Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ξεπέρασε το 1,5 τρισ. ευρώ η αξία της πρωτογενούς αγοράς ευρωπαϊκών ομολόγων

Ξεπέρασε το 1,5 τρισ. ευρώ η αξία της πρωτογενούς αγοράς ευρωπαϊκών ομολόγων
Οι πωλήσεις νέων ομολόγων στην αγορά ήδη βρίσκονται πάνω σχεδόν 10% από τα υψηλά του 2019, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg
Η αξία της πρωτογενούς αγοράς ομολόγων της Ευρώπης ξεπερνά το 1,5 τρισ. ευρώ, για πρώτη φορά, σε έναν άνευ προηγουμένου κύμα εκδόσεων χρέους.
Οι πωλήσεις νέων ομολόγων στην αγορά ήδη βρίσκονται πάνω σχεδόν 10% από τα υψηλά του 2019.
Η μαζική αγορά κρατικών περιουσιακών στοιχειών από την ΕΚΤ βοηθά τους επενδυτές στην αγορά του δημόσιου χρέους να οδηγούν την κούρσα.
Το άλμα στις πωλήσεις ομολόγων που παρατηρείται σε ετήσια βάση έχει ενταθεί στη δίνη των ανησυχιών για το δεύτερο κύμα της πανδημίας και των κινδύνων για την πορεία των οικονομιών στη φάση μετά την πανδημίας.
Μια διπλή προσφορά κοινοπρακτικών ομολόγων ύψους 17 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση την Τρίτη (20/10) οδήγησε τις αγορές χρέους φέτος να ξεπεράσουν σχεδόν κατά 10% το ρεκόρ του 1,38 τρισ. ευρώ που σημειώθηκε το 2019, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg.
Οι εκδόσεις έχουν εκτοξευθεί μετά τα lockdown τον Μάρτιο, καθώς η μια εταιρεία μετά την άλλη, κυβερνήσεις και οργανισμοί προσπαθούν να μαζέψουν ρευστότητα για να καλύψουν υποχρεώσεις και να δημιουργήσουν μαξιλάρια ρευστότητας στη σκιά της διπλής κρίσης της εποχής του κορωνοϊού.
Η Ελλάδα δεν μένει έξω από τον χορό, καθώς προχωρά σε επανέκδοση 15ετούς ομολόγου ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, όπως έγινε γνωστό σημερα (20/10).
Τα μέτρα τόνωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν μειώσει δραστικά το κόστος δανεισμού, ανοίγοντας διάπλατα το περιθώριο για επιθετικές κινήσεις, που αυξάνουν βέβαια εκθετικά το ύψος του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους.
Ο ισολογισμός της ΕΚΤ έφτασε σε νέα υψηλά την Τρίτη στα 6,74 τρισ. ευρώ καθώς συνεχίζει την «εκτύπωση» χρήματος.
Τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία αυξήθηκαν κατά άλλα 17,8 δισ. ευρώ κυρίως στην «ποσοτική χαλάρωση», το QE.
Ο ισολογισμός της ΕΚΤ ισούται τώρα με το 66% του ΑΕΠ της ευρωζώνης έναντι του 37% της Fed στις ΗΠΑ και 136% της BoJ στην Ιαπωνία,
Image.

Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης