Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ελεγχόμενη πτώση και απαξίωση στο ΧΑ -0,53% στις 619 μον. με Ελλάκτωρα +5% - Το 15ετές με επιτόκιο 1,17% - 1,18%

Ελεγχόμενη πτώση και απαξίωση στο ΧΑ -0,53% στις 619 μον. με Ελλάκτωρα +5% - Το 15ετές με επιτόκιο 1,17% - 1,18%
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε πλησίον στις κρίσιμες 620 μονάδες με τις συναλλαγές σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.
(upd14)Πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 619 μονάδες, με ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες πλην της Alpha Bank +0,97% ενώ στα μη τραπεζικά blue chips ξεχώρισε μόνο ο Ελλάκτωρας με κέρδη +4,97% και με τις συναλλαγές σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.
'Εντονη είναι η επιφυλακτικότητα καθώς εντείνονται οι ανησυχίες των επενδυτών από τον αριθμό ρεκόρ των κρουσμάτων Covid-19 που ανακοινώθηκε χθες 21/10 ενώ με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η ένταση στα ελληνοτουρκικά.

Το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε σήμερα 21 Οκτωβρίου στην επανέκδοση (re-opening) του 15ετούς ελληνικού ομολόγου.
Οι προσφορές έφτασαν τα 16,75 δισ., με υπερκάλυψη 8,3 φορές και με την Ελλάδα να αντλεί 2 δισ. ευρώ ενώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,17% με 1,18%
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 619 μονάδες πλησίον στα κρίσιμα επίπεδα των 620 μονάδων με τις συναλλαγές σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.
Στις τράπεζες, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Πειραιώς -1,91% και ακολούθησαν Εθνική -1,72%, Eurobank -1,23% ενώ ανοδικά έκλεισε η Alpha Bank +0,97%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Motor Oil -2,17%, Φουρλής -2%, ΟΤΕ -1,71%.... ενώ ανοδικά ξεχώρισε μόνο ο Ελλάκτωρας +4,97%.
Στη σύναψη στρατηγικής συνεργασίας με μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας παγκοσμίως, την ΕDP Renewables, προχώρησε η ΕΛΛΑΚΤΩΡ.
Η συμφωνία αφορά στην από κοινού ανάπτυξη και υλοποίηση συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου νέων αιολικών πάρκων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ισχύος 900ΜW, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με την εκτιμώμενη αξία της από κοινού επένδυσης, στην πλήρη υλοποίησή της, να ξεπερνά το €1 δισ.

Επίσης, σήμερα Τετάρτη 21/10 ξεκινά η δημόσια εγγραφή για το επταετές ομόλογο του ΟΠΑΠ με το εύρος απόδοσης να είναι 2,1-2,5% και ολοκληρώνεται την Παρασκευή 23/10.
Στα τραπεζικά νέα, ενώ η επικρατούσα άποψη είναι ότι τα εποπτικά όργανα των τραπεζών θα επιδείξουν την δέουσα ελαστικότητα λόγω της ύφεσης και του κορωνοιού… μπορεί να υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις.
Μάλιστα σε δύο μέτωπα, σε δύο σοβαρές υποθέσεις φαίνεται να υπάρχει εμπλοκή και εάν αυτό συνδυαστεί με την DGComp που επίσης είναι απόλυτη και ζητάει να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες… μάλλον θα ασκηθεί πίεση στο τραπεζικό σύστημα.
Το θέμα είναι ότι πέραν αυτών των δύο περιπτώσεων που σκοπίμως δεν αποκαλύπτουμε ακόμη… φαίνεται ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και με την πρόταση της ΤτΕ για την bad bank με την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή EBA αλλά και με την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ την DGcomp.
Στα ελληνοτουρκικά, η Άγκυρα κλιμακώνει την ένταση σε επιχειρησιακό επίπεδο για να δημιουργήσει τετελεσμένα κοντά στο Καστελόριζο σε ελληνική θαλάσσια δικαιοδοσία.
Η navtex με το Oruc Reis λήγει στις 22 Οκτωβρίου αλλά όπως αναφέρουν τουρκικά μέσα μπορεί να παραταθεί εάν δεν υπάρξει παρέμβαση της Γερμανίας όπως αναμενόταν από ορισμένους διπλωματικούς κύκλους.
Από την άλλη, οι διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας προκαλούν νευρικότητα στην Τουρκία τόσο για την πρωτοβουλία για εμπάργκο όπλων από τις ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα τη Γερμανία, τόσο και το ελληνικό αίτημα συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, που αφορά άμεσα την εξαιρετικά προβληματική τουρκική οικονομία.
Συνεχίζονται οι πωλήσεις και σήμερα 21/10 στην αγορά ομολόγων  με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 0,91% -  με ιστορικό χαμηλό στις 16/10 στο 0,674% - και με το 10ετές ιταλικό στο 0,78% - με το ιστορικό χαμηλό στις 14/10 στο 0,634% -  και με το μεταξύ τους spread στις 13 μονάδες βάσης.
Σταθεροποίηση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 143 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με οριακές μεταβολές ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,08% και ο Τραπεζικός Δείκτης στο +0,08%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,53% στις 619 μονάδες έχοντας υψηλό στις 624,56 μονάδες και χαμηλό 619,29 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και επικεντρώθηκε στα μη τραπεζικά blue chips..   
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 32,3 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 2,6 εκατ. ευρώ σε πακέτα,  ο όγκος 15,6 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 8,6 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 2,6 εκατ. ευρώ και όγκου 253 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο
Ειδικότερα ο ΟΠΑΠ διακίνησε 150 χιλ. τεμάχια αξίας 1,23 εκατ. ευρώ και η Jumbo 102,5 χιλ. τεμάχια αξίας 1,37 εκατ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 619 μονάδες πλησίον στις κρίσιμες 620 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 610 μονάδες και ακολουθούν οι 600 και 580 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 630-635 μονάδες και ακολουθούν οι 650, 660 και οι 680 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 283 μονάδες πλησίον στις κρίσιμες 280 μονάδες και ακολουθούν οι 270  μονάδες  και οι 265-260 μονάδες .
Στην  πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 295-300 μονάδες και ακολουθούν οι 315-320 μονάδες.

Οι εξελίξεις σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Ελλάκτωρα

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις γύρω από το μέτωπο των δύο μεγάλων ομίλων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που βρίσκεται στην καλύτερη επιχειρηματική του περίοδο και του Ελλάκτωρα που αναζητάει λύσεις σε πολλά μέτωπα και αξιολογώντας την παρουσία δύο ισχυρών ξένων επενδυτών του ολλανδικού ομίλου Reggeborgh Invest και του αμερικανικού fund Farallon που εμπλέκεται ως δανειστής με ενεχυριασμένες τις μετοχές των αδερφών Καλλιτσάντση εξάγονται ορισμένα συμπεράσματα.
Στον Ελλάκτωρα συμμετέχει ο ολλανδικός όμιλος Reggeborgh Invest ο οποίος έχει αποκτήσει ή θα αποκτήσει μαζί με την Option του Μπόμπολα που πουλάει το 12,5% των μετοχών που κατέχει στον Ελλάκτωρα το 18% ή κατά άλλους 20% εάν δεχθούμε ότι κατέχει και μετοχές Ελλάκτωρα μέσω τρίτων funds.
Σημειώνεται ότι στην  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατέχει το 31% και δυνητικά μπορεί να ειπωθεί ότι θα μπορούσε να πουλήσει η οικογένεια Καλλιτσάντση σε δεύτερο χρόνο στην Reggeborgh Invest από το 25% που διαθέτουν το 5% ή 10% και η Reggeborgh Invest να φθάσει στο 23% με 28% στον Ελλάκτωρα.
Ως προς τα ζητήματα αυτονομίας ή συγχωνεύσεων υπάρχουν δύο σχολές σκέψεις.
Η μία υποστηρίζει ότι η διατήρηση της αυτονομίας για το ορατό μέλλον είναι το βασικό σενάριο.
Οι πιθανότητες σε αυτό το σενάριο είναι μεγάλες, η Reggeborgh δεν έχει κανένα λόγο να επιχειρήσει συγχώνευση Ελλάκτωρα και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αλλά έχει κάθε λόγο να συμβάλλει στην εξυγίανση του Ελλάκτωρα και ειδικά του Άκτωρα έχοντας δύο ισχυρές εταιρίες στην ελληνική αγορά.
Η άλλη άποψη που θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχει κάποια βάση αλλά σε επόμενο χρόνο είναι ότι μετά από μια περίοδο εξυγίανσης θα μπορούσαμε να δούμε συγχωνεύσεις σε δύο τομείς μεταξύ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Ελλάκτωρα σε παραχωρήσεις και ενέργεια στους δύο τομείς όπου υπάρχει κερδοφορία, όχι όμως και στις κατασκευές.
Π.χ. θα μπορούσε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μέσω της θυγατρικής Τέρνα Ενεργειακή να απορροφήσει την ΕΛΤΕΧ Άνεμος ένα καλό περιουσιακό στοιχείο του Ελλάκτωρα – και ευτυχώς που Κούτρας και Μπόμπολας δεν κατάφεραν να το πουλήσουν την σκοτεινή περίοδο -.
Στις κατασκευές είναι περίπου αδύνατη οποιαδήποτε συγκέντρωση δυνάμεων όχι μόνο λόγω επιτροπής ανταγωνισμού αλλά και άλλων παραμέτρων που δεν είναι της παρούσης να αναλυθούν.
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ όπως και ο Ελλάκτωρας έχουν ισχυρά χαρτιά στο κεφάλαιο παραχωρήσεις.
Να σημειωθεί ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δημιουργεί SPV όπου ενσωματώνει όλες τις παραχωρήσεις, θα λάβει και δανεισμό 200-225 εκατ και σε μέλλοντα χρόνο… θα μπορούσε έως και στο χρηματιστήριο να εισαχθεί…
Οι εξελίξεις θα έχουν άλλη πορεία η οποία θα οδηγήσει – με μεγάλη βεβαιότητα – στην χρηματιστηριακή ανάκαμψη τόσο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή που ήδη πάνε καλά και του Ελλάκτωρα που… θα πάει καλά χρηματιστηριακά.
Να σημειωθεί ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει αποτίμηση 658 εκατ, η Τέρνα Ενεργειακή 1,42 δισεκ. και ο Ελλάκτωρας 310 εκατ ευρώ.

Η επικαιρότητα

Σαρωτικό είναι το β’ κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού, καθώς και παρά τα συνεχή και αυστηρά περιοριστικά μέτρα που υιοθετούν ολοένα και περισσότερα κράτη παγκοσμίως, είναι αδύνατο να τεθεί υπό έλεγχο η διασπορά του ιού.
Και δεν είναι μόνο ότι χρειάστηκαν μόλις 32 ημέρες για να αυξηθούν τα κρούσματα από τα 30 εκατομμύρια στα 40 εκατομμύρια παγκοσμίως – και ενώ προηγουμένως είχαν απαιτηθεί 38 ημέρες για να φτάσουν από τα 20 εκατ. στα 30 εκατ. – αλλά και ότι ο κορωνοϊός είναι πέντε φορές πιο φονικός από τη γρίπη.
Σύμφωνα με μελέτη των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με κορωνοϊό αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για 17 σοβαρές επιπλοκές (πνευμονία, αναπνευστική ανεπάρκεια, θρόμβωση κ.α.), σε σχέση με τους ασθενείς με γρίπη στο νοσοκομείο.
Η Ευρώπη είναι αυτή τη στιγμή η περιοχή που πλήττεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη παγκοσμίως, κάτι που άλλωστε αποτυπώνεται και στα μέτρα που λαμβάνουν τα ευρωπαϊκά κράτη.
Στη Γαλλία έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία κατά τις νυχτερινές ώρες στο Παρίσι και σε άλλες μεγάλες πόλεις,  ενώ το μέτρο αυτό θα ισχύσει από αύριο Πέμπτη 22/10 και στη Λομβαρδία της Ιταλίας τη στιγμή που σε lockdown οδηγείται για δεύτερη φορά η Ιρλανδία.
Δύσκολη είναι η κατάσταση και στις ΗΠΑ, όπου οι περισσότερες Πολιτείες καταγράφουν έξαρση κρουσμάτων και ενώ τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων κάνουν λόγο για περισσότερους από 300.000 θανάτους το 2020 σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, γεγονός που αποδίδεται στην επιδημία του κορωνοϊού.
Σε παγκόσμιο επίπεδο οι νεκροί ξεπέρασαν τους 1,125 εκατομμύρια, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 40,8 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται σε περίπου 28 εκατομμύρια.
Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση και στους επιστήμονες για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα μετά και το χθεσινό αρνητικό ρεκόρ των 667 κρουσμάτων.
Όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι η κατάσταση τείνει να ξεφύγει από τον έλεγχο παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να υποστηρίζει πως η Ελλάδα τα πηγαίνει καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η κατάσταση αυτή απέχει κατά πολύ από τις επιδιώξεις που είχαν διατυπώσει κυβέρνηση και ειδικοί, οι οποίοι ήθελαν να μπούμε στους πιο κρύους μήνες του έτους με όσο το δυνατόν χαμηλότερα κρούσματα.
Μετά από αυτήν την αποτυχία αλλά και τη διαπίστωση ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως σήμερα δεν αποδίδουν είτε διότι δεν είναι επαρκή είτε διότι δεν εφαρμόζονται με συνέπεια από τους πολίτες, ήδη εξετάζεται η επιβολή νέων μέτρων ανά νομό και περιοχή.
Ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζονται είναι η καθολική χρήση μάσκας παντού – και σε εσωτερικούς και σε εξωτερικούς χώρους – καθώς και το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες, μέτρο που εφαρμόζεται ήδη σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις και περιοχές.
Σε κάθε περίπτωση μια πρώτη εικόνα για το πώς θα κυλήσουν τα πράγματα τις επόμενες ημέρες θα είναι η σημερινή δημοσιοποίηση του ανανεωμένου υγειονομικού χάρτη, o οποίος θα είναι ο προάγγελος και των όσων θα αποφασιστούν την ερχόμενη Παρασκευή 23/10 σε νέα σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, όταν και αναμένεται να ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις για τα νέα μέτρα.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 26.469 με τους νεκρούς να ανέρχονται στους 534.

Ήπιες ανοδικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Ήπιες ανοδικές τάσεις επικράτησαν σήμερα 21/10 οι ασιατικές αγορές καθώς αναπτερώθηκαν οι ελπίδες περί ενδεχόμενης σύναψης συμφωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και το Κογκρέσο των ΗΠΑ για νέα μέτρα τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας, πριν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,31%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα στο -0,09%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,75% ενώ δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +0,53%

Πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πιέσεις καταγράφονται σήμερα 21/10 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με την αβεβαιότητα να ενισχύεται, καθώς οι μεγάλες οικονομίες επαναφέρουν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό..
Eν τω μεταξύ, στις ΗΠΑ, ο Λευκός Οίκος και το Κογκρέσο βρίσκονται πιο κοντά στο ενδεχόμενο συμφωνίας για το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.
Ο πρόεδρος Trump δήλωσε πρόθυμος να αποδεχθεί ένα μεγάλο πακέτο στήριξης, παρά τις αντιδράσεις στους κόλπους των Ρεπουμπλικάνων.
Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν σήμερα Τετάρτη, όπως δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Nancy Pelosi.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο -0,70%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,90%, ο MIB στο Μιλάνο στο -1,4%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -1,3% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -1,5% .
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,35%, ο S&P στο +0,45% και ο Nasdaq στο +0,55% ενώ το ETF GREC καταγράφει απώλειες -1,37% (19,50 δολ.)

Ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα - Εξαίρεση η Alpha Bank στο +0,97%  

Ελεγχόμενες πιέσεις καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές με εξαίρεση την Alpha Bank και με τις συναλλαγές σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα  
Η Εθνική έκλεισε στα 1,03 ευρώ, με πτώση -1,72% με όγκο 1,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 942 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,52 ευρώ, με άνοδο +0,97%, με όγκο 3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 803 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 10/8/2020 στα 0,4832 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,9956 ευρώ, με πτώση -1,91% με όγκο 1,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 435 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,3280 ευρώ, με πτώση -1,23% με όγκο 2,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,22 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,4625 ευρώ, με πτώση -0,22% και με κεφαλαιοποίηση 206 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,16 ευρώ, με πτώση -3,26% και όγκο 147 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 74 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,58 ευρώ, με άνοδο +0,89% και κεφαλαιοποίηση 270 εκατ. ευρώ.

Απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές - Στο επίκεντρο ο Ελλάκτωρας +4,97%

Mε απώλειες έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Motor Oil, Φουρλής, OTE, Viohalco..
Στον αντίποδα ανοδικά ξεχώρισε μόνο ο Ελλάκτωρας +4,97%.
H Coca Cola έκλεισε στα 21,38 ευρώ, με πτώση -0,74% και κεφαλαιοποίηση στα 7,92 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,09 ευρώ, με πτώση -1,71% και αποτίμηση 5,68 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 5,19 ευρώ, με πτώση -0,76% και αποτίμηση 1,20 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,25 ευρώ, με άνοδο +0,22% και κεφαλαιοποίηση 522 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,10 ευρώ, με πτώση -0,98% και αποτίμηση 2,77 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,16 ευρώ, με άνοδο +0,72% και κεφαλαιοποίηση 920 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 4,54 ευρώ, με πτώση -0,11% και κεφαλαιοποίηση 1,39 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 8,8050 ευρώ, με πτώση  -2,17% και κεφαλαιοποίηση 975 εκατ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,64 ευρώ με πτώση -0,87% και κεφαλαιοποίηση 1,38 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,33 ευρώ, με άνοδο +0,60% και κεφαλαιοποίηση 1,81 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,46 ευρώ, με άνοδο +0,16% και κεφαλαιοποίηση 688 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισει στα 3,92 ευρώ, με πτώση -2% και κεφαλαιοποίηση 204 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0270 ευρώ, με πτώση -1,1% και κεφαλαιοποίηση 25 εκατ. ευρώ.

Πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,91% και Ιταλία στο 0,78% - Επανέκδοση 15ετούς με επιτόκιο 1,17% με 1,18%

Συνεχίζονται και σήμερα οι πωλήσεις στην ελληνική αγορά ομολόγων όπως και στην ιταλική αγορά ομολόγων.
Σήμερα 21/10 το ελληνικό δημόσιο προχώρησε στην επανέκδοση (re-opening) του 15ετούς ελληνικού ομολόγου.
Οι προσφορές έφτασαν τα 16,75 δισ., με υπερκάλυψη 8,3 φορές και με την Ελλάδα να αντλεί 2 δισ. ευρώ ενώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,17% με 1,18%. 
Η αγορά κρατάει σε γενικές γραμμές τα κεκτημένα καθώς οι τιμές έχουν τεχνηέντως διαμορφωθεί στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ.
Μέχρι τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 13 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ..
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,91% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,78%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,91% με το αμερικανικό 10ετές 0,81% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 13 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 72 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,69 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,04% με απόδοση αγοράς 0,06% και απόδοση πώλησης 0,02%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,72 μονάδες βάσης και απόδοση 0,10%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,16 μονάδες βάσης και απόδοση 0,20% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2020 στο 0,15%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,05 μονάδες βάσης και απόδοση 0,33% με το ιστορικό χαμηλό 0,30% στις 19 Οκτωβρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 108,37 μονάδες βάσης και απόδοση 0,40%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 109,42 μονάδες βάσης και απόδοση 0,52%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 122,38 μονάδες βάσης και απόδοση 0,60% με απόδοση αγοράς 0,62% και απόδοση πώλησης 0,58%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 125,80 μονάδες βάσης και απόδοση 0,70% με απόδοση αγοράς 0,71% και απόδοση πώλησης 0,69%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2020 στο 0,62%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση τιμή 105,85 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,90% με απόδοση αγοράς 0,91% και απόδοση πώλησης 0,88%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 16 Οκτωβρίου 2020 με απόδοση 0,6740%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 133,91 μονάδες βάσης και απόδοση 0,96%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 111,31 μονάδες βάσης και 1,02% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 143,44 μονάδες βάσης και απόδοση 1,08%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 156,39 μονάδες βάσης και απόδοση 1,18%
Το ιστορικό χαμηλό 1,10% σημειώθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 151 μονάδες βάσης από 144 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 143 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,43% ή 143 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Πωλήσεις στα ιταλικά ομόλογα με το 10ετές στο 0,78%  

Πωλήσεις κατγράφονται στην ιταλική αγορά ομολόγων αλλά και γενικά των χωρών της Νοτίου Ευρώπης
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 21 Οκτωβρίου 2020 στο 0,78%  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 21/10/2020 στο -0,60% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,24% με το ιστορικό χαμηλό -0,27% σημειώθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,19% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,20% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,78% και με ιστορικό χαμηλό 0,6340% στις 14 Οκτωβρίου 2020….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,38%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2019 στο 0,3160%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης