Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Επένδυση ή μόδα τα «κοινωνικά ομόλογα» της Ευρωζώνης;

CNBC: Επένδυση ή μόδα τα «κοινωνικά ομόλογα» της Ευρωζώνης;
Χθες Τρίτη (20/10) η Ευρωζώνη άντλησε 233 δισ. ευρώ από τα ομόλογα για το πρόγραμμα SURE – To CNBC αναλύει τους λόγους της επιτυχίας
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε ένα ιστορικού χαρακτήρα ντεμπούτο στις αγορές ομολόγων όπου στόχος είναι η άντληση ρευστότητας για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης της οικονομίας από τις συνέπειες της κρίσης, όπως επισημαίνεται σε ανάλυση του CNBC.
Η ΕΕ ζητούσε 17 δισεκατομμύρια ευρώ (20,15 δισ δολάρια) στην αγορά ομολόγων την Τρίτη (20/10) για να χρηματοδοτήσει το σύστημα στήριξης της απασχόλησης γνωστό ως πρόγραμμα SURE.
Ωστόσο, η ζήτηση από τους επενδυτές διαμορφώθηκε πολύ πάνω από αυτό το ποσό, φτάνοντας τα 233 δισ. ευρώ (276 δισ. δολάρια) - το οποίο ήταν ρεκόρ όσον αφορά τις προεγγραφές και αποτέλεσε ιστορικά τη μεγαλύτερη υπερεθνική συναλλαγή.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε ένα πρώτο βήμα για να εισέλθει στη μεγάλη κατηγορία όσον αγορά την παγκόσμια αγορά χρέους.
Είναι το υψηλότερο ποσό που έχει δανειστεί ποτέ στην ιστορία της ΕΕ », δήλωσε ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπς Johannes Hahn.
Το ορόσημο ήταν σημαντικό για την ΕΕ, καθώς προτίθεται να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους δανειστές της περιοχής από κοινού με μεμονωμένες χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία.
Μετά την πανδημία, η ΕΕ συμφώνησε να αξιοποιήσει τις αγορές για να χρηματοδοτήσει επενδύσεις και σχέδια για την ανάταξη της οικονομικής δραστηριότητας.

Πρόκειται για βιώσιμη επένδυση;

Τα 17 δισ. ευρώ επιμερίστηκαν σε 10 δισεκατομμύρια ευρώ ομόλογα δεκαετούς ωρίμασης και 7 δισεκατομμύρια ευρώ, σε ομόλογα 20ετούς ωρίμανσης.
Η ζήτηση για το δεκαετές ομόλογο έφτασε τα 145 δισεκατομμύρια ευρώ και για το 20ετές διαμορφώθηκε πάνω από 88 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έκλεισε στο -0,238% και στο 20ετές ήταν 0,131%.
Και οι δύο παραπάνω επιδόσεις αντιπροσωπεύουν υψηλότερες αποδόσεις σε σχέση με το γερμανικό 10ετές κρατικό ομόλογο αναφοράς,
Ο Επίτροπος Hahn επισήμανε ότι ο «κοινωνικός» χαρακτήρας των εν λόγω ομολόγων βοήθησε στην προσέλκυση της ευρύτερης ζήτησης καθώς περισσότεροι επενδυτές επιθυμούν να τοποθετηθούν σε οικονομικούς χώρους αλλά και σε κράτη που διαθέτουν προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης.
Οι αρχές της ESG (περιβαλλοντικής, κοινωνικής και εταιρικής διακυβέρνησης) είναι μια διευρυνόμενη τάση στις χρηματοπιστωτικές αγορές, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να διαθέσουν τα κεφάλαιά τους σε εταιρείες και δανειολήπτες που εξυπηρετούν έναν ή περισσότερους από αυτούς τους σκοπούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης