Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Erdogan: Επιφυλάσσουμε εφιάλτες για όσους προσπαθούν να μας εγκλωβίσουν - Με νέες NAVTEX ζητάει την αποστρατικοποίηση Λήμνου, Σαμοθράκης και Άη Στράτη

tags :
Erdogan: Επιφυλάσσουμε εφιάλτες για όσους προσπαθούν να μας εγκλωβίσουν - Με νέες NAVTEX ζητάει την αποστρατικοποίηση Λήμνου, Σαμοθράκης και Άη Στράτη
Νέες απειλές κατά της Ελλάδας εκτόξευσε σήμερα 20/10 ο τούρκος πρόεδρος T. Erdogan, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου
(Upd) Νέες απειλές κατά της Ελλάδας εκτόξευσε σήμερα 20/10 ο τούρκος πρόεδρος T. Erdogan, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Παρά το γεγονός πως νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας Hulusi Akar ανέφερε ότι η Τουρκία επιθυμεί διάλογο και καλή γειτονία με την Ελλάδα, ο τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση με πολλαπλά μηνύματα για πολλούς αποδέκτες, συνεχίζοντας... στο ρυθμό της διγλωσσίας της τουρκικής κυβέρνησης.

«Επιφυλάσσουμε εφιάλτες για όσους δεν εγκαταλείπουν τα όνειρά τους να μας αποκλείσουν στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που θα προστατεύσουμε με τη ζωή μας όταν κριθεί απαραίτητο», ανέφερε.
«Δεν θα επιτρέψουμε την καταπάτηση των δικαιωμάτων μας», ανέφερε, επικρίνοντας όσους επιχειρούν να απομονώσουν την Τουρκία και εκφράζοντας εμμέσως πλην σαφώς ενόχληση για τα ζητήματα της τελωνειακής ένωσης, για την οποία η Ελλάδα αιτήθηκε διακοπή.
Παράλληλα, ο Erdogan εξέφρασε τη στήριξή του στον Ersin Tatar, για την εκλογή του στα κατεχόμενα.
«Εύχομαι καλή επιτυχία στην προεδρία του Ersin Tatar.
Η Τουρκία με όλες τις δυνάμεις της και όλες τις εγκαταστάσεις θα παραμείνει, όπως μέχρι σήμερα, κοντά στους Τουρκοκύπριους», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος, σημειώνοντας ότι ο πληθυσμός στα κατεχόμενα έχει αυξηθεί, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν αρνούμαστε τις ευθύνες μας» στα κατεχόμενα.
Παράλληλα ο Erdogan δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «όσο μεγαλώνει η Τουρκία τόσο αυξάνεται κι η ζώνη ενδιαφέροντός της από τα Βαλκάνια, στον Καύκασο στο Ιράκ στη Σύρια και τη Λιβύη».
«Δεν θα επιτρέψουμε καταπάτηση των δικαιωμάτων μας στην Ανατολική Μεσόγειο» διακήρυξε ο Erdogan.
«Υπάρχει πολιτική οικονομική ζώνη ενδιαφέροντος της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο» επέμεινε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Για το φυσικό αέριο

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στον εντοπισμό φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα.
«Κάθε κυβικό μέτρο φυσικού αερίου που ανακαλύπτεται στη Μαύρη Θάλασσα θα χρησιμοποιηθεί για την ευημερία, την ειρήνη, την ασφάλεια και το μέλλον αυτής της χώρας και του έθνους» ανέφερε.
«Δεν σταματάμε να στεκόμαστε στο πλευρό των αδελφών μας» είπε, σημειώνοντας ότι η Τουρκία είναι παρούσα από τα Βαλκάνια έως τον Καύκασο κι από την Αφρική έως την Ασία».
«Όσοι χτυπούν την πατρίδα μας, τη σημαία μας, τις αξίες μας, θα τους κοπούν τα χέρια», διεμήνυσε.

Nευρικότητα στην Άγκυρα για τις διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας

Πάντως, στην Άγκυρα επικρατεί νευρικότητα για τις διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας.
Τόσο για την πρωτοβουλία για εμπάργκο όπλων από τις ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα τη Γερμανία, τόσο και το ελληνικό αίτημα συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, που αφορά άμεσα την εξαιρετικά προβληματική τουρκική οικονομία.
Τη νευρικότητα των γειτόνων επιτείνει περαιτέρω η τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.
Στο επίκεντρο της τριμερούς συνάντησης την Τετάρτη 21/10 στη Λευκωσία θα τεθούν η τουρκική παραβατικότητα και η κλιμακούμενη ένταση της Άγκυρας που εξακολουθεί να προκαλεί με το Oruc Reis ανοικτά του Καστελόριζου.
Όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές της χώρας μας, το Κάιρο έχει αναχθεί σε σημαντικό σύμμαχο μετά και την υπογραφή του συμφώνου με την Αθήνα που καθόρισε έστω και μερικώς τα όρια των εκατέρωθεν θαλασσίων ζωνών.

Συνεχείς τουρκικές προκλήσεις - Με νέα NAVTEX ζητάει την αποστρατικοποίηση Λήμνου, Σαμοθράκης και Άη Στράτη

Την ίδια στιγμή που το Oruc Reis πλέει κοντά στο Καστελόριζο και πραγματοποιεί έρευνες, η Άγκυρα κλιμακώνει ακόμη περισσότερο τις ενέργειές της, εκδίδοντας δύο navtex, μέσω των οποίων αξιώνει την αποστρατικοποίηση της Λήμνου, της Σαμοθράκης και του Άη Στράτη.
Το βράδυ της Τρίτης 20/10 , η τουρκική ηγεσία εξέδωσε αντι-NAVTEX με αφορμή ελληνικές ασκήσεις στο Αιγαίο, επικαλούμενη το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης της Λήμνου και του Άη Στράτη, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης, την οποία, να σημειώσουμε, έχει αμφισβητήσει δημοσίως πολλές φορές ο Τούρκος πρόεδρος T. Erdogan.
Η Τουρκία αμφισβητεί εδώ και δεκαετίες το δικαίωμα παρουσίας αμυντικών δυνάμεων πάνω στα νησιά του Αιγαίου, καταγγέλλοντας την Ελλάδα για παραβίαση των σχετικών συνθηκών.
Image



Μετά την ένταση με Oruc Reis η Τουρκία… επιθυμεί διάλογο και καλή γειτονία με την Ελλάδα – Akar: Ας λύσουμε τα προβλήματα, αλλά χωρίς τετελεσμένα

Μετά την κλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία με το Oruc Reis να έχει παραβιάσει αλλεπάλληλες φορές την ελληνική θαλάσσια δικαιοδοσία στο Καστελόριζο... ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας Hulusi Akar ανέφερε ότι η Τουρκία επιθυμεί διάλογο και καλή γειτονία με την Ελλάδα.
Ας λύσουμε τα προβλήματα... αλλά χωρίς τετελεσμένα.
Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας επανέλαβε την θέση της Τουρκίας για επίλυση της διαφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος μέσω διαλόγου και βάσει του διεθνούς δικαίου καθώς και σχέσεων καλής γειτονίας.
"Ας λύσουμε τα προβλήματα μιλώντας, αλλά όλοι θα έπρεπε να έχουν δει και κατανοήσει ότι δεν θα υποκύψουμε σε τετελεσμένα γεγονότα, εξαναγκασμούς ή πιέσεις", δήλωσε ο Akar σε τηλεδιάσκεψη.
Σύμφωνα με δήλωση του υπουργείου, ο Άκαρ προήδρευσε σε μια συνάντηση στην οποία παρακολούθησαν ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατηγός Yaşar Güler, ανώτατοι διοικητές και oi αναπληρωτές υπουργοί Yunus Emre Karaosmanoğlu και Alpaslan Kavaklıoğlu.
Εκφράζοντας την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να προστατεύσει τα συμφέροντα και τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Θάλασσα του Αιγαίου, τόνισε ότι η χώρα θα συνεχίσει επίσης να υπερασπίζεται τα δικαιώματα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ).

Η Τουρκία βρίσκεται στο πλευρό της ειρήνης

Ο Akar ισχυρίστηκε ότι η Άγκυρα βρισκόταν στο πλευρό της ειρήνης, του διαλόγου, της πολιτικής επίλυσης και των διαπραγματεύσεων, προσθέτοντας ότι οι διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα πρέπει να συνεχιστούν.
Εξέφρασε την υποστήριξη του για περισσότερες συναντήσεις στο ΝΑΤΟ, καθώς και για έναν τέταρτο γύρο συνομιλιών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, δύο από τις οποίες ήταν στην Αθήνα και μία στην Άγκυρα, μέχρι στιγμής αναφέρει η Sabah.
Η Τουρκία - η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο - έστειλε ερευνητικά σκάφη στην υφαλοκρηπίδα της, λέγοντας ότι η Άγκυρα και η Τουρκική Διοίκηση της Βόρειας Κύπρου έχουν δικαιώματα στην περιοχή.

Τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Κύπρου να μοιραστούν δίκαια

Η Τουρκία επιμένει ότι οι ενεργειακοί πόροι κοντά στο νησί της Κύπρου πρέπει να μοιράζονται δίκαια μεταξύ της Τουρκοκυπριακής Διοίκησης της Βόρειας Κύπρου και της ελληνοκυπριακής διοίκησης.
Μετά από μια σειρά τεχνικών συναντήσεων μεταξύ των στρατιωτικών αντιπροσωπειών της Ελλάδας και της Τουρκίας στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, δημιουργήθηκε  ένας διμερής στρατιωτικός μηχανισμός αποτροπής κρίσεων και θερμών επεισοδίων.
Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, ο μηχανισμός έχει σχεδιαστεί για τη μείωση του κινδύνου συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας γραμμής επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τη διευκόλυνση της αποσυμπίεσης της έντασης στη θάλασσα ή στον αέρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης