Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σιις ΗΠΑ οι διαμεσολαβητικές συνομιλίες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Σιις ΗΠΑ οι διαμεσολαβητικές συνομιλίες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν
Την Παρασκευή θα συναντηθούν με τον Mike Pompeo οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών για τον τερματισμό της σύγκρουσης στο Nagorno Karabakh
Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν δήλωσαν σήμερα Τρίτη (20/10) πως οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θα συναντηθούν με τον ομόλογό τους των ΗΠΑ Mike Pompeo στην Ουάσινγκτον την Παρασκευή (23/10) στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον τερματισμό των πιο σφοδρών μαχών στο Nagorno Karabakh από την δεκαετία του 1990.
Το State Department δεν σχολίασε αμέσως.
Όμως οι συναντήσεις αυτές υποδηλώνουν πως, λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, η Ουάσινγκτον εντείνει την ανάμιξή της σε προσπάθειες για τον κατευνασμό μιας σύγκρουσης που έχει σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους από τις 27 Σεπτεμβρίου.
Η Ρωσία είχε ηγηθεί μέχρι τώρα των μεσολαβητικών προσπαθειών για το Nagorno Karabakh, έναν αυτόνομο θύλακο μέσα στο Αζερμπαϊτζάν που ελέγχεται από Αρμένιους, αλλά δύο εκεχειρίες που επιτεύχθηκαν με τη μεσολάβηση της Μόσχας αυτό τον μήνα δεν κατάφεραν να σταματήσουν τις μάχες.
Οι δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες ανέφεραν ότι σημειώθηκαν έντονα πυρά μέσα και γύρω από το Nagorno Karabakh σήμερα, με τον θύλακο να καταγράφει τους θανάτους άλλων 43 στρατιωτών του.
Η βία προκαλεί φόβους ότι οι περιφερειακές δυνάμεις Τουρκία και Ρωσία μπορεί να εμπλακούν σε μια ευρύτερη σύγκρουση, και ανησυχία για τους αγωγούς στο Αφγανιστάν που μεταφέρουν φυσικό αέριο και πετρέλαιο στις παγκόσμιες αγορές.
Προσώρας δεν είναι σαφές αν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο πλευρών θα συναντηθούν χωριστά ή ταυτόχρονα με τον Pompeo.
Το Αζερμπαϊτζάν ανέφερε πως ο Αζέρος υπουργός Εξωτερικών, Jeyhun Bayramov θα συναντηθεί επίσης με απεσταλμένους της επονομαζόμενης Ομάδας του Μινσκ του ΟΑΣΕ, της οποίας συμπροεδρεύουν η Ρωσία, η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες που έχουν ηγηθεί για χρόνια της μεσολάβησης στη σύγκρουση.
Η Αρμενία δεν έδωσε στη δημοσιότητα πολλές λεπτομέρειες για τα σχέδια του υπουργού Εξωτερικών Zohrab Mnatsakanyan στην Ουάσινγκτον.
Η Τουρκία είναι επίσης μέλος της Ομάδας του Μινσκ αλλά δεν έχει αναμιχθεί στη μεσολάβηση και οι σχέσεις της με τους εταίρους της στο ΝΑΤΟ έχουν ενταθεί περαιτέρω εξαιτίας των μαχών.
Η Άγκυρα αρνείται ότι έστειλε μισθοφόρους από τις συγκρούσεις στη Συρία και στη Λιβύη για να πολεμήσουν στο Nagorno Karabakh.
Έχει αυξήσει τις πωλήσεις όπλων στο Αζερμπαϊτζάν φέτος αλλά αρνείται οποιαδήποτε άμεση ανάμιξη στη σύγκρουση.
Σε μια συνέντευξη, ο Αρμένιος πρόεδρος Armen Sarkissian κατηγόρησε την Τουρκία ότι αποσταθεροποιεί τον Νότιο Καύκασο με την ισχυρή υποστήριξη που παρέχει στο Αζερμπαϊτζάν.
Όμως είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο France-24 πως δεν τάσσεται υπέρ μιας στρατιωτικής επέμβασης της Ρωσίας, η οποία έχει υπογράψει αμυντική συμφωνία με την Αρμενία, ή άλλων χωρών, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε «άλλη μια Συρία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης