Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία - Το Oruc Reis θα παραμείνει κοντά στο Καστελόριζο - Επιμένει στις προκλητικές NAVTEX, προβληματισμός στο ΝΑΤΟ

Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία - Το Oruc Reis θα παραμείνει κοντά στο Καστελόριζο - Επιμένει στις προκλητικές NAVTEX, προβληματισμός στο ΝΑΤΟ
Τα ξημερώματα της Πέμπτης, το Oruc Reis αναμένεται -σύμφωνα με την πορεία που ακολουθεί- να περάσει ξανά κοντά από το Καστελόριζο και μάλιστα ίσως ακόμα πιο κοντά απ’ όσο πέρασε χθες
(upd2) Την ώρα που η Ελλάδα έχει επιδοθεί σε ένα διπλωματικό μαραθώνιο (αίτημα για αναστολή τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, αίτημα για εμπάργκο όπλων από Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία), η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση, δηλώνοντας ότι το Oruc Reis θα παραμείνει στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς θα παρατεθεί η NAVTEX.
Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο έφτασε στα 9 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο, συνοδεία των δύο βοηθητικών πλοίων «Ataman» και «Cengiz Han», συνέχισε την πορεία του προς το νοτιοδυτικό όριο της παράνομης NAVTEX στον 28ο Μεσημβρινό και από σήμερα αναμένεται να στρίψει και πάλι βορειοανατολικά.
Τα ξημερώματα της Πέμπτης αναμένεται σύμφωνα με την πορεία που ακολουθεί να περάσει ξανά κοντά από το Καστελόριζο και μάλιστα ίσως ακόμα πιο κοντά απ’ όσο πέρασε χθες.
Και σε όλα αυτά πρέπει να προστεθούν και οι τουρκικές NAVTEX μέσω των οποίων η Τουρκία αξιώνει την αποστρατικοποίηση της Λήμνου, της Σαμοθράκης και του Άη Στράτη.
Ωστόσο, η προσφυγή στη Χάγη για την οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας και Αλβανίας αποτελεί κι ένα σαφές μήνυμα προς τον Recep Tayyip Erdogan. Εάν, δηλαδή επανεκκινήσουν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας για τις θαλάσσιες ζώνες και δεν καταλήξει σε αποτέλεσμα, τότε οι δύο χώρες θα πρέπει να προσφύγουν επίσης στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης – υπό την απαραίτητη προϋπόθεση, βέβαια, ότι η Τουρκία θα υπογράψει το περιβόητο συνυποσχετικό για την αναγνώριση της δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου και το σεβασμό της ετυμηγορίας του.
Την ίδια στιγμή, το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό είναι σε πλήρη ετοιμότητα. Μάλιστα, για πρώτη φορά από την έναρξη της ελληνοτουρκικής κρίσης, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έδωσε φωτογραφίες  με τον ελληνικό στόλο σε διάταξη μάχης στα 6 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο.
Και μέσα σε αυτό το κλίμα, στο ΝΑΤΟ συνεχίζει να τηρεί ουδέτερη στάση με τον Jens Stoltenberg να εμφανίζεται ανήσυχος για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
 
Υeni Safak: Θα παραταθεί η Navtex για το Oruc Reis – Θα παραμείνει κοντά στο Καστελόριζο

Στην αποκάλυψη ότι η Τουρκία θα παρατείνει τη navtex για τις έρευνες του τουρκικού σεισμογραφικού πλοίου Oruc Reis, η οποία λήγει αύριο Πέμπτη 22/10 προχωρά σε σημερινό δημοσίευμα της η εφημερίδα Yeni Safak.
Όπως μετέδωσε ο Σκάι, το εν λόγω δημοσίευμα αναφέρει πως το Oruc Reis θα παραμείνει κοντά στην περιοχή του Καστελόριζου, υποστηρίζοντας πως οι εργασίες του ερευνητικού σκάφους αναμένεται να συνεχιστούν νότια του Καστελόριζου, ανατολικά της Κρήτης και ανατολικά της Ρόδου.
Η Yeni Safak αναφέρει πως σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, έχουν γίνει έρευνες σε έκταση 4.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και στόχος είναι σχεδόν να τετραπλασιαστούν, να φτάσουν δηλαδή τα 16.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.  

Οι τουρκικές NAVTEX

Την ίδια στιγμή που το Oruc Reis πλέει κοντά στο Καστελόριζο, η Άγκυρα κλιμακώνει περαιτέρω τις ενέργειές της, εκδίδοντας δύο NAVTEX, μέσω των οποίων αξιώνει την αποστρατικοποίηση της Λήμνου, της Σαμοθράκης και του Άη Στράτη.
Το βράδυ της Τρίτης, η τουρκική ηγεσία εξέδωσε αντι-NAVTEX με αφορμή ελληνικές ασκήσεις στο Αιγαίο, επικαλούμενη το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης της Λήμνου και του Άη Στράτη, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης.
Η Τουρκία αμφισβητεί εδώ και δεκαετίες το δικαίωμα παρουσίας αμυντικών δυνάμεων πάνω στα νησιά του Αιγαίου, καταγγέλλοντας την Ελλάδα για παραβίαση των σχετικών συνθηκών.

Νέα μισόλογα από τον Stoltenberg

Την ανησυχία του για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε ο γγ του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg.
«Παρακολουθώ με ανησυχία την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο» τόνισε και συμπλήρωσε «η μείωση της έντασης στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ είναι κοινοί στόχοι».
Παράλληλα, επεσήμανε ότι έχει δημιουργηθεί ένας μηχανισμός εντός του ΝΑΤΟ για την απευθείας συνομιλία της Ελλάδας και της Τουρκίας και ότι στηρίζει τη γερμανική πρωτοβουλία για διάλογο.
Οταν ρωτήθηκε για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας δεν είπε το παραμικρό ενώ για τους S400 επεσήμανε ότι ήδη έχει μπλοκαριστεί η πώληση των F35 αλλά τόνισε ότι είναι εσωτερικό θέμα της Τουρκίας.

Μητσοτάκης: Υπάρχει πλέον μια διαφορετική αντίληψη στην Ευρώπη για το ποιος είναι ο ταραχοποιός στην Ανατολική Μεσόγειο

Τη θέση ότι πλέον υπάρχει μια διαφορετική αντίληψη στην Ευρώπη για το ποιος είναι ο ταραχοποιός στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου διατύπωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ενόψει των εργασιών της 8ης Συνόδου Αιγύπτου - Ελλάδας - Κύπρου.
«Πιστεύω ότι έχουμε κάθε λόγο και οι δύο να είμαστε ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι υπάρχει πια στην Ευρώπη μία διαφορετική αντίληψη για το ποιος είναι ο ταραχοποιός στη γειτονιά και γιατί οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας δεν αφορούν μόνο στην Ελλάδα και στην Κύπρο αφορούν συνολικά στα γεωστρατηγικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Και αυτό είναι μία μεγάλη επιτυχία» είπε μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης.

Σε θέση μάχης ο ελληνικός στόλος

Ισχυρές είναι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις που έχουν σχηματίσει ένα πλωτό τείχος γύρω από το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης και απέναντι στο Oruc Reis.
Μάλιστα, για πρώτη φορά από την έναρξη της ελληνοτουρκικής κρίσης, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έδωσε φωτογραφίες  με τον ελληνικό στόλο σε διάταξη μάχης στα 6 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο.
Το φωτογραφικό υλικό φανερώνει ότι η παραμικρή κίνηση των τουρκικών πλοίων και του Oruc Reis «σκανάρεται» διαρκώς.


Σε κάποια από τα φωτογραφικά στιγμιότυπα διακρίνεται σε ορατή απόσταση το Oruc Reis που συνοδεύεται από πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία και τα συνοδευτικά του Ataman και Cengiz Han.
Στις φωτογραφίες με τουλάχιστον πέντε ελληνικά πολεμικά πλοία σε παράταξη, φαίνεται να έχει δημιουργηθεί ένα τείχος στα 6 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο, στο όριο δηλαδή της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης.

Οι νέες απειλές από τον Erdogan

Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αποτελούν ακόμα μία απόδειξη ότι... το αφτί του δεν ιδρώνει από τις ευρωπαϊκές απειλές και την... προφορική αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο.
«Επιφυλάσσουμε εφιάλτες για όσους δεν εγκαταλείπουν τα όνειρά τους να μας αποκλείσουν στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που θα προστατεύσουμε με τη ζωή μας όταν κριθεί απαραίτητο» ανέφερε.
Παράλληλα προειδοποίησε πως «θα σπάσει» τα χέρια σε όποιον τα απλώσει προς την Τουρκία για να ξεκαθαρίσει πως «δεν θα επιτρέψουμε την καταπάτηση των δικαιωμάτων μας», επικρίνοντας όσους επιχειρούν να απομονώσουν την Τουρκία και εκφράζοντας εμμέσως πλην σαφώς ενόχληση για τα ζητήματα της τελωνειακής ένωσης, για την οποία η Ελλάδα αιτήθηκε διακοπή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης