Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Πιθανός θρίαμβος των Δημοκρατικών θα ενισχύσει το ΑΕΠ των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης έως 4%

Goldman Sachs: Πιθανός θρίαμβος των Δημοκρατικών θα ενισχύσει το ΑΕΠ των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης έως 4%
Ένα «μπλε σκούπισμα» στις επερχόμενες εκλογές θα μπορούσε να απελευθερώσει ένα πακέτο τόνωσης ύψους 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων
Πιθανός θρίαμβος των Δημοκρατικών στις αμερικανικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 3 Νοεμβρίου, αναμένεται να δώσει ώθηση στις οικονομίες των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης 4% και 0,4% επί του ΑΕΠ τους, αντίστοιχα, όπως επισημαίνει η Goldman Sachs.
Ειδικότερα, ένα «μπλε σκούπισμα» στις επερχόμενες εκλογές θα μπορούσε να απελευθερώσει ένα πακέτο τόνωσης ύψους 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Μάλιστα, αυτό δεν θα ενισχύσει μόνον τις ΗΠΑ, αλλά και τη ζώνη του ευρώ, αυξάνοντας το ΑΕΠ της κατά 0,4%.
Σύμφωνα δε με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα, ένα «μεγάλο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης τουλάχιστον 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων λίγο μετά τα τις προεδρικές αρχαιρεσίες θα ακολουθηθεί από μακροπρόθεσμες δαπάνες.
Βάσει του μακροοικονομικού μοντέλου της Fed και δεδομένου ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) δεν θα αυξήσει τα επιτόκια έως ότου ο πληθωρισμός ξεπεράσει το 2%, η Goldman εκτιμά ότι ένα τέτοιο πακέτο θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγή των ΗΠΑ κατά δύο έως τρεις εκατοστιαίες μονάδες τα επόμενα χρόνια.
Αυτό θα είχε θετικό αντίκτυπο στη ζώνη του ευρώ.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει αύξηση 0,1-0,25% για το ευρωπαϊκό ΑΕΠ σε κάθε αύξηση 1% στο ΑΕΠ των ΗΠΑ.
Η ομάδα της τράπεζας, με επικεφαλής τον Sven Jari Stehn, χρησιμοποίησε τον μέσο όρο αυτού του εύρους, «δείχνοντας» μια αύξηση περίπου 0,4% στο ευρωπαϊκό πραγματικό ΑΕΠ έπειτα από δύο χρόνια.
Εάν εφαρμοστεί το πακέτο των πολιτικών Biden-Harris, αυτό το οικονομικό κέρδος για τη ζώνη του ευρώ θα αυξηθεί στο 0,6%, πρόσθεσε η Goldman Sachs.
Εφόσον υπάρξει κυβέρνηση Biden, η Goldman αναμένει να μειωθούν οι δασμοί στην Κίνα και ότι η απειλή εμπορικού πολέμου κατά της Ευρώπης θα αποσυρθεί από το τραπέζι.
Ως εκ τούτου, το ευρωπαϊκό εμπόριο θα ενισχυθεί.
Η σταθερότητα στην εμπορική πολιτική των ΗΠΑ θα μπορούσε να ενισχύσει «τη δραστηριότητα της ζώνης του ευρώ κατά περίπου 0,2% το 2021-22».
Σε περίπτωση επικράτησης των Δημοκρατικών, η απόδοση των ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου θα μειωθεί κατά 30-40 μονάδες βάσης, ωθώντας τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων κατά 10-15 μονάδες βάσης.
Επίσης, το δολάριο αναμένεται να υποτιμηθεί περαιτέρω έναντι του ευρώ, πράγμα που σημαίνει πως οι επενδυτές καλό θα ήταν να σορτάρουν το αμερικανικό νόμισμα.
Ενώ η δύναμη του ευρώ θα μπορούσε να επηρεάσει τον πληθωρισμό, οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι οι νομισματικές επιπτώσεις για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι περιορισμένες.
Η ισχυρότερη ανάπτυξη θα αντισταθμιζόταν από τον ασθενέστερο πληθωρισμό, εκτός εάν το ευρώ ενισχυόταν σημαντικά.

Απίθανο το νέο πακέτο μέτρων στις ΗΠΑ να περάσει από το Κογκρέσο πριν τις εκλογές (3/11)

Απίθανο θεωρεί η Goldman Sachs, το πακέτο των μέτρων στις ΗΠΑ να περάσει από το Κογκρέσο πριν τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.
Αν και οι συνομιλίες του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Steve Mnuchin, και της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Nancy Pelosi, θα συνεχιστούν μέχρι και τις εκλογές, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες για συμφωνία.
«Κάποια από τα μεγαλύτερα ζητήματα παραμένουν άλυτα και μια συμφωνία δεν φαίνεται αρκετά κοντά» επισημαίνεται σε ενημερωτικό σημείωμα της Goldman Sachs.
«Με τις διαφορές να είναι μεγάλες και το χρονικό περιθώριο μικρό, αποκλείεται ότι Pelosi και Mnuchin θα καταλήξουν σε συμφωνία πριν τις εκλογές.
Το πιο σημαντικό, ακόμα και αν τις επόμενες ημέρες ανακοινωθεί μια συμφωνία επί της αρχής -εφικτό αλλά όχι πιθανό- είναι εξαιρετικά απίθανο το πακέτο να περάσει πριν τις εκλογές» αναφέρει η Goldman Sachs.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης