Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γεραπετρίτης: Δεν απεμπολούμε ποτέ το δικαίωμα μας για τα 12 ν. μ. – Αυτή είναι η κόκκινη γραμμή

Γεραπετρίτης: Δεν απεμπολούμε ποτέ το δικαίωμα μας για τα 12 ν. μ. – Αυτή είναι η κόκκινη γραμμή
Η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει οποιοδήποτε υποθαλάσσιο γεωτρύπανο υποστήριξε ο υπ.Επικρατείας
Τη θέση ότι η Ελλάδα δεν απεμπολεί ποτέ το δικαίωμα της να επεκτείνει στα 12 ναυτικά μίλια τα χωρικά της ύδατα διατύπωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτης, αναφέροντας πως αυτή είναι και η κόκκινη γραμμή.
«Η κόκκινη γραμμή είναι μία και μόνη: ότι εμείς δεν απεμπολούμε ποτέ το δικαίωμά μας να φτάσουμε ως τα 12 ναυτικά μίλια.
Η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει οποιοδήποτε υποθαλάσσιο γεωτρύπανο» είπε μιλώντας στην ΕΡΑ ο κ.Γεραπετρίτης.
«Όλοι έχουμε μια βασική υποχρέωση σε καθεστώς Δημοκρατίας, και η υποχρέωση αυτή είναι να τους έχουμε τους πολίτες ενημερωμένους.
Οι πολίτες δεν είναι αγέλη, είναι άνθρωποι τους οποίους οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε ως εχέφρονες, έχουν πλήρες συνταγματικό δικαίωμα να γνωρίζουν τα πράγματα στην ορθή τους διάσταση.
Η ορθή διάσταση που έχει να κάνει με τις θαλάσσιες ζώνες είναι πολύ συγκεκριμένη.
Σήμερα που μιλάμε, τα χωρικά μας ύδατα είναι στα 6 ναυτικά μίλια.
Η Ελλάδα διατηρεί μονομερώς το κυριαρχικό της δικαίωμα, ανά πάσα στιγμή με βάση το Διεθνές Δίκαιο, να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα έως τα 12 μίλια.
Πέρα από τα 6 μίλια που είναι χωροθετημένα, είναι διεθνή ύδατα, βεβαίως η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα έως τα 200 μίλια ή παραπάνω.
Ο,τιδήποτε άλλο είναι μια επιχείρηση είτε να χαϊδέψουμε τα αυτιά των πολιτών σε ένα πλαίσιο απίστευτου πατερναλισμού είτε να λαϊκίσουμε και να προσκομίσουμε συγκυριακά πολιτικά οφέλη.
Και τα δύο είναι ζημιά για τη δημοκρατία.
Οφείλουμε να θέτουμε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση.
Η κόκκινη γραμμή είναι μία και μόνη: ότι εμείς δεν απεμπολούμε ποτέ το δικαίωμά μας να φτάσουμε ως τα 12 ναυτικά μίλια -και ήδη το πράττουμε στο Ιόνιο μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο, αυτό θα γίνει στο άμεσο μέλλον.
Διατηρούμε για όλη την υπόλοιπη χερσαία και νησιωτική χώρα (το δικαίωμα) να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα.
Αυτό δεν θα μας το στερήσει κανείς» υποστήριξε ο κ.Γεραπετρίτης.

Δεν θα επιτρέψουμε κανένα γεωτρύπανο

«Η δημιουργία τετελεσμένων σε έναν χώρο στον οποίο η Ελλάδα ασκεί εν δυνάμει κυριαρχία είναι στην πραγματικότητα προσβολή των δικαιωμάτων της.
Άλλο το ζήτημα της αβλαβούς διέλευσης κατά το Διεθνές Δίκαιο κι άλλο το ζήτημα της δημιουργίας τετελεσμένων.
Είναι αυτονόητο ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει οποιοδήποτε υποθαλάσσιο γεωτρύπανο, δεν θα επιτρέψει οποιαδήποτε παρέμβαση η οποία θα δημιουργεί τετελεσμένα και κεκτημένα.
Αυτό είναι δεδομένο» τόνισε ο υπ.Επικρατείας, ο οποίος επέκρινε την αξιωματική αντιπολίτευση που «σήμερα μας καλεί σε εν θερμώ επέκταση των χωρικών υδάτων», ότι ενώ είχε ως κυβέρνηση κάθε δυνατότητα να τα επεκτείνει, ακόμη και σε πιο «ανώδυνες» περιοχές, δεν το έπραξε, ούτε καν σε οριοθέτηση με τις γειτονικές χώρες δεν προχώρησε.

Συστηματικές και κλιμακούμενες οι προκλήσεις της Τουρκίας

Ερωτηθείς για το αίτημα της Φώφης Γεννηματά να μην επιτραπεί στα τουρκικά σκάφη να προχωρήσουν μέσα στα 12 μίλια, την κάλεσε να συμβουλευθεί τους ειδικούς στο επιτελείο της αν αυτό είναι επιτρεπτό βάσει του Διεθνούς Δικαίου ή όχι.
«Η υποκρισία πολλές φορές πλεονάζει.
Εδώ και 30 χρόνια γίνονται και ασκήσεις και διελεύσεις στα 6 ως 12 μίλια, και από μέρους της Τουρκίας στα ελληνικά ύδατα, και από μέρους της Ελλάδας στα τουρκικά.
Από τη στιγμή που και οι δύο χώρες δεν έχουν επεκτείνει τα χωρικά τους ύδατα έξω από τα 6 μίλια, λογίζονται κατά το Διεθνές Δίκαιο ως διεθνή ύδατα, στα οποία επιτρέπεται η αβλαβής διέλευση.
Βεβαίως, να καθίσουμε να συζητήσουμε με όλους για την εθνική γραμμή, για το αν θα πρέπει να επεκτείνουμε και πότε στα 12 μίλια.
Βεβαίως, αποτελεί κυριαρχικό μας δικαίωμα, το οποίο θα πρέπει να πράξουμε, ο χρονισμός είναι κάτι εντελώς διαφορετικό.
Άλλο το ζήτημα της στρατηγικής κι άλλο να στρεβλώνουμε την πραγματικότητα, προσκομίζοντας κάποια ευκαιριακά οφέλη, επειδή ακούγονται ευχάριστα.
Η υποχρέωση εκείνου που ασκεί δημόσιο λειτούργημα δεν είναι να μιλά ευχάριστα, αλλά να λέει αλήθειες» τόνισε ο κ.Γεραπετρίτης, ο οποίος χαρακτήρισε τις τουρκικές προκλήσεις «συστηματικές» και «κλιμακούμενες»,

Σε διπλωματική απομόνωση η Τουρκία

Μάλιστα ο κ.Γεραπετρίτης υποστήριξε ότι η Τουρκία είναι σε διπλωματική απομόνωση, με πολλά μέτωπα ανοιχτά.
«Είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα, δεν κομπάζουμε, δεν απειλούμε.
Από τον Έβρο και εντεύθεν έχει αποδειχθεί η ελληνική αποτρεπτική ικανότητα» είπε ο κ.Γεραπετρίτης, αναφέροντας πως σκοπός των κυρώσεων είναι να εξαναγκασθεί με διαβουλευτικό πνεύμα να προσέλθει στη συζήτηση η Τουρκία και να βρεθεί μια λύση σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.
 «Εκείνο που πρωτίστως με ενδιαφέρει και για μένα και για τις επόμενες γενιές, δεν είναι η Τουρκία να 'πεθάνει' πολιτικά και διπλωματικά.
Εκείνο που με ενδιαφέρει, είναι να υπάρχει μια ειρηνική συμβίωση για το μέλλον και τις επόμενες γενιές.
Κι αυτό θα γίνει όταν καθίσουμε στο τραπέζι χωρίς τις τουρκικές απειλές και προκλήσεις, επί τη βάσει των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, και να βρούμε μια λύση βιώσιμη και μακροπρόθεσμη» υπογράμμισε ο κ.Γεραπετρίτης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης