Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Πώς σχεδιάζουν οι Κεντρικές Τράπεζες να διατηρήσουν υψηλά τις αγορές

Rabobank: Πώς σχεδιάζουν οι Κεντρικές Τράπεζες να διατηρήσουν υψηλά τις αγορές
Το ΔΝΤ σχεδιάζει ένα Νέο Bretton Woods με μια νέα αρχιτεκτονική για την παγκόσμια οικονομία, ώστε να διατηρηθούν υψηλά οι τιμές των αγορών
Δεκατρείς ημέρες πριν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, Mnuchin και Pelosi ξιφουλκούν ακόμη για το ποσό του πακέτου στήριξης αν θα είναι 1,88 τρισ. ή 2,2 τρισ. δολάρια, με τον πρόεδρο Trump να θέλει ένα ακόμη μεγαλύτερο ποσό, την ίδια ώρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διαμορφώνει ένα νέο αρχιτεκτονικό μοντέλο για την επόμενη μέρα της παγκόσμιας οικονομίας από την πανδημία, με άξονα τις αγορές και τη διατήρησή τους σε υψηλά επίπεδα, όπως παρατηρεί σε ανάλυσή της η ολλανδική τράπεζα Rabobank.
Το 1ο BW δημιούργησε την τρέχουσα γεωπολιτική αρχιτεκτονική μας στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Το 2ο BW στις αρχές της δεκαετίας του 1970 έφτασε στο τέλος του κανόνα του χρυσού και την εισαγωγή ενός συστήματος βασισμένου στο δολάριο των ΗΠΑ που μας οδήγησε στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα.
Τι νέο έχει να προσφέρει το ΔΝΤ;
Σε μια πολύ εντυπωσιακή oμιλία της η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, (ΔΝΤ), Kristallina Georgieva με τίτλο «Ένα Νέο Bretton Woods» έδωσε ακριβώς αυτό το στίγμα των στόχων του Ταμείου σε τρία τμήματα, που όμως δεν απαντούν σε επιμέρους σημαντικές παραμέτρους καθιστώντας πασιφανές ότι το μόνο που το ενδιαφέρει είναι να συνεχιστεί το ράλι των αγορών και οι τιμές τους ψηλά.

Τμήμα 1: «Μια παγκόσμια αδελφότητα».

Όπως ανέφερε στην ομιλία της η Georgieva, «σήμερα αντιμετωπίζουμε μια κρίσιμη καμπή ανάλογη της συγκυρίας που διαμόρφωσε το Bretton Woods.
Μια πανδημία που έχει ήδη κοστίσει πάνω από ένα εκατομμύριο ζωές.
Μια οικονομική καταστροφή που ήδη έχει συρρικνώσει την παγκόσμια οικονομία κατά 4,4% το 2020, ανείπωτη ανθρώπινη απόγνωση απέναντι σε μια τεράστια αναστάτωση με την αυξανόμενη φτώχεια για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες.
Για άλλη μια φορά, αντιμετωπίζουμε δύο τεράστια «πρέπει»: να καταπολεμήσουμε την κρίση σήμερα - και να χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο.
«Γνωρίζουμε τι πρέπει να γίνει τώρα», προσθέτει το ΔΝΤ.
«Πρώτα απ 'όλα, πρέπει να νικήσουμε τον ιό, να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις μέχρι την έξοδο από την κρίση της υγείας».
Το πώς το κάνουμε αυτό είναι λιγότερο σαφές, ωστόσο ξέρουμε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε επίμονα προβλήματα όπως χαμηλή παραγωγικότητα, αργή ανάπτυξη, υψηλές ανισότητες και μια επικείμενη κλιματική κρίση.
Μπορούμε να κάνουμε αυτό που πρέπει,για να οικοδομήσουμε έναν κόσμο καλύτερο από τον προ-πανδημικό κόσμο - έναν κόσμο πιο ανθεκτικό, βιώσιμο και χωρίς αποκλεισμούς.
Πρέπει να αδράξουμε αυτή τη νέα στιγμή του Bretton Woods.» τονίζει η κυρία Georgieva, ωστόσο το ερώτημα είναι πώς;

Τμήμα 2: Χτίζοντας το μέλλον - Τα τρία «Πρέπει»

«Πρώτον, πρέπει να ακολουθηθούν οι σωστές οικονομικές πολιτικές.

Οι συνετές μακροοικονομικές πολιτικές και οι ισχυροί θεσμοί είναι κρίσιμοι για την ανάπτυξη, την απασχόληση και το βελτιωμένο βιοτικό επίπεδο.
Ένα μοντέλο δεν ταιριάζει σε όλα τα κράτη - οι πολιτικές πρέπει να είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες κάθε χώρας ....
Ισχυρά μεσοπρόθεσμα πλαίσια για νομισματικές, φορολογικές και χρηματοοικονομικές πολιτικές, καθώς και μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση του εμπορίου, της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία εμπιστοσύνης για πολιτική δράση, ενώ οικοδομώντας την απαραίτητη ανθεκτικότητα για το μέλλον.»
Ποιες είναι όμως οι σωστές πολιτικές, διερωτάται ο αναλυτής της Rabobank.
Αν αυτό ήταν γνωστό δεν θα ακολουθούνταν οι λανθασμένες για τόσο πολύ καιρό!
Σήμερα υπάρχει ήδη μια νέα μεσοπρόθεσμη πολιτική και όμως οι κεντρικές τράπεζες αδιαφορούν και ρωτούν "τι μπορούμε να κάνουμε;"
Δεύτερον, προσοχή στο δημόσιο χρέος.
Φυσικά, πρέπει να ενισχυθεί και το εμπόριο, ενώ θα πρέπει να υπάρξει και μεγάλη προσοχή στο αυξημένο δημόσιο χρέος γιατί η λογική της αθρόας δαπάνης επιφέρει λιτότητα.
Ωστόσο, «όπου το χρέος δεν είναι βιώσιμο, θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί χωρίς καθυστέρηση».
Πως θα γίνει αυτό, όταν στις ανεπτυγμένες οικονομίες, θα λάβει οποιαδήποτε άλλη μορφή εκτός από τα αρνητικά επιτόκια και το QE, αφού και τα δύο καταστρέφουν την παραγωγικότητα;

Τρίτον, έμφαση στον άνθρωπο


Εν τω μεταξύ, «οι πολιτικές πρέπει να είναι για τους ανθρώπους», τονίζει η επικεφαλής του ΔΝΤ, πράγμα που αποτελεί, κατά την Rabobank, κάλεσμα σε επενδύσεις στον ανθρώπινο παράγοντα, στους ευάλωτους, έτσι ώστε να αυξηθεί το ανθρώπινο κεφάλαιο.
Το θέμα είναι πως και εδώ θα πρέπει να ληφθεί η συμβατότητα της επένδυσης αυτής με τους στόχους του δημόσιου χρέους γεγονός που αποκλείει κάθε μορφής λαϊκισμό, πράγμα δύσκολο.
Ας πάρουμε για παράδειγμα την Πράσινη πολιτική, επισημαίνει η Rabobank, μια πολιτική που συνεπάγεται τεράστιες δημόσιες δαπάνες για μηδενικά επιτόκια, που όμως είναι στο πνεύμα του Bretton Woods.
Αυτό που δεν απαντούν οι προθέσεις του Ταμείου είναι  ποιος «ξοδεύει» τα τρισεκατομμύρια και ποιος παράγει όλα αυτά τα Πράσινα προϊόντα, και έτσι παίρνει και όλες τις καλές δουλειές.

Τμήμα 3: «Ο ρόλος του ΔΝΤ»

Όπως τόνισε η κα Georgieva θα συνεχίσουν στο Ταμείο να «εργάζονται ακούραστα για να υποστηρίξουν μια διαρκή ανάκαμψη - και ένα ανθεκτικό μέλλον... να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στις επείγουσες ανάγκες των αναδυόμενων αγορών και των χωρών με χαμηλό εισόδημα - ιδιαίτερα των μικρών και εύθραυστων κρατών, βοηθώντας τους να πληρώσουν νοσηλευτικό προσωπικό και να προστατεύσουν τους πιο ευάλωτους ανθρώπους και τμήματα των οικονομιών τους».
Με 1 τρισ. δολάρια στη διάθεσή του αυτό πρέπει να κάνει το ΔΝΤ ωστόσο, όπως παρατηρεί ο αναλυτής της Rabobank, δεν εξηγεί τι πρέπει να κάνουν οι αναπτυγμένες οικονομίες που χρηματοδοτούν πραγματικά το ΔΝΤ.

Τμήμα 4: «Αδράξτε τη στιγμή»
«Το καλύτερο μνημείο που μπορούμε να χτίσουμε σε όσους έχασαν τη ζωή τους σε αυτήν την κρίση είναι, όπως λέει ο Keynes,«το μεγαλύτερο πράγμα »- οικοδόμηση ενός πιο βιώσιμου και δίκαιου κόσμου
Οι ιδρυτές μας το έκαναν.
Είναι τώρα η σειρά μας.
Αυτή είναι η στιγμή μας!», σημείωσε η κα Georgieva, όμως αυτό που αντιλαμβάνονται οι κεντρικές τράπεζες, σύμφωνα με την Rabobank είναι πως μπορούν να επιστρέψουν στην αύξηση των τιμών των χρηματιστηριακών ομολόγων και των μετοχών blue-chip για να ανταμείψουν τους κάθε λογείς σοβαρούς, μονοπώλες και ευκαιριακούς επενδυτές, την ώρα που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των κυβερνήσεων θα συνεχίσουν να επεξεργάζονται πόσα άτομα μπορούν να κάθονται σε μια παμπ κι άλλα τέτοια φαιδρά.

Σύμφωνα με την ολλανδική τράπεζα, το ΔΝΤ εκτός του ότι δεν απαντά με σαφήνεια στο πως θα βγει ο κόσμος όσο πιο αλώβητα γίνεται από ετούτη την κρίση, ο μερκαντιλισμός που χαρακτηρίζει πολλά μέλη του ΔΝΤ, απλά είναι ικανός να τινάξει το παγκόσμιο σύστημα στον αέρα.
Εν τω μεταξύ, στον πραγματικό κόσμο, βλέπουμε ήδη μια αλλαγή σε στιλ Bretton Woods στην παγκόσμια αρχιτεκτονική.
Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ απλώς προσφέρθηκαν να χρηματοδοτήσουν με χαμηλά επιτόκια την εξαγορά εξοπλισμού 5G στη Βραζιλία για να μην πέσει στα χέρια της Huawei, ενώ υπέγραψαν ξεχωριστά εμπορικές συμφωνίες μαζί τους για το χάλυβα, την αιθανόλη και τη ζάχαρη και για την προώθηση μεγαλύτερης επένδυσης στις ΗΠΑ.
Σε ένα άλλο μέτωπο, το Ισραήλ και τα ΗΑΕ υπέγραψαν συμφωνία για μεταφορά πετρελαίου στην Ευρώπη μέσω επέκτασης ενός αγωγού που ήδη τρέχει από το Eilat στο λιμάνι του Ashdod, ο οποίος προσφέρει μια φτηνή και αποτελεσματική διαδρομή για τη διέλευση ενέργειας αποφεύγοντας τα στενά του Hormuz και το κανάλι του Σουέζ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης