Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ποιες είναι οι εισηγμένες που κινδυνεύουν να διαγραφούν από το χρηματιστήριο;

Ποιες είναι οι εισηγμένες που κινδυνεύουν να διαγραφούν από το χρηματιστήριο;
Εταιρείες, οι οποίες για διάφορους λόγους έχουν τεθεί εκτός διαπραγμάτευσης για μεγάλο διάστημα και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορούν να αρθούν οι λόγοι, θα διαγραφούν
Νέο κύκλο διαγραφών εισηγμένων που βρίσκονται για μεγάλο διάστημα σε καθεστώς αναστολής διαπραγμάτευσης ετοιμάζει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε συνεννόηση με το ΧΑ.
Όπως ανέφερε χθες (20/10) η διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στο πλαίσιο διαδικτυακής συνέντευξης τύπου, εταιρείες, οι οποίες για διάφορους λόγους έχουν τεθεί εκτός διαπραγμάτευσης για μεγάλο διάστημα και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορούν να αρθούν οι λόγοι, θα διαγραφούν.
Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που γίνεται ένα τέτοιο «ξεσκαρτάρισμα».
Το 2018 είχαν διαγραφεί 12 εισηγμένες, μεταξύ αυτών και δύο πιστωτικά ιδρύματα (Τ-Bank και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο).
Επιπλέον είχαν διαγραφεί από το ΧΑ οι μετοχές των εταιρειών Altec, ΑΛΚΟ, Άττικατ, Βαλκάν, Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, Έδραση-Ψαλλίδας, ΕΒΖ, Μηχανική, Τεξαπρέτ και Τροπαία.
Ουσιαστικά πολλές από αυτές δεν μπορούσαν να επανέλθουν και αρκετές δεν είχαν δραστηριότητα.
Σύμφωνα με το ημερήσιο δελτίο τιμών 20 είναι οι εισηγμένες που είναι εκτός διαπραγμάτευσης σήμερα.
Για τις περισσότερες δεν υπάρχουν νέα εδώ και καιρό.
AXON, Dionic, Euromedica, Folli Follie, MLS, ΑΕΓΕΚ, Άλφα Γκρίσιν, Μπάμπης Βωβός, ΓΕΔ, Γιουρομπρόκερς, ΕΛΒΙΕΜΕΚ, Μπουτάρης, Κεραμεία Αλλατίνη, Κρέτα Φαρμς, Ναυτεμπορική, ΝΕΛ, Νεώριον, Πήγασος, Τηλέτυπος και Χατζηκρανιώτη είναι οι εισηγμένες που σύμφωνα με το ΧΑ είναι εκτός διαπραγμάτευσης.
Πιθανότατα θα γίνει κάτι ανάλογο με τις προηγούμενες διαγραφές, δηλαδή θα σταλεί επιστολή στις εταιρείες και αυτές θα απαντήσουν αν έχουν λόγο ή όχι για να είναι εισηγμένες αλλά εκτός διαπραγμάτευσης.
Σύμφωνα με τις ενημερώσεις πάντως που δημοσιεύουν οι εταιρείες ελάχιστες από τις παραπάνω μπορούν να επιστρέψουν στο ΧΑ.
Για παράδειγμα η Μπάμπης Βωβός, η Νεώριον και η Κεραμεία Αλλατίνη βρίσκονται από το 2012 εκτός διαπραγμάτευσης.
Η Folli Follie, η Creta Farms ή και η MLS λόγω των παραποιημένων λογιστικών καταστάσεων, αλλά και της αλλαγής διοίκησης και μετόχου στις περισσότερες είναι σχεδόν αδύνατο να επιστρέψουν.
ΑΕΓΕΚ και ΕΛΒΙΕΜΕΚ, δημοσίευαν κανονικά λογιστικές καταστάσεις παρά το γεγονός ότι δεν είχαν αντικείμενο, αλλά εσχάτως έχουν σταματήσει.
Σε άλλες έχουν ρευστοποιηθεί ή πρόκειται να ρευστοποιηθούν περιουσιακά στοιχεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της Dionic επιθυμεί την επιστροφή της μετοχής στο ΧΑ, αλλά δεν έχει καταστρώσει business plan, και δεν έχει συμφωνήσει με τις τράπεζες, προκειμένου να αρθούν και οι σημειώσεις του ορκωτού και να υπογράψει με σύμφωνη γνώμη.
Με λίγα λόγια και βάσει της προϊστορίας, μετοχές που για κάποιους λόγους η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το ΧΑ, τις θέτει εκτός διαπραγμάτευσης δύσκολα επιστρέφουν.
Αλλά και όσες το έχουν κάνει οι προοπτικές τους είναι περιορισμένες…

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης