Τελευταία Νέα
Διεθνή

Taleb: Ο καπιταλισμός είναι ένας θαυμάσιος μηχανισμός για τη μετατροπή της ατομικής απληστίας σε συλλογική αρετή

Taleb: Ο καπιταλισμός είναι ένας θαυμάσιος μηχανισμός για τη μετατροπή της ατομικής απληστίας σε συλλογική αρετή


Δεν τραβήξαμε 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους από τη φτώχεια χάρη στις ΜΚΟ και τους γραφειοκράτες, τους σώσαμε χάρη στον καπιταλισμό, είπε ο Nassim Taleb
Σφόδρα επέκρινε την απάντηση των αρχών στην πανδημική κρίση Αμερικανολιβανέζος οικονομικός αναλυτής, Nassim Taleb, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο BI Global Trends Festival τη Δευτέρα, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι καπιταλισμός είναι ένας θαυμάσιος μηχανισμός για τη μετατροπή της ατομικής απληστίας σε συλλογική αρετή.
Εν προκειμένω αξίζει να επισημανθεί πως ο Taleb είναι πρώην διαχειριστής κεφαλαίων και συγγραφέας του best seller «The Black Swan: The Impact of the Highly απίθανο». 
Επίσης είναι ο επιστημονικός σύμβουλος της Universa Investments, ενός ταμείου «μαύρου κύκνου» που σημείωσε απόδοση 4,144% το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Σε αδρές γραμμές, είπε τα εξής: 
1. «Υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων: 
Αυτοί που όταν ακούν ότι υπάρχει πρόβλημα, πηγαίνουν στο υπόγειό τους, αρχίζουν να κλαίνε, έχουν μια ομάδα συναισθηματικής υποστήριξης, κάνουν την προσευχή τους και περιμένουν την κυβέρνηση να τους σώσει». 
Και αυτοί που θα πάρουν τη μοίρα τους στα χέρια τους και θα πουν, «Έι, η ζωή μου έδωσε ένα λεμόνι, επιτρέψτε μου να φτιάξω λεμονάδα από αυτό».
2. «Υπάρχουν τρόποι για να είσαι μπροστά. 
Απλά πρέπει να παλέψεις» (σχετικά με το θέμα της προσαρμογής στην πανδημία). 
3. «Ο καπιταλισμός είναι ένας θαυμάσιος μηχανισμός για τη μετατροπή της ατομικής απληστίας σε συλλογική αρετή».
4. «Οι κυβερνήσεις είναι καλές στο να κάνουν πράγματα που φαίνονται σημαντικά αλλά δεν είναι απαραίτητα αποτελεσματικά».
5. «Ξοδεύουμε 1 τρισεκατομμύριο δολάρια για την καταπολέμηση των “εχθρών” με πολύ περίπλοκα πυρηνικά πράγματα, αλλά το κράτος δεν μπορεί να ελέγξει ούτε τους φορείς κορωνοϊού που ανεβαίνουν στα αεροπλάνα, προτιμώντας να σταματήσουν τα ταξίδια.
6. «Είμαι αρκετά απαισιόδοξος» σχετικά με την πιθανότητα αύξησης των λοιμώξεων καθώς οι άνθρωποι περνούν περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους. 7. «Οι Millennials πιστεύουν ότι η ένταξη σε μια ΜΚΟ είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να σώσουν τον κόσμο. 
Λέω όχι. 
Ξεκινήστε μια εταιρεία, έτσι βελτιώνετε την ανθρωπότητα. 
Δεν τραβήξαμε 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους από τη φτώχεια χάρη στις ΜΚΟ και τους γραφειοκράτες. 
Τους σώσαμε χάρη στον καπιταλισμό, δημιουργώντας οικονομική ανάπτυξη». 
8. «Ένας στρατιώτης μπορεί να αποτύχει. 
Πρέπει να ερμηνεύσουμε την αποτυχία των επιχειρηματιών ως κάτι που βοηθά τον πλανήτη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης