Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Άγκυρα - Νέα Navtex για το Oruc Reis - Καταδίκη της Τουρκίας στην κοινή διακήρυξη Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου

tags :
Συνεχίζει τις προκλήσεις η Άγκυρα - Νέα Navtex για το Oruc Reis - Καταδίκη της Τουρκίας στην κοινή διακήρυξη Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου
Τα ξημερώματα της Πέμπτης, το Oruc Reis αναμένεται να περάσει ξανά κοντά από το Καστελόριζο
Με νέα Navtex που εξέδωσε η Τουρκία, οι έρευνες του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο παρατείνονται μέχρι τις 27 Οκτωβρίου.
Το βράδυ της Τετάρτης το τουρκικό ερευνητικό σκάφος ήταν σε απόσταση 30-35 ν.μ. από το νησί.
Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, έκανε νέα στροφή, όπως προκύπτει από το στίγμα του στο marinetraffic, και κινείται προς τα δυτικά με μικρή ταχύτητα.
Τα ξημερώματα της Πέμπτης, κατά πληροφορίες, αναμένεται να κάνει ξανά στροφή και να επαναπροσεγγίσει το Καστελλόριζο κάτω από τα 20 ναυτικά μίλια.
Τα πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού είναι σε διαρκή επαγρύπνηση και παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς της κινήσεις του.
Σε μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα είναι η Πολεμική Αεροπορία αλλά και ο Στρατός Ξηράς.
Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, το Oruc Reis έκανε νέα στροφή, όπως προκύπτει από το στίγμα του στο marinetraffic και κινείται προς τα δυτικά με μικρή ταχύτητα.

Στη σκιά των νέων αυτών προκλητικών ενεργειών, ηχηρό ήταν το μήνυμα που έστειλαν Ελλάδα, Αίγυπτος και Κύπρος κατά την τριμερή συνάντηση στη Λευκωσία.
«Η χρονική συγκυρία αυτής της συνάντησης συμπίπτει με πρόσθετους κινδύνους που δυστυχώς προκαλεί στην Ανατολική Μεσόγειο η ηγεσία της Τουρκίας που φαντασιώνεται αυτοκρατορικές πρακτικές με επιθετικές δράσεις […] πότε ζωγραφίζοντας αυθαίρετους χάρτες, πότε υπογράφοντας άκυρα μνημόνια και πότε ψηφίζοντας έωλους εσωτερικούς νόμους για θέματα τα οποία ρυθμίζονται με διεθνείς κανόνες», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Για δημιουργία ευνοϊκού κλίματος και τερματισμό των τουρκικών ενεργειών, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
«Η δική μας τριμερής συνεργασία έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: αρχικά, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, που βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και στο δίκαιο της θάλασσας και έχοντας υπόψη ότι η Αίγυπτος έχει υπογράψει δύο συμφωνίες με την Κύπρο και την Ελλάδα», ανέφερε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Abdel Fatah Al Sisi.
Την ανησυχία του για την κατάσταση στο Ανατολική Μεσόγειο και την προμήθεια των S-400 εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, αναφέροντας ότι στόχος της Συμμαχίας είναι να ελαχιστοποιηθεί κάθε κίνδυνος ατυχήματος.

Κοινή Διακήρυξη Κύπρου - Ελλάδας - Αιγύπτου: Καταδίκη παράνομων ενεργειών της Τουρκίας


Καταδίκη των παράνομων γεωτρητικών και σεισμικών επιχειρήσεων της Τουρκίας στην ΑΟΖ/Υφαλοκρηπίδα της Κύπρου, αναφορές στο Κυπριακό, αλλά και τη σημασία του διαλόγου στη βάση σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο περιλαμβάνουν τα βασικά σημεία της κοινής Διακήρυξης Κύπρου Ελλάδας και Αιγύπτου.
«Επαναλάβαμε την αμέριστη στήριξη μας στις προσπάθειες της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για επίτευξη μιας συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα στη βάση των σχετικό ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και του διεθνούς δικαίου.
Καταδικάσαμε τις ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια που είναι σε παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και καλούμε την Τουρκία να τερματίσει τις προκλητικές της ενέργειες, και να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα των ΗΕ, ειδικά το 550 (1984) και το 789 (1992) και να συμβάλει εποικοδομητικά και εμπράκτως στην επανέναρξη δομημένων διαπραγματεύσεων με στόχο να υπάρξουν αποτελέσματα για μια συνολική και διαρκή λύση του Κυπριακού στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ», αναφέρεται χαρακτηριστικά από τους ηγέτες Κύπρου-Ελλάδας και Αιγύπτου και προστίθενται τα ακόλουθα:
«Τέτοια λύση πρέπει να είναι συμβατή με την ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους- μέλους της ΕΕ και να διασφαλίζει πλήρως την ανεξαρτησία, την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ασφάλεια της.
Προς τον σκοπό αυτό, ο τερματισμός των αναχρονιστικών διευθετήσεων ασφάλειας και η αποχώρηση των ξένων δυνάμεων παραμένει απαραίτητη προϋπόθεση για την Κυπριακή Δημοκρατία ως ένα κυρίαρχο κράτος.
Τονίσαμε ότι τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν το μόνο πλαίσιο μέσω του οποίου μπορεί να επιτευχθεί λύση.
Εκφράσαμε τη μεγάλη μας ανησυχία για την πρόσφατη κλιμάκωση εντός των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο και την αυξημένη στρατιωτικοποίηση της περιοχής που απειλεί την ευρύτερη σταθερότητα, την ειρήνη και την ασφάλεια στη Μεσόγειο.
Καταδικάσαμε έντονα τις παράνομες γεωτρητικές και σεισμικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα της Κύπρου, σε θαλάσσιες ζώνες που έχουν ήδη οριοθετηθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, και μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου με τη Συμφωνία Οριοθέτησης το 2003.
Περαιτέρω, καταδικάζουμε επίσης τις συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου κυριαρχίας στο Αιγαίο και τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας σε περιοχές που εμπίπτουν εντός της υφαλοκρηπίδας της Ελλάδας, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.
Τονίσαμε τη σημασία του σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων κάθε κράτους και των θαλάσσιων ζωνών του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και, όπως προνοεί η Συνθήκη των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, και καλέσαμε την Τουρκία να απόσχει μόνιμα από τέτοιες ενέργειες στο μέλλον, βοηθώντας έτσι στη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για ένα διάλογο που δεν μπορεί να διεξαχθεί σε ένα επιθετικό κλίμα ή κάτω από απειλές για χρήση βίας.
Υπογραμμίσαμε ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ θα πρέπει να γίνει μέσω διαλόγου και διαπραγμάτευσης με καλή πίστη, με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Καλούμε την Τουρκία να αποδεχθεί την πρόσκληση της Κύπρου για διαπραγματεύσεις με καλή πίστη και με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας για τη θαλάσσια οριοθέτηση ή να θέσει το θέμα στο διεθνές δικαστήριο.
Χαιρετίσαμε την υπογραφή και έναρξη ισχύος της Συμφωνίας για οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, μια συμφωνία ορόσημο που ολοκληρώθηκε σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο όπως προνοεί η Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας, αφού συμβάλλει στη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Νέα μισόλογα από τον Stoltenberg

Την ανησυχία του για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε ο γγ του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg.
«Παρακολουθώ με ανησυχία την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο» τόνισε και συμπλήρωσε «η μείωση της έντασης στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ είναι κοινοί στόχοι».
Παράλληλα, επεσήμανε ότι έχει δημιουργηθεί ένας μηχανισμός εντός του ΝΑΤΟ για την απευθείας συνομιλία της Ελλάδας και της Τουρκίας και ότι στηρίζει τη γερμανική πρωτοβουλία για διάλογο.
Οταν ρωτήθηκε για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας δεν είπε το παραμικρό ενώ για τους S400 επεσήμανε ότι ήδη έχει μπλοκαριστεί η πώληση των F35 αλλά τόνισε ότι είναι εσωτερικό θέμα της Τουρκίας.
 
Γερμανικό ΥΠΕΞ: Δεν έχουμε δώσει έγκρισή για «κρίσιμες» εξαγωγές όπλων στην Τουρκία

Κατά περίπτωση και λαμβάνοντας υπ' όψιν τις παραμέτρους της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας λαμβάνονται οι αποφάσεις για την έγκριση εξαγωγών οπλικών συστημάτων, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, τονίζοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο τα τελευταία χρόνια η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει δώσει την έγκρισή της για «κρίσιμες» εξαγωγές όπλων, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία στο πλαίσιο των περιφερειακών στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Επανέλαβε δε τη λύπη του για την «συνέχιση των προκλήσεων» από την πλευρά της 'Αγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο.
Απαντώντας σε ερώτηση περί επιστολής προς το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών με την οποία ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ζητά από τη Γερμανία την αναστολή των εξαγωγών στρατιωτικού εξοπλισμού προς την Τουρκία, ο εκπρόσωπος Christopher Burger διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να δώσει λεπτομέρειες για την εμπιστευτική αλληλογραφία του υπουργού με τους ομολόγους του και περιορίστηκε να περιγράψει τη γενική πρακτική της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές εξοπλιστικών συστημάτων.
«Αποφασίζουμε κατά περίπτωση και μάλιστα έπειτα από προσεκτική εξέταση των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας», δήλωσε ο κ. Burger και εξήγησε ότι ειδικά για την Τουρκία, αυτό σημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια οι αριθμοί νέων εγκρίσεων είναι πολύ χαμηλοί, ενώ «δεν έχει δοθεί καμία νέα έγκριση για κρίσιμες εξαγωγές όπλων τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία στο πλαίσιο περιφερειακών στρατιωτικών επιχειρήσεων».
Ο κ. Burger προσέθεσε ακόμη ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και εξετάζει συνεχώς τις πολιτικές αποφάσεις σε σχέση με τον έλεγχο των εξαγωγών, σε συνεννόηση και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και λαμβάνοντας υπ' όψιν τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της Συμμαχίας, μεταξύ άλλων σε ό,τι αφορά τα θέματα ευρωπαϊκής και διεθνούς ασφάλειας.
«Λυπούμαστε για τη συνέχιση των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και παραμένουμε πεπεισμένοι ότι μια λύση στα διαφιλονικούμενα θέματα είναι εφικτή μόνο μέσω απευθείας διαλόγου μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων πλευρών», επανέλαβε ο Γερμανός εκπρόσωπος, τονίζοντας για μία ακόμη φορά τη βούληση του Βερολίνου να συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.
Σε ό,τι αφορά τα περί αιτήματος της Αθήνας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ενδεχόμενη συνολική αναστολή της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ - Τουρκίας, ο Burger περιορίστηκε να παραπέμψει στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης και 2ας Οκτωβρίου για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, τα οποία, όπως είπε, επαναβεβαιώθηκαν και κατά την πρόσφατη Σύνοδο.
Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρθηκε μάλιστα στο συγκεκριμένο απόσπασμα των Συμπερασμάτων, όπου γίνεται λόγος για συμφωνία της ΕΕ να δρομολογήσει θετικό πολιτικό θεματολόγιο ΕΕ - Τουρκίας, με ιδιαίτερη έμφαση μεταξύ άλλων στον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης, υπό την προϋπόθεση όμως ότι «θα συνεχιστούν οι εποικοδομητικές προσπάθειες να τερματιστούν οι παράνομες ενέργειες έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου».

 Οι τουρκικές NAVTEX

Την ίδια στιγμή που το Oruc Reis πλέει κοντά στο Καστελόριζο, η Άγκυρα κλιμακώνει περαιτέρω τις ενέργειές της, εκδίδοντας δύο NAVTEX, μέσω των οποίων αξιώνει την αποστρατικοποίηση της Λήμνου, της Σαμοθράκης και του Άη Στράτη.
Το βράδυ της Τρίτης, η τουρκική ηγεσία εξέδωσε αντι-NAVTEX με αφορμή ελληνικές ασκήσεις στο Αιγαίο, επικαλούμενη το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης της Λήμνου και του Άη Στράτη, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης.
Η Τουρκία αμφισβητεί εδώ και δεκαετίες το δικαίωμα παρουσίας αμυντικών δυνάμεων πάνω στα νησιά του Αιγαίου, καταγγέλλοντας την Ελλάδα για παραβίαση των σχετικών συνθηκών.
 
Σε θέση μάχης ο ελληνικός στόλος

Ισχυρές είναι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις που έχουν σχηματίσει ένα πλωτό τείχος γύρω από το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης και απέναντι στο Oruc Reis.
Μάλιστα, για πρώτη φορά από την έναρξη της ελληνοτουρκικής κρίσης, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έδωσε φωτογραφίες  με τον ελληνικό στόλο σε διάταξη μάχης στα 6 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο.
Το φωτογραφικό υλικό φανερώνει ότι η παραμικρή κίνηση των τουρκικών πλοίων και του Oruc Reis «σκανάρεται» διαρκώς.


Σε κάποια από τα φωτογραφικά στιγμιότυπα διακρίνεται σε ορατή απόσταση το Oruc Reis που συνοδεύεται από πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία και τα συνοδευτικά του Ataman και Cengiz Han.
Στις φωτογραφίες με τουλάχιστον πέντε ελληνικά πολεμικά πλοία σε παράταξη, φαίνεται να έχει δημιουργηθεί ένα τείχος στα 6 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο, στο όριο δηλαδή της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης