Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η παρουσία του Oruc Reis στο Καστελόριζο πέραν από κατάφωρη παραβίαση της ελληνικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας... έχει και μια χρησιμότητα

Η παρουσία του Oruc Reis στο Καστελόριζο πέραν από κατάφωρη παραβίαση της ελληνικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας... έχει και μια χρησιμότητα
Το Oruc Reis μπορεί να είναι χρήσιμο εργαλείο και για την Ελλάδα
Έως σήμερα το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis μαζί με τα συνοδευτικά πλοία συνολικά 4+1 πλοία «οργώνουν» την θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά του Καστελόριζου, μια περιοχή ξεκάθαρα ελληνικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας.
Επίσης έως σήμερα το Oruc Reis έχει πραγματοποιήσει 4.000 χιλιόμετρα σεισμικής καταγραφής και σχεδιάζει να ερευνήσει συνολικά 15.000 χιλιόμετρα έως την λήξη της παρουσία του στην περιοχή.
Η navtex με το Oruc Reis λήγει στις 22 Οκτωβρίου αλλά όπως αναφέρουν τουρκικά μέσα θα παραταθεί εάν δεν υπάρξει παρέμβαση της Γερμανίας όπως αναμενόταν από ορισμένους διπλωματικούς κύκλους.
Με βάση τον χρόνο των ερευνών δηλαδή 4.000 χιλιόμετρα σε 10 ημέρες αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε το Oruc Reis να παραμείνει στην περιοχή έως 40 ημέρες για να καλύψει 15.000 χιλιόμετρα σεισμικής καταγραφής.

Η Τουρκία μέσω του Oruc Reis ερευνά ελληνικές θαλάσσιες δικαιοδοσίες και πλησιάζει και τις τουρκικές.
Πίσω από αυτή την προσβλητική και προκλητική στάση της Τουρκίας κρύβεται και μια χρησιμότητα που μπορεί να φαντάζει απλοϊκή θα αποδειχθεί πολύ χρήσιμη στην συνέχεια.
Η Ελλάδα είτε από ανικανότητα, είτε από διάθεση να μην προκαλέσει την Τουρκία, είτε από αδιαφορία, είτε από έλλειψη στρατηγικής δεν είχε ερευνήσει την περιοχή.
Η Τουρκία αναφέρει ότι δεν μπορεί ένα νησί όπως το Καστελόριζο που αναγνωρίζει την ελληνικότητα του έκτασης 10,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων που απέχει 2,02 χιλιόμετρα από την Τουρκία και 580 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα να διαθέτει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη 40,5 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Αυτή η περιοχή δεν έχει αξιολογηθεί ερευνητικά και με την «βοήθεια του Oruc Reis» θα διαπιστώσουμε έλληνες και τούρκοι εάν κρύβει κοιτάσματα ή όχι.

Το Oruc Reis μπορεί να είναι χρήσιμο εργαλείο και για την Ελλάδα

Εάν κρύβει κοιτάσματα η Τουρκία ξεκάθαρα θα αμφισβητήσει την περιοχή αλλά εάν από τις έρευνες δεν κρύβει κοιτάσματα τότε η στρατηγική της Τουρκίας μπορεί να αλλάξει.
Μπορεί η παρουσία του Oruc Reis που αποτελεί πρόκληση, παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας και ίσως ακόμη και να θεωρηθεί casus belli αιτία πολέμου… αλλά στην πράξη έχει μια χρησιμότητα.
Εάν η περιοχή νοτίως του Καστελόριζου δεν διαθέτει κοιτάσματα φυσικού αερίου το τουρκικό ενδιαφέρον θα ατονήσει και οι διεκδικήσεις θα υποχωρήσουν ή ακόμη και εάν συντηρηθούν δεν θα έχουν την ίδια ένταση με το παρελθόν.
Υπό μια έννοια η Ελλάδα... έχει ένα ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας που ερευνά δωρεάν... αρχικά για το εάν η ελληνική θαλάσσια δικαιοδοσία του Καστελόριζου έχει φυσικό αέριο
Εάν όμως η περιοχή έχει κοιτάσματα φυσικού αερίου, οι τούρκοι έχουν απειλήσει ότι μπορεί να φέρουν σκάφος εξόρυξης π.χ. όπως το Fatih ή το Kanuni που είναι πλοία που εξορύσσουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Σε αυτό το σενάριο Ελλάδα και Τουρκία θα κάνουν ένα μεγάλο ενεργειακό και γεωπολικό deal....
Η προσέγγιση αυτή μπορεί να φαντάζει για ορισμένους απλοϊκή αλλά το ελληνικό πολεμικό ναυτικό έχει δύο επιλογές ή να προειδοποιήσει το Oruc Reis και να το βυθίσει εάν δεν απομακρυνθεί ή να μην κάνει τίποτε όπως και συμβαίνει την τρέχουσα περίοδο.
Προφανώς και το ελληνικό πολεμικό ναυτικό και τα υποβρύχια που πλέουν στην περιοχή μπορούν να βυθίσουν το Oruc Reis αλλά ούτε έχουν τέτοια εντολή και ούτε θα λάβουν τέτοια εντολή.
Η Τουρκία αναζητάει εάν νοτίως του Καστελόριζου υπάρχει φυσικό αέριο ή πετρέλαιο αλλά εάν δεν υπάρχει θα αλλάξει η στρατηγική της Τουρκίας.
Ο μόνος τρόπος να το μάθουμε σήμερα, όπως έχουν διαμορφωθεί οι εξελίξεις είναι μέσω του Oruc Reis, δεν αποκλείεται η στάση της Ελλάδος να παρακολουθεί χωρίς να λαμβάνει πρωτοβουλίες απώθησης για το Oruc Reis μπορεί να εξυπηρετούν και αυτόν τον σκοπό.

Άλλοτε θα ήταν προδοσία….

Το επιχείρημα που επικαλούμαστε σήμερα άλλοτε θα θεωρείτο προδοσία.
Όμως δεν είναι προδοσία να παρακολουθείς ένα τουρκικό ερευνητικό σκάφος, να ερευνά ελληνικές θαλάσσιες δικαιοδοσίες και το ελληνικό πολεμικό ναυτικό να έχει οδηγίες μόνο… να το παρακολουθεί;
Οπότε πέραν από αναφορές πατριδοκαπηλίας θα πρέπει να δούμε λίγο πιο πέρα.
Γιατί το ελληνικό πολεμικό ναυτικό δεν έχει απωθήσει το Oruc Reis;
Γιατί ανησυχεί για θερμό επεισόδιο;
Γιατί επικρατεί φόβος ότι μπορεί να εξελιχθεί σε σύγκρουση πιθανή απομάκρυνση του Oruc Reis ή
Γιατί η παρουσία του Oruc Reis μπορεί να βολεύει και την Ελλάδα;
Oruç Reis yayınlanan NAVTEX ile tekrar görevinin başına dönüyor |  DefenceTurk

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης