Τελευταία Νέα
Διεθνή

Stiglitz: Οι αμερικανικές τράπεζες δεν δανείζουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έχουν ξεχάσει την αποστολή τους

Stiglitz: Οι αμερικανικές τράπεζες δεν δανείζουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έχουν ξεχάσει την αποστολή τους
Δηλώσεις του γνωστού οικονομολόγου Joseph Stiglitz
Οι αμερικανικές τράπεζες έχουν ξεχάσει τελείως την αποστολή τους κατά τα τελευταία 30 χρόνια, που δεν είναι άλλη από το να στηρίζουν ενεργά την οικονομία και τις επιχειρήσεις, σχολιάζει ο πασίγνωστος διακεκριμένος οικονομολόγος Joseph Stiglitz.
«Το πρόβλημα είναι ότι οι τράπεζες τα τελευταία 30 χρόνια έχουν εστιάσει την προσοχή τους σε πράγματα όπως η έκδοση παραγώγων, τα CDS, το trading, τα εμπορεύματα.
Έχουν ανακαλύψει πολύ πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να κερδίζουν χρήματα.
Οπότε αν σταματήσουμε κάποιες από τις κακές τους δραστηριότητες -τη χειραγώγηση της αγοράς, τον επιθετικό δανεισμό- και τις ενθαρρύνουμε να κάνουν αυτό που είναι η αποστολή τους, η οποία είναι η χορήγηση δανείων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πιστεύω ότι θα δημιουργούνταν περισσότερες ευκαιρίες», είπε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο Bloomberg.
Παράλληλα, θεώρησε ως μία στρεβλή πραγματικότητα τη χρήση των επιδόσεων στις χρηματιστηριακές αγορές ως ένα μέτρο για την επιτυχία της κάθε οικονομίας.
«Πρέπει να ξαναγράψουμε τους κανόνες της οικονομίας της αγοράς.
Είδαμε τώρα στην πανδημία αυτή ότι μια κακά προετοιμασμένη κυβέρνηση δεν είναι εκεί όταν τη χρειαζόμαστε», είπε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης