Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Αισιοδοξία ΟΗΕ για βιώσιμη εκεχειρία στη Λιβύη

tags :
Αισιοδοξία ΟΗΕ για βιώσιμη εκεχειρία στη Λιβύη
Είμαι αρκετά αισιόδοξη, δήλωσε η S. Williams η ειδική εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ και επικεφαλής της αποστολής στήριξης του ΟΗΕ στη Λιβύη
Η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τη Λιβύη δήλωσε σήμερα21/10 αρκετά αισιόδοξη για το ενδεχόμενο βιώσιμης εκεχειρίας στην εμπόλεμη χώρα έπειτα από δύο ημέρες άμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών στη Γενεύη.
«Είμαι αρκετά αισιόδοξη», δήλωσε η S. Williams, η ειδική εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ και επικεφαλής της αποστολής στήριξης του ΟΗΕ στη Λιβύη, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το ενδεχόμενο επίτευξης εκεχειρίας που θα διαρκέσει.
Η Williams βασίζει τις δηλώσεις της στην σοβαρή ατμόσφαιρα, η οποία επικράτησε σύμφωνα με την ίδια στις πρώτες άμεσες συνομιλίες της κοινής λιβυκής στρατιωτικής επιτροπής, η οποία εκπροσωπεί και τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, που ξεκίνησαν στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη τη Δευτέρα.
Η εκπρόσωπος του ΟΗΕ ανακοίνωσε πολλές συγκεκριμένες συμφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών, όπως το άνοιγμα των βασικών οδικών αρτηριών της χώρας όπως και η έναρξη κάποιων αεροπορικών πτήσεων μεταξύ της Τρίπολης και της Βεγγάζης από αυτή την εβδομάδα, οι οποίες θα ανακουφίσουν τους αμάχους.
Παράλληλα οι αντιμαχόμενες πλευρές συμφώνησαν να κάνουν προόδους στην ανταλλαγή κρατουμένων, ενώ η Williams εκτίμησε ότι η ανακοίνωση του πρωθυπουργού της κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας al Sarajj ότι σκοπεύει να παραιτηθεί στο τέλος του μήνα “θα πρέπει να βοηθήσει να τερματιστεί η μακρά περίοδος της μετάβασης” και η Λιβύη να αποκτήσει μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και θεσμούς.
Μετά την πτώση του M. Qaddafi το 2011 η Λιβύη συγκλονίζεται από βία και μάχες για την εξουσία.
Δύο αρχές διεκδικούν την εξουσία: στα δυτικά η κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας, την οποία έχει αναγνωρίσει ο ΟΗΕ και έχει την έδρα της στην Τρίπολη και στα ανατολικά ο ισχυρός στρατάρχης K. Haftar με τον Λιβικο Εθνικό Στρατό.
Η κοινή στρατιωτική επιτροπή, η οποία συστάθηκε στη διάρκεια διεθνούς συνόδου στις 29 Ιανουαρίου 2020 στο Βερολίνο, αναμένεται να ορίσει τους όρους για τη βιώσιμη εκεχειρία, με αποχώρηση από τις στρατιωτικές θέσεις.
Τις συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας και του Λιβικού Εθνικού Στρατού θα ακολουθήσει πολιτικός διάλογος στην Τύνιδα στις 9 Νοεμβρίου, διευκρίνισε η Williams, ενώ πρόσθεσε ότι οι ξένες χώρες που εμπλέκονται στη σύγκρουση «θα πρέπει να πάρουν τα χέρια τους από τη Λιβύη».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης