Τελευταία Νέα
Οικονομία

WSJ: Οι πιο ριψοκίνδυνες χώρες της Ευρώπης Ελλάδα και Ιταλία βρίσκουν ανοιχτές τις αγορές ομολόγων - Σε ιστορικά χαμηλά οι αποδόσεις

WSJ: Οι πιο ριψοκίνδυνες χώρες της Ευρώπης Ελλάδα και Ιταλία βρίσκουν ανοιχτές τις αγορές ομολόγων - Σε ιστορικά χαμηλά οι αποδόσεις
WSJ: Οι πιο ριψοκίνδυνες χώρες της Ευρώπης Ελλάδα και Ιταλία βρίσκουν ανοιχτές τις αγορές ομολόγων
Σε ιστορικά χαμηλά κινήθηκε τις προηγούμενες ημέρες το δεκαετές ομόλογο της Ελλάδας (αλλά και της Ιταλίας, που επίσης μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν μια ριψοκίνδυνη Οικονομία της Ευρωζώνης), γεγονός που από την «Wall Street Journal» ερμηνεύεται, σε σημερινο 20/10 δημοσίευμά της, ως στοίχημα των επενδυτών στη νέα ευρωπαϊκή πολιτική συνοχής.
Παράλληλα, οι χαμηλές αποδόσεις έχουν να κάνουν με την δυναμική των εκλογών στις ΗΠΑ που ξεπερνά τον Ατλαντικό.
Οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου της Ελλάδας και της Ιταλίας μειώθηκαν κάτω από το 1% την περασμένη εβδομάδα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της «WSJ».
Σε ένα σημάδι ότι οι επενδυτές βλέπουν λιγότερους κινδύνους μεταξύ των μελών της Ευρωζώνης, οι αποδόσεις της Νότιας Ευρώπης έχουν συγκλίνει στο στενότερο σημείο των τελευταίων ετών με εκείνες της Γερμανίας, που θεωρούνται οι ασφαλέστερες στην περιοχή.
Το κόστος δανεισμού της Ελλάδας συρρικνώθηκε στο μικρότερο σημείο σε σχέση με τη Γερμανία από το 2009 την περασμένη εβδομάδα.
Η Ιταλία είναι στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2018.
Image
Η συρρίκνωση του κόστους δανεισμού μεταξύ των ευρωπαϊκών εθνών είναι μια αξιοσημείωτη στροφή.
Τον Μάρτιο, αυτές οι αποδόσεις αυξήθηκαν, αναζωπυρώνοντας τους φόβους ότι τα διάφορα μέλη της Ευρωζώνης δεν θα κολλήσουν μαζί μέσω της κρίσης του κορωνοϊού.
Αντ’ αυτού, οι επενδυτές έχουν πλημμυρίσει στο ευρωπαϊκό χρέος, έχοντας αρχίσει να νιώθουν άνετα με την ανταπόκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην πανδημία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιοποίησε την αγορά  για την πρώτη έκδοση του κοινού χρέους της, η οποία θα χρηματοδοτήσει τα προγράμματα ανακούφισης από τον κορωνοϊό, συγκεντρώνοντας 17 δισεκατομμύρια ευρώ, που ισοδυναμούν με 20 δισεκατομμύρια δολάρια, από την πώληση ομολόγων 10 ετών και 20 ετών.
Τα πιο επικίνδυνα κρατικά ομόλογα της Ευρώπης σημείωσαν περαιτέρω άνοδο τις τελευταίες εβδομάδες.
Η ολίσθηση της ανάπτυξης και του πληθωρισμού ενόψει ενός δεύτερου γύρου μέτρων για τον Covid-19 έχει προκαλέσει προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα ενισχύσει τα μέτρα τόνωσης της Οικονομίας στις προσεχείς συνεδριάσεις.
Image
Ενας άλλος παράγοντας που απέχει πολύ από την Ευρώπη είναι η βελτιωμένη εικόνα στις δημοσκοπήσεις για τους Δημοκρατικούς εν όψει των εκλογών στις ΗΠΑ.
Αυτό ώθησε ορισμένους επενδυτές να επανεκτιμήσουν την άποψή τους για τα ομόλογα, κάνοντας τα ομόλογα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων πιο ελκυστικά.
Οι τιμές των ομολόγων αυξάνονται καθώς οι αποδόσεις μειώνονται.
«Αυτό που επικεντρώνεται στις αγορές είναι η διεύρυνση στις δημοσκοπήσεις, [ο δημοκρατικός υποψήφιος για προεδρία J. Biden  προηγείται με μεγαλύτερη διαφορά», δήλωσε ο Scott Thiel, στέλεχος στην BlackRock.
«Εάν είστε Ευρωπαίος επενδυτής που επενδύει ευκαιριακά στις ΗΠΑ, αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να σας μεταφέρει στα ευρωπαϊκά περιουσιακά στοιχεία».
Ενώ τα αποτελέσματα των εκλογών το 2016 έπιασαν τους επενδυτές εξ απήνης, οι αγορές συνυπολογίζουν την πιθανότητα ότι οι Δημοκρατικοί θα κερδίσουν τον Λευκό Οίκο και τα δύο Σώματα του Κογκρέσου. Αυτό θα εξομαλύνει τον τρόπο για την ταχύτερη υλοποίηση των σχεδίων δαπανών.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης