Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Πως ο Πτωχευτικός Κώδικας προστατεύει τους επιχειρηματίες που έχουν διαπράξει βαριά αδικήματα

Πως ο Πτωχευτικός Κώδικας προστατεύει τους επιχειρηματίες που έχουν διαπράξει βαριά αδικήματα
Οι εμπνευστές του άρθρου 100 έβαλε στο απυρόβλητο συμφέροντα τα οποία με μία απλή καταγγελία στις αρμόδιες Αρχές για παράνομες συναλλαγές, θα κρύψουν την περιουσία τους έναντι των πιστωτών τους
Παράθυρο στους κακοποιούς και στο οργανωμένο έγκλημα ανοίγει άρθρο του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών με τον διακριτικό τίτλο «Ρύθμιση οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας» και γνωστός σε όλους ως Πτωχευτικός Κώδικας που θα τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του 2021.
Οι εμπνευστές του άρθρου 100  που να σημειωθεί προήλθε από έγκυρους και έγκριτους νομικούς κύκλους στη διατύπωσή του αντί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα έβαλε στο απυρόβλητο αρχικά σκοτεινά συμφέροντα τα οποία με μία απλή καταγγελία στις αρμόδιες Αρχές για παράνομες συναλλαγές θα κρύψουν την περιουσία τους έναντι των πιστωτών τους.  
Οι επίσημες Αρχές του κράτους θα απαγορεύουν την εκποίηση της περιουσίας και το άνοιγμα τραπεζικών  λογαριασμών όπως και των θυρίδων που πιθανόν να έχει ο υποψήφιος για πτώχευση.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών ανοίγει νέο κύκλο  διαβούλευσης έτσι ώστε να αλλάξει αρχικά το άρθρο 100 όπως το οποίο είναι σε αγαστή συνεργασία  άρθρο 42 παλαιότερου νόμου.
Για να κλείσει το νομικό παράθυρο που άνοιξε για επιχειρηματίες που θέλουν να πτωχεύσουν έχοντας κλειστούς τους τραπεζικούς λογαριασμούς όπως και άλλα οικονομικά δεδομένα  που συνθέτουν το προφίλ του υποψηφίου για πτώχευση γίνονται συζητήσεις μεταξύ παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών για τη αναζήτηση λύσης του προβλήματος.
Η τελική διάταξη έχει τεθεί στο μικροσκόπιο του νομοθέτη  και συγκεκριμένα  του υπουργείου Οικονομικών το οποίο επιθυμεί έναν Πτωχευτικό Κώδικα που θα δίνει λύσεις όχι όμως και οικονομική ασυλία σε αυτούς που δεν την δικαιούνται.
Ο χρόνος για τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής είναι το βράδυ της Πέμπτης 22 Οκτωβρίου που θα τεθεί το σχετικό σχέδιο  νόμου σε ψηφοφορία στην ολομέλεια της Βουλής.
Ο νομοθέτης ορθώνει ένα άτυπο τείχος προστασίας στον επιχειρηματία με ιδιοτελείς προθέσεις.  
Η Αρχή Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος η οποία δεν θα είναι σε θέση να διαβιβάσει εντολή γα το άνοιγμα των λογαριασμών για τις περιπτώσεις εκείνων των επιχειρηματιών που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται σε παράνομες ενέργειες όπως οι έμποροι όπλων ναρκωτικών κ.α..
Πιο συγκεκριμένα  το άρθρο 100  και στην παράγραφο 1 προβλέπεται ότι αναστέλλονται αυτοδικαίως όλα τα καταδιωκτικά μέτρα των πτωχευτικών πιστωτών και του οφειλέτη  στα οποία ρητώς ορίζονται ότι συγκαταλέγονται τα μέτρα που προβλέπονται  στο άρθρο 42 του νόμου 4557/2018  που περιγράφει το νομικό τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές  δραστηριότητες.
Δηλαδή προβλέπεται ότι τα μέτρα που επέβαλε ο ανακριτής (απαγόρευση κίνησης τραπεζικού λογαριασμού, απαγόρευση εκποίησης ακινήτου).
Ο ή οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να αξιοποιήσουν το νέο Πτωχευτικό Κώδικα μπορούν να προσέλθουν στη διαδικασία χωρίς να  ανοίξουν οι λογαριασμοί τους και να έρθουν στο φως το σύνολο της  η περιουσία  τους.
Το άρθρο 100 σε συνεργασία  με το άρθρο 42 προσφέρουν κάλυψη στους επιτήδειους «επιχειρηματίες» οι οποίοι θα προσέλθουν χωρίς την ύπαρξη πιστωτών με αποτέλεσμα την επιδίωξη της πτώχευσης με κλειστούς τους λογαριασμούς ενώ στο χρόνο που θα ολοκληρωθεί η έρευνα των παράνομων δραστηριοτήτων θα έχει στην κατοχή του περιουσιακά του στοιχεία και παράλληλα θα είναι καθεστώς πτώχευσης.  
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης