Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Πυρά κατά των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης από ειδικούς - Βαριές κατηγορίες για μεροληψία υπερ Biden

ΗΠΑ: Πυρά κατά των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης από ειδικούς - Βαριές κατηγορίες για μεροληψία υπερ Biden
Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης φαίνεται πως «ξέχασαν»... τους κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας
Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης λειτουργούν μεροληπτικά υπερ του δημοκρατικού υποψηφίου, Joe Biden σχολιάζουν οι ειδικοί στον τομέα της επικοινωνίας, αναφορικά με τις επικείμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, στις 3 Νοεμβρίου 2020.
Ευγενικές ερωτήσεις, τάση προς αυτοσυγκράτηση, σπάνιες επικρίσεις για μια προεκλογική εκστρατεία με περιορισμένη πρόσβαση:

ο Joe Biden δέχεται λιγότερο τα πυρά των δημοσιογράφων από τονTrump, παραδέχονται οι γκουρού σε θέματα μέσων ενημέρωσης, με κάποιους να δικαιολογούν τη διαφορά αυτή λόγω των επικίνδυνων, όπως τις χαρακτηρίζουν, μεθόδων του Ρεπουμπλικάνου προέδρου.
Την προηγούμενη εβδομάδα τα μέσα ενημέρωσης ασχολήθηκαν αρκετά με την υπόθεση του γιου του Biden, ο οποίος φέρεται να συνδέεται με μια ουκρανική εταιρεία η οποία κατηγορείται για διαφθορά.
Όμως ο Joe Biden ερωτήθηκε σχετικά για πρώτη φορά δυόμιση ημέρες αργότερα και αμέσως απέφυγε την ερώτηση.
Την επομένη ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία δεν μίλησε στους δημοσιογράφους που ακολουθούν την προεκλογική του εκστρατεία. Την Κυριακή τελικά απάντησε σε μία ερώτηση: τη γεύση του μιλκ-σέικ του.
"Η ερώτηση της ημέρας για τον Biden", έγραψε στο Twitter δημοσιογράφος των New York Times:
"Αυτή την εβδομάδα κρύβεστε γιατί δεν θέλετε να απαντήσετε σε ερωτήσεις για τα μιλκ-σέικ;".
Χθες Τρίτη 18.10.2020 ο Biden ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την προεκλογική του εκστρατεία για να προετοιμαστεί για τη δεύτερη και τελευταία τηλεμαχία του με τον Trump, την Πέμπτη 22.10.2020.
Εδώ και μήνες η πρόσβαση στην εκστρατεία του Δημοκρατικού υποψήφιου είναι πολύ περιορισμένη:
μόνο καμία εικοσαριά εθνικά ή διεθνή μέσα ενημέρωσης μπορούν να την ακολουθούν, επισήμως λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

"Λιγότερο επίμονες" ερωτήσεις

"Θα ήταν λογικό οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν την προεκλογική του εκστρατεία να είναι αγανακτισμένοι που δεν τους δίνουν αρκετές πληροφορίες (...) και που δεν υπάρχει πραγματικά καθημερινή πρόσβαση στον υποψήφιο", σχολίασε πρώην ανταποκριτής της εφημερίδας USA Today στον Λευκό Οίκο.
Όμως οι διαμαρτυρίες είναι σπάνιες.
Η διαφορά στην αντιμετώπιση των δύο υποψηφίων ήταν εμφανής: ο  Trump έγινε στόχος επικριτικών ερωτήσεων στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC και στη δημοσιογράφο Gathry.
Αντίθετα η συνέντευξη του Biden στο ABC ξεκίνησε με ήπιες ερωτήσεις από το κοινό.
"Οι ερωτήσεις προς τον Biden ήταν λιγότερο επίμονες από αυτές που έγιναν στον Trump"
Στα μέσα Σεπτεμβρίου 2020 ο ιστότοπος Politico είχε σχολιάσει για μια αντίστοιχη εκπομπή του ABC με καλεσμένο τον Trump ότι οι δημοσιογράφοι χρησιμοποίησαν "εχθρικές ερωτήσεις", ενώ η εμφάνιση του Biden σε εκπομπή του CNN "έμοιαζε με συνάντηση παλιών φίλων".
"Κατά τη γνώμη μου δεν πρόκειται για ηπιότητα των μέσων ενημέρωσης απέναντι στον Biden, αλλά για επιθετικότητα στην κάλυψη του προέδρου Trump", σημείωσε καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Syracuse.
"Συχνά έχουμε την εντύπωση ότι τα μέσα στηρίζουν" τον Biden, πρόσθεσε.
Όντως οι περισσότερες μεγάλες, αμερικανικές εφημερίδες στηρίζουν τον υποψήφιο των Δημοκρατικών.
Ο διευθυντής σύνταξης των New York Times παραδέχθηκε ότι η εφημερίδα καλύπτει "πολύ επιθετικά" τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο, παρά το γεγονός ότι διαβεβαίωσε ότι προσπαθεί να διατηρήσει ένα είδος "αντικειμενικότητας".

Μια "όχι κανονική" εκστρατεία

Κάποιοι ειδικοί δικαιολογούν μια πιο μετρημένη κάλυψη του υποψήφιου των Δημοκρατικών.

"Σε κανονικούς καιρούς θα μπορούσαμε να πιέσουμε περισσότερο έναν υποψήφιο, αν ( ο αντίπαλός του) συμπεριφερόταν κανονικά", όμως στην παρούσα κατάσταση "δεν φαίνεται προσήκον", εκτίμησε ο Kan καθηγητής δημοσιογραφίας στο πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας.
"Όταν υπάρχει ένας υποψήφιος που χαρακτηρίζει τον ελεύθερο Τύπο εχθρό, αρνείται να απαντήσει σε άμεσες ερωτήσεις και διασπείρει ψεύδη, το να συγκριθεί η κάλυψή του από τα μέσα ενημέρωσης με αυτή του αντιπάλου του είναι εκτός θέματος", πρόσθεσε.
"Είναι σημαντικό ο Biden να μην έχει την εντύπωση πως, αν εκλεγεί πρόεδρος, θα είναι προστατευμένος από τα φώτα του Τύπου", τόνισε  συντάκτης στον ιστότοπο Press Watch.
"Η μετά Trump περίοδος θα πρέπει να αφιερωθεί στην αποκατάσταση της υπευθυνότητας και της διαφάνειας", επεσήμανε. "Και αυτό δεν θα γίνει με έναν υποταγμένο Τύπο".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης