Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μείωση των προβλέψεων για προβληματικά δάνεια για τον κορωνοϊό στις τράπεζες της Ευρώπης.

Μείωση των προβλέψεων για προβληματικά δάνεια για τον κορωνοϊό στις τράπεζες της Ευρώπης.
Πως θα μειωθούν οι προβλέψεις των πιστωτικών ιδρυμάτων τουλάχιστον στην Ευρώπη λόγω κορωνοϊού αναμένουν οι αναλυτές
Πως θα μειωθούν οι προβλέψεις των πιστωτικών ιδρυμάτων τουλάχιστον στην Ευρώπη λόγω κορωνοϊού αναμένουν οι αναλυτές.
Σε ότι αφορά την Ελλάδα τα πράγματα αν και εξελίσσονται διαφορετικά καθόλου δεν αποκλείεται οι προβλέψεις να είναι και εδώ μειωμένες για άλλους όμως λόγους.
Σε ολόκληρο τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600, τα συνολικά κέρδη του τρίτου τριμήνου αναμένεται να μειωθούν κατά 36,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, σύμφωνα με την Refinitiv, με τα έσοδα να μειώνονται 12,1% σε ετήσια βάση.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε διεθνή μέσα και συγκεκριμένα στο CNBC, τράπεζες αναμένεται να παρουσιάσουν συνολική συρρίκνωση κερδών 46,5% σε ετήσια βάση, έναντι 38,8% για ολόκληρο τον ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό τομέα.
Η Barclays, την Παρασκευή, αναμένεται να παρουσιάσει συρρίκνωση στα ετήσια κέρδη του τρίτου τριμήνου της τάξεως του 79,8%, ενώ η HSBC αναμένεται να σημειώσει απομείωση κερδών 55,6% και η Lloyds στο 90,9%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.
Σε άλλο μήκος κύματος κινούνται άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες που είχαν παρουσιάσει σημαντικές ζημιές πέρισυ.
Η Deutsche Bank για το γ' τρίμηνο του 20 σημειώνει αύξηση 67,7% στα κέρδη της, έχοντας αναφέρει καθαρή ζημιά 832 εκατομμυρίων ευρώ (924 εκατομμύρια δολάρια) για την ίδια περίοδο πέρυσι κατά τη διάρκεια μιας μαζικής αναδιάρθρωσης.
Η Satander αναμένεται να σημειώσει αύξηση στα κέρδη κατά 200%, αφού ανέφερε ετήσια πτώση κέρδους 75% το τρίτο τρίμηνο του 2019, τροφοδοτούμενο από χρεώσεις 1,63 δισεκατομμυρίων ευρώ που σχετίζονται κυρίως με απομείωση υπεραξίας των επενδύσεών της στο Ηνωμένο Βασίλειο
Καθώς κατέγραψαν 15,3 δισεκατομμύρια δολάρια προβλέψεις για τα δάνειά τους το πρώτο τρίμηνο και άλλα 18,4 δισεκατομμύρια δολάρια το δεύτερο, οι γίγαντες της Wall Street, JPMorgan Chase και Citigroup να σημειώνουν στις ΗΠΑ.
Το συνδυασμένο καθαρό εισόδημά τους υπερδιπλασιάστηκε από το δεύτερο έως το τρίτο τρίμηνο.
Οι τιμές των μετοχών των τραπεζών της Wall Street δεν ανέβηκαν ουσιαστικά κυρίως λόγω προβλέψεων που ελήφθησαν εξαιτίας της πανδημίας.
Ένας άλλος βασικός παράγοντας είναι η συνεχής συμπίεση των καθαρών περιθωρίων επιτοκίου.
Το καθαρό περιθώριο τόκων είναι ένα μέτρο της διαφοράς μεταξύ του ποσού των εσόδων από τόκους που δημιουργεί μια τράπεζα και του ποσού των τόκων που καταβάλλει στους καταθέτες της.
Οι προβλέψεις είναι ένα ποσό που διατίθεται από μια τράπεζα για να λογοδοτήσει για την αναμενόμενη μη εξόφληση δανείων που έχει χορηγήσει σε επιχειρήσεις ή καταναλωτές.
Σε ένα σημείωμα προς τους επενδυτές την περασμένη εβδομάδα, οι αναλυτές τραπεζικής της Barclays απηχούσαν αυτές τις προσδοκίες, υποδηλώνοντας ότι οι αναφορές κερδών τρίτου τριμήνου δεν θα περιλαμβάνουν σημαντικές χρεώσεις απομείωσης και ότι η διοίκηση θα περιμένει έως το τέλος του έτους για να ενημερώσει τις μακροοικονομικές παραδοχές των τραπεζών.
Η ισχύς της ανάκαμψης θα είναι στο ραντάρ των επενδυτών ως βάση για την επαναφορά των εκτιμήσεων εσόδων στο 2021.
Ωστόσο, οι αναλυτές πιστεύουν ότι η βιωσιμότητα αυτής της ανάκαμψης πιθανότατα θα τεθεί υπό έλεγχο δεδομένου του δεύτερου κύματος της πανδημίας που θα θέσει περιορισμούς σε όλη την Ευρώπη.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης