Τελευταία Νέα
Ενέργεια

To deal Ελλάκτωρα - EDP είναι μόνο η αρχή για πανδαισία συμφωνιών στις ΑΠΕ - Ποιες έρχονται

tags :
To deal Ελλάκτωρα - EDP είναι μόνο η αρχή για πανδαισία συμφωνιών στις ΑΠΕ - Ποιες έρχονται
Οι κινήσεις των μεγάλων ενεργειακών ομίλων που έρχονται στις ΑΠΕ

H στρατηγική συνεργασία Eλλακτωρα - EDP αποτελεί μόνο το πρώτο βήμα μιας σειράς εξαγορών και στρατηγικών συνεργασιών που ακολουθούν καθώς ο τομέας των ΑΠΕ αποτελεί το Ελντοράντο των ενεργειακών επενδύσεων, ενώ παράλληλα θα ξεκινά και η εφαρμογή του target model που θα οδηγήσει σε χαμηλές ταρίφες την ελληνική αγορά.
Κατ αρχάς το deal του Eλλάκτωρα αποτελεί μια κορυφαία συμμαχία καθώς η EDP διαθέτει κεφαλαιοποίηση 14 δισ και εγκατεστημένη ισχύ 11,5 GW με πολύ ισχυρή βάση στις ΑΠΕ σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.
Η αγορά αναμένει μια κίνηση σημαντικού μεγέθους από την Motor Oil της τάξης των 300 MW- 400 MW .
Παράλληλα μια κίνηση μεγάλου βεληνεκούς στα φωτοβολταϊκά αναμένεται και από την Μυτιληναίος, η οποία διεθέτει σημαντική ρευστότητα.
Η ΔΕΗ θα βάλει την δική της σφραγίδα στις ΑΠΕ μόλις ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την RWE, που αποτελεί τον εν δυνάμει ιδιαίτερα ισχυρό σύμμαχο και μεγαλύτερη εταιρία της Ευρώπης στις ΑΠΕ.
Από την συμμαχία ΔΕΗ και RWE θα πρέπει να περιμένει κανείς μεγάλα πράγματα, όταν θα έλθει η ώρα των ανακοινώσεων.
Πρόκειται για μια σειρά σημαντικών επενδύσεων που θα  φέρουν τις ΑΠΕ σε πρώτη μοίρα καθώς ήδη το μερίδιό τους στο μείγμα της εγχώριας παραγωγής ξεπέρασε το 30%.
Τα ΕΛΠΕ έχουν κάνει τα πρώτα βήματα ενώ η αγορά περιμένει να δει πως θα κινηθεί στην εγχώρια αγορά αλλά και στην διεθνή η μεγαλύτερη εταιρία του κλάδου η Tέρνα Ενεργειακή, η κεφαλαιοποίηση της οποίας είναι στο 1,4 δισ.
Το σύνολο των επενδυτικών κινήσεων αναμένεται να ξεπεράσει σε βάθος χρόνου τα 2 δισ ευρώ και να προσεγγίσει τα 2,5 δισ ενώ και διεθνείς κολοσσοί έχουν εισέλθει όπως συνέβη με την πρόσφατη συμφωνία Akuo Energy και Enel Green Power που υπέγραψαν συμφωνία για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων 284 MW στην Αν. Μακεδονία και Θράκη

Τα επερχόμενα deals

Ο Ελλάκτωρ με μια κίνηση έμπνευσης Σάκη Καλλιτσάντση
, ο οποίος δημιούργησε αρχικά τον Άνεμο που αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά assets, αν όχι το ισχυρότερο asset του Ομίλου, μπορεί να δημιουργήσει μια σημαντική αξία αρχικά της τάξης των 250 εκατ ευρώ που συνολικά θα φτάσει τα 625 εκατ ευρώ για τον Όμιλο, με το δεδομένο ότι η συνεργασία με την EDP προχωρά 50-50%.
Η EDP θα προσδώσει στα projects σημαντική τεχνογνωσία και αποτελεί συμμαχία - κλειδί.
Παράλληλα βάζει φράγμα για οποιεσδήποτε κινήσεις ανταλλαγής ή πώλησης του τμήματος ΑΠΕ του Ελλάκτωρα, του παλιού δηλαδή Ανέμου.

Motor Oil

Η Motor Oil
μετά και τον COVID φαίνεται ότι θα επιταχύνει και θα διευρύνει τις κινήσεις της θέλοντας να περάσει και μήνυμα στην αγορές.
Η ΜΟΗ επιδιώκει όπως δείχνει η μέχρι τώρα στρατηγική της μια ολοκληρωμένη επέκταση στο ενεργειακό τομέα με την εξαγορά της NRG, την δημιουργία κοινοπραξίας με την ΔΕΗ για να διεκδικήσει την ΔΕΠΑ Εμπορίας και στην συνέχεια στις ΑΠΕ.
Και αυτό αναμένεται να ανοίξει επενδυτικά καθώς η ενεργειακή αγορά δείχνει ότι σε βάθος χρόνου η σημασία των διυλιστηρίων θα μειωθεί.
Η επέκτασή της άμεσα μπορεί να φτάσει και τα 400 MW.

Mυτιληναίος

Η Μυτιληναίος
η οποία έχει ήδη προδιαγράψει τις επιλογές της στα φωτοβολταϊκά και λιγότερο στα αιολικά, αν δεν κάνει κάποια πολύ μεγάλη εξαγορά.
Η Μυτιληναίος έχει καταστεί διεθνώς από τις πλέον ανταγωνιστικές εταιρίες στην κατασκευή και διαχείριση φωτοβολταϊκών.
Στους επόμενους 18-24 μήνες θα αναπτυχθούν projects ύψους 600MW στον κλάδο και το BOT στην ηλιακή ενέργεια προσφέρει σημαντικά περιθώρια κέρδους.
Τούτων δοθέντων ο δείκτης EBITDA CAGR (σύνθετος ρυθμός ετήσιας ανάπτξης) εκτιμάται στο 19% για την περίοδο 2021-2024.
Η απορρόφηση της ΜΕΤΚΑ EGN δημιούργησε τον κλάδο του RDS το οποίο επικεντρώνεται στα φωτοβολταϊκά και στην αποθήκευση ενέργειας.
Aνεκτέλεστο στα 110 εκατ ευρώ και έργα να υφίστανται και να διεκδικούνται στην Ισπανία, την Χιλή, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Καζακστάν.
Έργα υψους 243 εκατ ευρώ είναι προς υπογραφή.

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ανέρχεται  σε 1.390 MW.
Συγκεκριμένα, ο Όμιλος έχει εγκαταστήσει 607 MW στην Ελλάδα, 651 MW στις ΗΠΑ και 132 MW στην Ν.Α. Ευρώπη.
Ο Όμιλος διαθέτει, επίσης, υπό κατασκευή ή έτοιμες προς κατασκευή εγκαταστάσεις ΑΠΕ συνολικής ισχύος 550 MW στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Συνολικά, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ λειτουργεί, κατασκευάζει ή έχει πλήρως αδειοδοτήσει 1.938 MW εγκαταστάσεων ΑΠΕ στην Ευρώπη και την Αμερική.
Στόχος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ είναι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της εταιρείας να προσεγγίσει τα 2.800 MW μέσα στη επόμενη πενταετία.

ΕΛΠΕ

Το πάρκο που ξεκινούν προς κατασκευή τα ΕΛΠΕ είναι ένας από τους μεγαλύτερους σταθμούς της Ευρώπης.
Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή 18 φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων που θα αναπτυχθούν σε μια έκταση 4.400 στρεμμάτων.
Υπολογίζεται ότι θα παράγει ενέργεια 350 GWh ετησίως, ικανή να εξασφαλίσει την παροχή καθαρής ενέργειας μηδενικών εκπομπών για τουλάχιστον 75.000 νοικοκυριά, με ετήσιο όφελος σε επίπεδο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα 320.000 τόνων, που αντιστοιχεί σε 1,1 εκατομμύρια στρέμματα δάσους.
Με την κατασκευή του, επισπεύδεται η επίτευξη του μεσοπρόθεσμου στρατηγικού στόχου που έχει θέσει η Διοίκηση του Ομίλου ΕΛΠΕ για 600 MW εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ μέχρι το 2025 και βελτίωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος κατά 50% έως το 2030.

πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης