Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Χωρίς ουσιαστική στήριξη οι ελληνικές επιχειρήσεις

tags :
Χωρίς ουσιαστική στήριξη οι ελληνικές επιχειρήσεις
Χωρίς ουσιαστική στήριξη παραμένει η αγορά, ενώ ο κίνδυνος να βρεθούμε μπροστά στο λουκέτο 200.000 επιχειρήσεων είναι ορατός
Χωρίς ουσιαστική στήριξη παραμένει η αγορά, ενώ ο κίνδυνος να βρεθούμε μπροστά στο λουκέτο 200.000 επιχειρήσεων είναι ορατός.
Όλα τα μέτρα που τρέχουν αυτή τη στιγμή για την στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, δεν αντιμετωπίζουν στην ρίζα το πρόβλημα που έχει να κάνει με την αύξηση της κατανάλωσης.
Είναι ενδεικτικό ότι στο πρόγραμμα Συνεργασία αν και έχουν απλουστευτεί οι διαδικασίες ένταξης των επιχειρήσεων, η πλειοψηφία των επιχειρήσεων απέχει.
Μόλις ένα ποσοστό 10% αυτών έχει ενταχθεί και αφορά συνολικά 60.000 εργαζόμενους στους οποίους επιδοτείται ως 60% ο μισθός και κατά 100% οι ασφαλιστικές εισφορές, ενώ υπάρχουν και καταγγελίες από εργαζόμενους που έχουν  τεθεί σε αναστολή σύμβασης, ότι εργάζονται με «μαύρα».
Και η δημιουργία των 100.000 θέσεων εργασίας, φαίνεται να μην έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στην αγορά για μείωση της ανεργίας, αφού δεν υπάρχει προστατευτικό δίχτυ για να στηριχτούν οι ήδη υπάρχουσες θέσεις εργασίας.
Και η εικόνα είναι πολύ χειρότερη από αυτή που αποτυπώνεται στα τελευταία στοιχεία Υπ. Ανάπτυξης, όπου παρουσιάζεται ότι στο οκτάμηνο του 2020, το ισοζύγιο συστάσεων-διαγραφών επιχειρήσεων είναι θετικό.
Και αυτό γιατί όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες, είναι πολλές οι επιχειρήσεις που έχουν κατεβάσει ρολά, ωστόσο δεν έχουν διαγραφεί από τα μητρώα καθώς δεν έχει γίνει η σχετική εκκαθάριση, αφού εκκρεμούν χρέη τα οποία πρέπει να διευθετηθούν.
Αλλά ούτε και στο μέτωπο των συστάσεων ο αριθμός είναι πραγματικός, αφού δεν σημαίνει ότι πρόκειται απαραίτητα για νέες επιχειρήσεις καθώς ενδεχομένως να προϋπήρχαν και για λόγους φορολογίας να ενεγράφησαν τώρα στο μητρώο.
Τι θα πρέπει να γίνει λοιπόν;
Η μόνη λύση που φαντάζει ικανή για την δεδομένη στιγμή είναι η μείωση των φόρων που σχετίζονται με την ιδιωτική κατανάλωση.
Μόνο έτσι θα ξαναπάρει μπροστά η ελληνική οικονομία και οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να επιβιώσουν μέσα στους δύσκολους μήνες που έρχονται.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης