Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ισχυρές πιέσεις σε τράπεζες έως -5% παρέσυραν το ΧΑ -1,79% στις 608 μον. - Ορατός ο κίνδυνος των 580 μον. λόγω κορωνοϊού και Τουρκίας

Ισχυρές πιέσεις σε τράπεζες έως -5% παρέσυραν το ΧΑ -1,79% στις 608 μον. - Ορατός ο κίνδυνος των 580 μον. λόγω κορωνοϊού και Τουρκίας
H κατάρρευση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς αντικατοπτρίζει την βασική ανησυχία των επενδυτών για την οικονομία
(upd14)Νέα ισχυρή πτώση καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 608 μονάδες, με επίκεντρο τις νέες πιέσεις στις τράπεζες έως -5% αλλά και στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 καθώς παραμένει η αβεβαιότητα από την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού αλλά και τα ελληνοτουρκικά. 
Παρά την χθεσινή επιτυχημένη έξοδο στις αγορές της ελληνικής κυβέρνησης με χαμηλό επιτόκιο και υψηλές προσφορές η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 η οποία φέρνει πιο κοντά ένα νέο lockdown – ακραίο αλλά όχι απίθανο - αλλά και οι προκλήσεις των Τούρκών στην Α. Μεσόγειο αυξάνουν την αβεβαιότητα και την επιφυλακτικότητα των επενδυτών.
H κατάρρευση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς αντικατοπτρίζει την βασική ανησυχία των επενδυτών για την οικονομία.
Όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ),
το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αυξήθηκε στα 333,74 δισ. στο β΄τρίμηνο του 2020 από 329,55 δισ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 608 μονάδες διασπώντας την πρώτη στήριξη των 610 μονάδες και ακολουθούν οι 600 και 580 μονάδες.
Στις τράπεζες, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Πειραιώς -5,58% και ακολούθησαν Εθνική -4,47%, Alpha Bank -3,85% και  Eurobank -1,83%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Viohalco -5,51%, ΟΤΕ -3,72%, Φουρλής -3,44%, Aegean -3,11%..ενώ με οριακή άνοδο έκλεισε μόνο ο Ελλάκτωρας +0,66%.
Συνεχίζεται η διαδικασία της δημόσιας προσφοράς για το επταετές ομόλογο του ΟΠΑΠ, η οποία ολοκληρώνεται αύριο 23/10
Στα τραπεζικά νέα, μια σειρά πρωτοβουλιών που στόχο έχουν να υποστηρίξουν ορισμένα βασικά θέματα των ελληνικών τραπεζών φαίνεται να προσκρούουν στις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές
Ειδικότερα η DGComp η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ απέρριψε οποιαδήποτε πιθανότητα παράτασης στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής και αυτό σημαίνει ότι έως το τέλος του 2020 θα πρέπει να έρθει σε συμφωνία με το CVC το αμερικανικό fund που είχε υποβάλλει πρόταση για το 80% έναντι 440 εκατ.
Το τίμημα θα αυξηθεί μάλλον στα 465 εκατ θα εκδοθεί και ένα ομολογιακό tier 2 από το CVC και εκεί θα κλείσει το deal.
Επίσης, υπάρχουν ζητήματα και εμπόδια και στην πρόταση ώστε να παραταθεί το Cocos των 2 δισεκ. μετατρέψιμο ομόλογο που λήγει τέλη του 2020 αλλά και να πληρωθούν οι τόκοι με έκδοση ομολόγου Tier 1 όχι tier 2 που είχε αναφερθεί.
Για το 2020 η Πειραιώς θα πληρώσει σε μετρητά τα 160 εκατ που αντιστοιχούν στους ετήσιους τόκους του Cocos.
Στα ελληνοτουρκικά, την στρατηγική κλιμάκωσης της πρόκλησης επιλέγει η Τουρκία που με νέα NAVTEX παρατείνει την παρουσία του Oruc Reis στην ΑΟΖ του Καστελόριζου μεταξύ 21 και 27 Οκτωβρίου 2020.
Τα όσα διαδραματίζονται στο Ανατολικό Αιγαίο δεν έχουν προηγούμενο καθώς εδώ και πολλές ημέρες το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis μαζί με άλλα 4 συνοδευτικά πλοία αλωνίζουν την ελληνική θαλάσσια δικαιοδοσία, καπηλεύονται την αποκλειστική οικονομική ζώνη του Καστελόριζου και την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Γεννάται ένα ερώτημα μήπως όλο αυτό το σκηνικό δήθεν έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος είναι κατασκευασμένο, είναι πλασματικό για να μπορέσουν οι δύο χώρες να δικαιολογήσουν την συμφωνία που θα έρθει μεταξύ των δύο χωρών για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες και όχι μόνο;
Συνεχίζονται οι πωλήσεις και σήμερα 22/10 στην αγορά ελληνική  ομολόγων με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 0,93% -  με ιστορικό χαμηλό στις 16/10 στο 0,674% - ενώ το  10ετές ιταλικό κινείται σταθεροποιητικά στο 0,78% - με το ιστορικό χαμηλό στις 14/10 στο 0,634% -  και με το μεταξύ τους spread στις 15 μονάδες βάσης.
Σταθεροποίηση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 143 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -0,37% και ο Τραπεζικός Δείκτης στο -1,17%.
Λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης κορυφώθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες αλλά και στα νη τραπεζικά blue chips και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας  στο -4,97% και ο Γενικός Δείκτης στο -1,95%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με ισχυρή πτώση -1,79% στις 608 μονάδες έχοντας υψηλό στις 617,92 μονάδες και χαμηλό 607,75 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και επικεντρώθηκε στις τραπεζικές μετοχές...   
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 47,5 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 3,9 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 30,7 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 22,6 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 3,9 εκατ. ευρώ και όγκο 1,76 εκατ. τεμάχια πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Eurobank διακίνησε 1,5 εκατ. τεμάχια αξίας 492 χιλ. ευρώ και η Jumbo 259 χιλ. τεμάχια αξίας 3,41 εκατ. ευρώ.
 
Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 608 μονάδες διασπώντας οριακά την πρώτη στήριξη των 610 μονάδες και ακολουθούν οι 600 και 580 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 630-635 μονάδες και ακολουθούν οι 650, 660 και οι 680 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 273 μονάδες διασπώντας τις 280 μονάδες και ακολουθούν οι 270 μονάδες  και οι 265-260 μονάδες .
Στην  πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 295-300 μονάδες και ακολουθούν οι 315-320 μονάδες.

Στον αέρα η bad bank της ΤτΕ – Προσκρούει και στην κυβέρνηση και σε 3 εποπτικά όργανα

Η πρόταση της ΤτΕ για την bad bank, παρουσιάστηκε στις ελληνικές τράπεζες αλλά όπως αποκαλύπτεται δεν έχει ολοκληρωθεί.
Παρουσιάστηκε μια ανολοκλήρωτη πρόταση, περίεργα πράγματα για την ΤτΕ.
Η ελληνική κυβέρνηση δεν διάκειται θετικά ή κατά το ορθότερο αποκλείει να εμπλακεί με κεφάλαια στην bad bank της ΤτΕ που θα χρειαστεί 8 με 9 δισεκ. κρατικά κεφάλαια για να λειτουργήσει.
Συν τοις άλλοις η πρόταση μεταξύ πολλών άλλων ευφάνταστων προσεγγίσεων αναφέρει ότι τα mezzanine ομόλογα που θα εκδοθούν για να υλοποιηθεί το σχέδιο της ΤτΕ θα τα φορτώσουν στο ελληνικό δημόσιο… το οποίο ούτε θέλει να τα ακούσει.
Όμως ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα εγείρεται για την bad bank από τους θεσμούς.
-Η DGComp η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ θεωρεί ότι η πρόταση είναι state aid δηλαδή κρατική βοήθεια με ότι αυτό συνεπάγεται για την ενεργοποίηση των μηχανισμών resolution – εξυγίανσης.
-Η ΕΒΑ η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή θεωρεί ότι παραβιάζονται οι κανόνες άπαξ και δεν μπορούν να μεταφερθούν assets από ένα νομικό πρόσωπο σε ένα άλλο πλην των εμπορικών τιμών.
Η ΤτΕ προτείνει να μεταφερθούν τα προβληματικά δάνεια σε λογιστικές τιμές δηλαδή πολύ μακριά από τις εμπορικές τιμές.
-Ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ για τις τράπεζες της ευρωζώνης υποστηρίζει ότι η πρόταση προσκρούει σε εμπόδια… αλλά θα την εξετάσει όταν παρουσιαστεί στην τελική της μορφή.

Η επικαιρότητα

Βαθιά στο β’ κύμα της επιδημίας βρίσκονται πλέον ΗΠΑ και Ευρώπη, οι οποίες μοιάζουν αδύναμες να αντισταθούν στην ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού και ενώ ακόμα δεν έχουν έρθει οι ψυχρότεροι μήνες του έτους που κατά τους επιστήμονες θα σηματοδοτήσουν μια νέα έξαρση των κρουσμάτων.
Στην Ευρώπη τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, καθώς ολοένα και περισσότερα κράτη αναφέρουν αυξημένα κρούσματα και υιοθετούν περιοριστικά μέτρα και απαγορεύσεις σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τον ιό.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως Γερμανία και Ουκρανία ανακοίνωσαν νέο ρεκόρ μολύνσεων το τελευταίο 24ωρο.
Μάλιστα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, αναφέροντας πως αν και μέχρι πρόσφατα, οι νέες μολύνσεις εντοπίζονταν ως επί το πλείστον σε νεαρά άτομα, πλέον διαπιστώνεται πως ολοένα και πιο ηλικιωμένοι άνθρωποι αρχίζουν να μολύνονται.
Συγκεκριμένα, υποστηρίζει πως τουλάχιστον 13 ευρωπαϊκά κράτη βλέπουν αύξηση των μολύνσεων σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, αν και επισημαίνεται πως η τάση αυτή διαπιστώνεται σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη.
Στις ΗΠΑ, όπου οι νεκροί ξεπέρασαν τους 222.000, η κατάσταση παραμένει εξίσου ανησυχητική ενώ σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, τάσεις εξασθένησης της επιδημίας αναφέρονται σε Ινδία και Κίνα ενώ και η Λατινική Αμερική εξακολουθεί να δοκιμάζεται.
Σε παγκόσμιο επίπεδο οι νεκροί ξεπέρασαν τους 1,13 εκατομμύρια, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 41,5 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται σε περίπου 28,2 εκατομμύρια.
Στην Ελλάδα η κατάσταση με την επιδημία του κορωνοϊού επιδεινώνεται ραγδαία με την κυβέρνηση να προσανατολίζεται σε νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.
Η κατάσταση είναι εξαιρετικά ανησυχητική, καθώς όλα τα δεδομένα δείχνουν πως ο κορωνοϊός είναι πλέον σε εκθετική αύξηση μετά και το χθεσινό χθεσινό ρεκόρ κρουσμάτων (865)
Μάλιστα πολλοί ειδικοί εκφράζουν την ανησυχία τους πως τις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται να δούμε ακόμα και περισσότερα από 1.000 κρούσματα την ημέρα, εξέλιξη που αν μη τι άλλο θα στείλει το μήνυμα ότι πλέον η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου.
Σε μια προσπάθεια να αποτρέψει αυτό το εφιαλτικό σενάριο, η κυβέρνηση, η οποία μέχρι πρότινος υποστήριζε πως η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση από άλλα ευρωπαϊκά κράτη, εμφανίζεται αποφασισμένη να λάβει νέα, αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα.
Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι ότι ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης αναμένεται να έχει σύσκεψη σήμερα Πέμπτη 22/10 τόσο με την πολιτική ηγεσία του υπ.Υγείας και τους ειδικούς λοιμωξιολόγους σχετικά με τα τελευταία δεδομένα όσον αφορά την επιδημία όσο και με τους 13 Περιφερειάρχες προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα μέτρα τα οποία θα τα ανακοινώσει με νέο διάγγελμα του στις 19:00 το απόγευμα.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 27.334 με τους νεκρούς να ανέρχονται στους 542.

Πτωτικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με πτωτικές τάσεις έκλεισαν σήμερα 22/10 οι ασιατικές αγορές εν μέσω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας για το εαν και κατά πόσον θα υπάρξει νέο πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας, που υφίσταται πλήγμα από τον αντίκτυπο της πανδημίας, προτού διεξαχθούν οι εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,70%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα στο -0,38%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,09% ενώ δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -0,67%

Ήπιες πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ήπια πτωτικά κινούνται τα ευρωπαικα χρηματιστήρια διαγράφοντας τις αρχικές ισχυρές πιέσεις με την αβεβαιότητα ωστόσο να κυριαρχεί.
Ο εφιάλτης του lockdown επιστρέφει στην Ευρώπη, γεγονός το οποίο σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα για το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας και τις εκλογές, ενισχύει τη νευρικότητα στις αγορές.
Στη Γερμανία, το καταναλωτικό κλίμα αναμένεται να επιδεινωθεί τον Νοέμβριο καθώς οι φόβοι για δεύτερο κύμα κορωνοϊού έκαναν τους Γερμανούς λιγότερο πρόθυμους να βάλουν το χέρι στην τσέπη.
Εν τω μεταξύ, την μεγαλύτερη πτώση από τον Μάρτιο κατέγραψαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ.
Οι νέες αιτήσεις υποχώρησαν στις 787 χιλ. στα χαμηλότερα επίπεδα απο το lockdown του Μαρτίου.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο -0,60%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,50%, ο MIB στο Μιλάνο στο -0,45%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,50% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,15% .
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,40%, ο S&P στο -0,40% και ο Nasdaq στο -0,65% ενώ το ETF GREC καταγράφει απώλειες -0,98% (19,25 δολ.)

Νέες ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα

Νέες ισχυρές πιέσεις καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές παρά την προσπάθεια ενδοσυνεδριακά να διαγράψουν τις αρχικές απώλειες εντούτοις στην συνέχεια επανήλθαν σε χαμηλότερα επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 0,9840 ευρώ, με πτώση -4,47% με όγκο 2,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 900 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,50 ευρώ, με πτώση -3,85%, με όγκο 8,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 772 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 10/8/2020 στα 0,4832 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,94 ευρώ, με πτώση -5,58% με όγκο 2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 410 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,3220 ευρώ, με πτώση -1,83% με όγκο 9,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,19 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,4625 ευρώ, αμετάβλητη και με κεφαλαιοποίηση 206 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1548 ευρώ, με πτώση -3,25% και όγκο 293 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 71 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,20 ευρώ, με πτώση -2,80% και κεφαλαιοποίηση 262 εκατ. ευρώ.

Ισχυρή πτώση στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές  του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Viohalco, ΟΤΕ, Φουρλής, Aegean, ΕΛΠΕ…
Στον αντίποδα, με οριακή άνοδο έκλεισε μόνο ο Ελλάκτωρας στο +0,66%.
H Coca Cola έκλεισε στα 21,33 ευρώ, με πτώση -0,23% και κεφαλαιοποίηση στα 7,90 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 11,64 ευρώ, με πτώση -3,72% και αποτίμηση 5,47 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 5,15 ευρώ, με πτώση -0,77% και αποτίμηση 1,19 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,22 ευρώ, με πτώση -1,33% και κεφαλαιοποίηση 515 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,00 ευρώ, με πτώση -1,23% και αποτίμηση 2,73 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 10,90 ευρώ, με πτώση -2,33% και κεφαλαιοποίηση 899 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 4,4250 ευρώ, με πτώση -2,53% και κεφαλαιοποίηση 1,35 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 8,7050 ευρώ, με πτώση -1,14% και κεφαλαιοποίηση 964 εκατ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,57 ευρώ με πτώση -0,73% και κεφαλαιοποίηση 1,37 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,10 ευρώ, με πτώση -1,73% και κεφαλαιοποίηση 1,78 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,40 ευρώ, με πτώση -0,93% και κεφαλαιοποίηση 682 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,7850 ευρώ, με πτώση -3,44%  και κεφαλαιοποίηση 197 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0256 ευρώ, με πτώση -5,19% και κεφαλαιοποίηση 24 εκατ. ευρώ.

Οριακές πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,93% - Σατθεροποίηση στην Ιταλία, το 10ετές στο 0,78%

Συνεχίζονται οι πωλήσεις και σήμερα στην ελληνική αγορά ομολόγων ενώ σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφονται στην Ιταλία.
Η αγορά κρατάει σε γενικές γραμμές τα κεκτημένα καθώς οι τιμές έχουν τεχνηέντως διαμορφωθεί στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ.
Μέχρι τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 13 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ..
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,93% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,78%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,93% με το αμερικανικό 10ετές 0,81% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 15 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 75 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,69 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,04% με απόδοση αγοράς 0,06% και απόδοση πώλησης 0,02%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,72 μονάδες βάσης και απόδοση 0,10%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,16 μονάδες βάσης και απόδοση 0,20% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2020 στο 0,15%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,05 μονάδες βάσης και απόδοση 0,33% με το ιστορικό χαμηλό 0,30% στις 19 Οκτωβρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 108,37 μονάδες βάσης και απόδοση 0,40%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 109,42 μονάδες βάσης και απόδοση 0,52%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 122,38 μονάδες βάσης και απόδοση 0,60% με απόδοση αγοράς 0,62% και απόδοση πώλησης 0,58%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 125,80 μονάδες βάσης και απόδοση 0,70% με απόδοση αγοράς 0,71% και απόδοση πώλησης 0,69%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2020 στο 0,62%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση τιμή 105,85 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,91% με απόδοση αγοράς 0,93% και απόδοση πώλησης 0,90%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 16 Οκτωβρίου 2020 με απόδοση 0,6740%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 133,91 μονάδες βάσης και απόδοση 0,96%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 111,31 μονάδες βάσης και 1,02% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 143,44 μονάδες βάσης και απόδοση 1,08%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 156,39 μονάδες βάσης και απόδοση 1,18%
Το ιστορικό χαμηλό 1,10% σημειώθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 152 μονάδες βάσης από 150 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 143 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,43% ή 143 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα ιταλικά ομόλογα με το 10ετές στο 0,78%  

Σταθεροποίηση καταγράφεται στην ιταλική αγορά ομολόγων αλλά και στις χώρες της Νοτίου Ευρώπης μετά τις χθεσινές πωλήσεις.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 22 Οκτωβρίου 2020 στο 0,78%  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 22/10/2020 στο -0,59% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,23% με το ιστορικό χαμηλό -0,27% σημειώθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,17% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,20% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,78% και με ιστορικό χαμηλό 0,6340% στις 14 Οκτωβρίου 2020….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,40%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2019 στο 0,3160%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης