Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καταρρέει το αφήγημα του εμβολίου κατά του Covid-19 – Οι αμείλικτοι αριθμοί, η κούρσα των φαρμακο-γιγάντων στον εμπόριο ελπίδας

Καταρρέει το αφήγημα του εμβολίου κατά του Covid-19  – Οι αμείλικτοι αριθμοί, η κούρσα των φαρμακο-γιγάντων στον εμπόριο ελπίδας
Τα εμβόλια προστατεύουν τα άτομα από ασθένειες, αλλά κανένα δεν είναι 100% αποτελεσματικό
Για όσους διατηρούν την ελπίδα ενός επικείμενου εμβολίου έναντι του Covid-19, τα τελευταία νέα πιθανότατα θα τους απογοητεύσουν.
Η αρχή της Βραζιλίας με αρμοδιότητα την έγκριση των φαρμακευτικών σκευασμάτων Anvisa ανακοίνωσε την Τετάρτη (21/10) ότι ένας εθελοντής σε κλινική δοκιμή του εμβολίου Covid-19 που αναπτύχθηκε από την AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης απεβίωσε (δείτε εδώ).
Έχουν ειπωθεί πολλά για το πώς ο κόσμος θα επιστρέψει στην κανονικότητα όταν ένα εμβόλιο είναι ευρέως διαθέσιμο.
Αλλά αυτό δεν θα είναι αλήθεια.
Είναι σημαντικό να είμαστε ρεαλιστές σχετικά με το τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν τα εμβόλια.
Τα εμβόλια προστατεύουν τα άτομα από ασθένειες και ελπίζουμε επίσης από λοιμώξεις, αλλά κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό.
Για να μάθουμε το ποσοστό μιας κοινότητας που θα αποκτούσε ανοσία μετά από ένα πρόγραμμα εμβολιασμού είναι ένα παιχνίδι αριθμών - πρέπει να πολλαπλασιάσουμε το ποσοστό ενός πληθυσμού που εμβολιάζεται με το πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο.
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει σήμερα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού γρίπης στον κόσμο, εμβολιάζοντας περίπου το 75% των άνω των 65 ετών κατά της γρίπης κάθε χρόνο.
Επομένως, εάν το εμβόλιο Covid-19 είναι 75% αποτελεσματικό - που σημαίνει ότι το 75% αυτών που εμβολιάστηκαν αποκτούν ανοσία - τότε στην πραγματικότητα θα προστατευτεί μόνο το 56% αυτού του πληθυσμιακού-στόχου (75% του 75%).
Αυτό δεν θα ήταν αρκετό για να σταματήσει την εξάπλωση του ιού.
Σχεδόν το ήμισυ της ομάδας υψηλότερου κινδύνου θα παραμείνει ευάλωτο και δεν θα ξέρουμε ποιοι είναι.
Η χαλάρωση των κανόνων κοινωνικής απόστασης όταν αντιμετωπίζει μια κοινωνία αυτούς τους κινδύνους μοιάζουν λίγο με τη ρωσική ρουλέτα.
Εκτός από την προστασία των ατόμων, τα εμβόλια μπορούν να προστατεύσουν τις κοινότητες, μέσω της διακοπής της μετάδοσης.
Ένα από τα καλύτερα παραδείγματα προέρχεται από την εκστρατεία εμβολιασμού της μηνιγγίτιδας C στο Ηνωμένο Βασίλειο στα τέλη της δεκαετίας του 1990.
Υπήρξε μείωση κατά 67% του αριθμού των περιπτώσεων σε μη εμβολιασμένα παιδιά και νέους επειδή προστατεύονταν από τις επαφές τους που είχαν εμβολιαστεί και δεν μετέδιδαν τη μόλυνση.
Έτσι, αν θέλουμε να δούμε την προστασία του πληθυσμού από τον εμβολιασμό Covid-19, θα χρειαζόμαστε υψηλά επίπεδα προστασίας (κάλυψη x αποτελεσματικότητα) σε όλες τις ηλικίες - εμβολιασμό όχι μόνο των ομάδων κινδύνου, όπως σχεδιάζεται.
Για να σταματήσουμε τη μετάδοση, πρέπει να εμβολιάσουμε όποιον μπορεί να μεταδώσει λοίμωξη.
Οτιδήποτε λιγότερο σημαίνει ότι ο στόχος μας είναι μόνο η ατομική προστασία και όχι η διακοπή της μετάδοσης.
Ακόμα κι αν οι χώρες αποφασίσουν να αλλάξουν από μια πολιτική προσωπικής προστασίας σε μια στρατηγική διακοπής μετάδοσης, τα εμπόδια παραμένουν.
Πολλά θα εξαρτηθούν από τον επιτυχημένο εμβολιασμό (πιθανώς με δύο δόσεις) ατόμων που δεν είχαν προηγουμένως δει ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο.
Η πρόκληση θα πείσει τους νέους, για παράδειγμα, να εμβολιαστούν, όχι για δικό τους όφελος, αλλά προς όφελος άλλων.

Πότε θα είναι έτοιμα τα εμβόλια;

Αρκετές φαρμακοβιομηχανίες αυξάνουν την μεταποιητική τους δυνατότητα ούτως ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν την παραγωγή μόλις τα εμβόλια εγκριθούν από τις ρυθμιστικές αρχές. Κάποιες προσπάθειες έχουν τη στήριξη αμερικανικού κυβερνητικού προγράμματος που ονομάζεται «Operation Warp Speed».
Ο Fauci δήλωσε στο Reuters ότι αναμένεται δεκάδες εκατομμύρια δόσεις να είναι διαθέσιμες στις αρχές του 2021, και ότι έως τα τέλη του έτους θα μπορούσαν να υπάρχουν πάνω από ένα δισεκατομμύριο.
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις πιο αισιόδοξες κατευθυντήριες γραμμές από τον Αμερικανό πρόεδρο Trump που δήλωσε ότι ένα εμβόλιο μπορεί να είναι έτοιμο πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, αν και δεν διευκρίνισε τον όρο «έτοιμο».
Αρκετές εταιρίες, μεταξύ των οποίων η Moderna, η AstraZeneca και η Pfizer, έχουν ανακοινώσει ότι αναμένουν να παράγουν έκαστη πάνω από 1 δισ. δόσεις την επόμενη χρονιά.
Αυτό μπορεί να σημαίνει αρκετά δισεκατομμύρια διαθέσιμα έως τα τέλη του 2021.

Η κούρσα των φαρμακο-γιγάντων στον εμπόριο ελπίδας

Μπορεί οι παραπάνω αριθμοί να είναι αμείλικτοι, όμως ήδη 48 έρευνες έχουν προχωρήσει σε δοκιμές σε ανθρώπους, ενώ τουλάχιστον 89 έρευνες βρίσκονται στο στάδιο των δοκιμών σε ζώα.
Image
Οι έρευνες άρχισαν τον Ιανουάριο με την αποκρυπτογράφηση του γονιδιώματος SARS-CoV-2.
Οι πρώτες δοκιμές ασφάλειας εμβολίων στον άνθρωπο ξεκίνησαν τον Μάρτιο και τώρα 10 έχουν φτάσει στα τελικά στάδια.
Ορισμένες από αυτές τις δοκιμές θα αποτύχουν και άλλες ενδέχεται να τερματιστούν χωρίς σαφές αποτέλεσμα.
Αλλά μερικά εμβόλια μπορεί να επιτύχουν στη διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος για την παραγωγή αποτελεσματικών αντισωμάτων κατά του ιού.
Ενώ αυτά τα εμβόλια ενδέχεται να αποτρέψουν τη μόλυνση, δεν μπορούν να θεραπεύσουν την ασθένεια.  

Παρακάτω είναι η κατάσταση όλων των εμβολίων που έχουν δοκιμαστεί σε ανθρώπους, καθώς και μια επιλογή υποσχόμενων εμβολίων που δοκιμάζονται ακόμη σε ζώα.

Moderna

Η Moderna αναπτύσσει εμβόλια βασισμένα στο mRNA για την παραγωγή ιικών πρωτεϊνών στο σώμα.
Τον Ιανουάριο, άρχισαν να αναπτύσσουν ένα εμβόλιο και έκτοτε η κυβέρνηση χρηματοδότησε τις προσπάθειες της Moderna, παρέχοντας σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε υποστήριξη.
Σε συνεργασία με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, διαπίστωσαν ότι το εμβόλιο προστατεύει τους πιθήκους από τον κορωνοϊό.
Τον Μάρτιο, η εταιρεία έθεσε το πρώτο εμβόλιο Covid-19 σε δοκιμές σε ανθρώπους, οι οποίες απέδωσαν πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα.
Το εμβόλιο έχει εξελιχθεί στη Φάση 3, η οποία ξεκίνησε στις 27 Ιουλίου.
Στην τελική δοκιμή συμμετείχαν 30.000 υγιείς άνθρωποι σε περίπου 89 τοποθεσίες στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στις 11 Αυγούστου, η κυβέρνηση χορήγησε στην εταιρεία επιπλέον 1,5 δισ. δολάρια σε αντάλλαγμα 100 εκατομμυρίων δόσεων εάν το εμβόλιο αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό.
Ο Καναδάς συμφώνησε τον Σεπτέμβριο να αποκτήσει 20 εκατομμύρια δόσεις.
Στις 17 Σεπτεμβρίου, η Moderna ανακοίνωσε ότι θα περιμένει έως ότου ένας σημαντικός αριθμός εθελοντών νοσήσει με το Covid-19 και έπειτα να δει πόσους είχαν εμβολιαστεί.
Μπορεί να χρειαστούν έως το τέλος του 2020 ή στις αρχές του 2021 για να φτάσει στους απαραίτητους αριθμούς.

BioNTech - Pfizer - Fosun Pharma

Η γερμανική εταιρεία BioNTech άρχισε συνεργασίες με την Pfizer, με έδρα τη Νέα Υόρκη, και την κινεζική φαρμακοβιομηχανία Fosun Pharma για την ανάπτυξη εμβολίου mRNA που θα χορηγηθεί σε δύο δόσεις.
Τον Μάιο ξεκίνησαν μια δοκιμή Φάσης 1/2 σε δύο εκδόσεις του εμβολίου.
Διαπίστωσαν ότι και οι δύο εκδόσεις προκάλεσαν την παραγωγή αντισωμάτων κατά του SARS-CoV-2, καθώς και ανοσοκύτταρα που ονομάζονται Τ κύτταρα που ανταποκρίνονται στον ιό.
Διαπίστωσαν ότι μια έκδοση, που ονομάζεται BNT162b2, παρήγαγε σημαντικά λιγότερες παρενέργειες, όπως πυρετό και κόπωση, και έτσι επέλεξαν να μετακινηθούν στις δοκιμές Φάσης 2/3.
Στις 27 Ιουλίου, οι εταιρείες ανακοίνωσαν την έναρξη δοκιμής Φάσης 2/3 με 30.000 εθελοντές στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αργεντινής, της Βραζιλίας και της Γερμανίας.
Τον Σεπτέμβριο, ο Δρ Albert Bourla, διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, δήλωσε ότι η δοκιμή Φάσης 3 θα έχει αρκετά αποτελέσματα μόλις τον Οκτώβριο για να δείξει εάν το εμβόλιο δούλεψε ή όχι.
Ωστόσο, ο ίδιος είπε τον Οκτώβριο ότι η Pfizer και η BioNTech δεν θα υποβάλουν αίτηση για άδεια έκτακτης ανάγκης πριν από τα τέλη Νοεμβρίου το νωρίτερο.
Θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για να αποφασίσουν σχετικά με την αίτησή τους.
Το εμβόλιο Pfizer και BioNTech, όπως σχεδόν όλα τα άλλα σε κλινικές δοκιμές, απαιτεί δύο δόσεις.
Η κυβέρνηση Trump ανέθεσε συμβόλαιο 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιούλιο για 100 εκατομμύρια δόσεις που θα παραδοθούν έως τον Δεκέμβριο και την επιλογή να αποκτήσει 500 εκατομμύρια περισσότερες δόσεις.
Εν τω μεταξύ, η Ιαπωνία έκανε μια συμφωνία για 120 εκατομμύρια δόσεις, και η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε να αγοράσει 200 εκατομμύρια δόσεις.
Εάν το εμβόλιο τους έχει εγκριθεί, η Pfizer και η BioNTech αναμένουν να παράγουν πάνω από 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου τους παγκοσμίως μέχρι το τέλος του 2021.

Zydus Cadila

Τον Ιούλιο, η Zydus Cadila της Ινδίας άρχισε να δοκιμάζει ένα εμβόλιο με βάση το DNA που εφαρμόζεται ως ένα έμπλαστρο δέρματος.
Ξεκίνησαν μια δοκιμή Φάσης 2 στις 6 Αυγούστου.

CureVac

Τον Μάρτιο, η κυβέρνηση Trump προσπάθησε ανεπιτυχώς να δελεάσει την CureVac να μεταφέρει την έρευνά της από τη Γερμανία στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τρεις μήνες αργότερα, η εταιρεία ξεκίνησε τις κλινικές δοκιμές ενός εμβολίου mRNA, το εφάρμοσε τον Σεπτέμβριο σε εθελοντές και τον Παναμά και το Περού για μια μελέτη Φάσης 2 και σχεδίαζε μια δοκιμή Φάσης 3 έως το τέλος του 2020.
Σε μια συνέντευξη, ο επικεφαλής διευθύνων σύμβουλος της CureVac είπε ότι η εταιρεία θα έκανε 100 εκατομμύρια δόσεις έως το τέλος του 2020 και ελπίζει να λάβει έγκριση κάποια στιγμή το 2021.
Η CureVac έχει συνεργαστεί με την εταιρεία Elon Musk Tesla για τη δημιουργία mRNA.

ΦΑΣΗ 1 - ΦΑΣΗ 2 - ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΕΣ ΦΑΣΕΙΣ

Imperial College - Morningside

Οι ερευνητές του Imperial College London έχουν αναπτύξει ένα αυτο-ενισχυμένο εμβόλιο RNA, το οποίο ενισχύει την παραγωγή μιας ιικής πρωτεΐνης για την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ξεκίνησαν τις δοκιμές Φάσης 1/2 στις 15 Ιουνίου και συνεργάστηκαν με την Morningside Ventures για την παραγωγή και διανομή του εμβολίου μέσω μιας νέας εταιρείας που ονομάζεται VacEquity Global Health.
 Οι ερευνητές αναμένουν να γνωρίζουν εάν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό έως το τέλος του έτους.

AnGes

Στις 30 Ιουνίου, η ιαπωνική εταιρεία βιοτεχνολογίας AnGes ανακοίνωσε ότι ξεκίνησαν δοκιμές Φάσης 1 σε εμβόλιο με βάση το DNA, το οποίο αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οζάκα και την Takara Bio.
Η εταιρεία θα παρουσιάσει τα αρχικά αποτελέσματα των δοκιμών τον Νοέμβριο και σχεδιάζει μια δοκιμή Φάσης 3 έως το τέλος του έτους.

ArcturusDuke-NUS Medical School

Η εταιρεία Arcturus Therapeutics και η Ιατρική Σχολή Duke-NUS στη Σιγκαπούρη με έδρα την Καλιφόρνια έχουν αναπτύξει ένα εμβόλιο mRNA.
Έχει ένα «αυτοαναπαραγόμενο» μηχανισμό που οδηγεί σε μεγαλύτερη παραγωγή ιικών πρωτεϊνών.
Δοκιμές σε ζώα έδειξαν ότι τα προστατεύει από μόλυνση.
Τον Αύγουστο, η Arcturus ξεκίνησε μια δοκιμή Φάσης 1/2 στο Γενικό Νοσοκομείο της Σιγκαπούρης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης