρμοδίων φορέων για τα πεπραγμένα μας συντελείται πάντοτε με υπευθυνότητα, εγκυρότητα και σε καθεστώς απόλυτης διαφάνειας.
Με περισσή έκπληξη γίναμε κοινωνοί της πρόσφατης κοινοβουλευτικής ερώτησης που αφορά στα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας μας και την οποία απευθύνατε στα Υπουργεία Οικονομικών, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων. Είναι φυσικά αυτονόητο ότι με την παρούσα επιστολή μας δεν υποκαθιστούμε σε καμία περίπτωση τον θεσμικό ρόλο και υποχρέωση των παραπάνω να χειριστούν το αίτημά σας, ούτε σπεύδουμε να απαντήσουμε επί των σημείων.
Θα θέλαμε, ωστόσο, να προβούμε σε ορισμένες απαραίτητες διευκρινίσεις, προς αποκατάσταση της υπόληψης και της φήμης της εταιρείας μας, Ελληνικός Χρυσός, που για ακόμα μια φορά πλήττονται αδίκως από τις δημόσιες τοποθετήσεις σας.
Κάθε εταιρεία που επενδύει με σεβασμό στον εαυτό της και τιμά τον τόπο που δραστηριοποιείται, θεωρεί κάτι παραπάνω από αυτονόητη την θεσμική συμμόρφωση.
Δυστυχώς, όμως, αναγκαζόμαστε για πολλοστή φορά να το επαναλάβουμε, κατόπιν των συχνών αναληθών και ενίοτε προκατειλημμένων ισχυρισμών που θίγουν την Ελληνικός Χρυσός και, θα λέγαμε, συλλήβδην τον ελληνικό μεταλλευτικό κλάδο.
Η διαπίστωση αυτή γίνεται μετά λύπης, ωστόσο δύσκολα εξάγει κανείς διαφορετικό συμπέρασμα από το γεγονός ότι, εν προκειμένω, στην ουσία εγκαλείτε την εταιρεία μας απρόκλητα αλλά προκλητικά, χωρίς καμία τεκμηρίωση, παρά κυρίως ως ρητορικό πυροτέχνημα. Αναρωτιόμαστε δε για ποια άλλη εταιρεία έχει τεθεί αντίστοιχο ζήτημα στο Κοινοβούλιο, πλην των πλήρως ή μερικώς δημοσίων εταιρειών, ή άλλων που διώκονται νομικώς για οικονομικά ή άλλα εγκλήματα εις βάρος του Δημοσίου.
Σας γνωστοποιούμε, λοιπόν, ότι τόσο η Ελληνικός Χρυσός όσο και η μητρική της εταιρεία Eldorado Gold, είναι οι πρώτοι που καλωσορίζουν την θεσμική διαβούλευση και τον θεσμικό έλεγχο, θέτοντας από την πρώτη στιγμή στην διάθεση των αρμόδιων αρχών το σύνολο των δεδομένων που διέπουν την δραστηριότητά τους, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Αντιστοίχως, όλα τα οικονομικά και φορολογικά στοιχεία που αιτείστε στην ερώτησή σας βρίσκονται στην διάθεση του αρμοδίου Υπουργείου Οικονομικών καθώς και της Τραπέζης της Ελλάδος.
Σε κάθε περίπτωση, θα θέλαμε να σας θυμίσουμε ότι, μέχρι σήμερα, η Ελληνικός Χρυσός έχει υλοποιήσει επένδυση με εισαγωγή κεφαλαίου από το εξωτερικό στην χώρα, ύψους $1,2 δισ, απασχολώντας σήμερα 1.650 εργαζομένους, εκ των οποίων  9 στους 10 προέρχονται από την τοπική κοινωνία του Δήμου Αριστοτέλη, ενώ έχει αποδώσει €348 εκ. σε μισθούς, επιδόματα και εργοδοτικές εισφορές.
Η δραστηριότητά μας έχει αποφέρει έσοδα €375 εκ. για το ελληνικό κράτος, καθώς και έσοδα €892 εκατ. σε εγχώριους προμηθευτές και επιχειρήσεις.
Επιπλέον, έχουμε μέχρι σήμερα πραγματοποιήσει επενδύσεις άνω των €22 εκατ. σε έργα εταιρικής υπευθυνότητας για την  πολυεπίπεδη ενίσχυση των κοινοτήτων της ΒΑ Χαλκιδικής, προάγοντας τον τουρισμό, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την κοινωνική συνοχή, την δημόσια υγεία και την ανάπτυξη παράλληλων οικονομιών στην περιοχή.
Τα παραπάνω στοιχεία είναι μόνο μερικά εκ των όσων δικαίως καθιστούν την επένδυση στα Μεταλλεία Κασσάνδρας από τις μεγαλύτερες αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, με μια σπουδαία προοπτική πλήρους ανάπτυξης, επιπλέον επενδύσεων της τάξης των $2 δισ και απασχόλησης που θα φτάσει τις 5.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.
Εξάλλου, ήδη αποτελούμε τον μεγαλύτερο εργοδότη στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου η ανεργία προσεγγίζει τα επίπεδα του 30%.
Σε ό,τι αφορά τους προβληματισμούς σας περί κερδοφορίας της μητρικής εταιρείας Eldorado Gold, σε αντιδιαστολή με την ζημιογόνο δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός τα τελευταία χρόνια, εύλογα αντιλαμβάνεται κανείς ότι ένας όμιλος όπως η Eldorado Gold  λογοδοτεί για όλες τις δραστηριότητές της διεθνώς σε μερικές από τις σημαντικότερες και πιο αυστηρές εποπτικές και οικονομικές αρχές παγκοσμίως, όπως είναι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ΗΠΑ, ο IRS, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του Καναδά, μεταξύ άλλων.
Η κερδοφορία της τής επιτρέπει να χρηματοδοτεί τις θυγατρικές εταιρείες ανεξαρτήτως από τυχόν ζημιογόνες χρήσεις που πιθανώς να εμφανίζουν.
Αντιλαμβανόμαστε δε ότι γνωρίζετε πολύ καλά τους λόγους που οδήγησαν την εταιρεία μας σε ζημιογόνο δραστηριότητα, δηλαδή τις πολυετείς αδειοδοτικές καθυστερήσεις που καθήλωσαν για χρόνια την μακροπρόθεσμη επένδυση στα Μεταλλεία Κασσάνδρας και στέρησαν από την τοπική κοινωνία σημαντικά οφέλη και χιλιάδες ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.  
Τέλος, θα θέλαμε να επαναλάβουμε ότι η πρόσκλησή μας να επισκεφθείτε τα Μεταλλεία Κασσάνδρας παραμένει ανοικτή. Σας καλούμε να παρακολουθήσετε από κοντά τη λειτουργία και το επίπεδο ασφαλείας των εγκαταστάσεών μας, το εκτεταμένο πρόγραμμα περιβαλλοντικών αποκαταστάσεων και παρακολουθήσεων, να συνομιλήσετε με τους εργαζομένους μας και να λάβετε ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη πληροφόρηση για όλα τα θέματα που σας απασχολούν.

Με εκτίμηση,
Για την Ελληνικός Χρυσός ΜονοπρόσωπηΑ.Ε
Δημήτρης Δημητριάδης
Αντιπρόεδρος ΔΣ & Διευθύνων Σύμβουλος

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης