Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Teneo, Bluebay: Ο Putin δεν θα ευχαριστηθεί ιδιαίτερα αν εκλεγεί ο Biden

tags :
Teneo, Bluebay: Ο Putin δεν θα ευχαριστηθεί ιδιαίτερα αν εκλεγεί ο Biden
Μια νίκη για τον Biden θα αυξήσει τις εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας και θα αυξήσει την πιθανότητα νέων κυρώσεων στη Ρωσί
Παρά τις σκληρές κυρώσεις και ακόμη πιο σκληρές κριτικές, η Ρωσία δεν έχει επέμβει στις προτεραιότητες εξωτερικής πολιτικής της Αμερικής υπό τον Πρόεδρο Donald Trump, ο οποίος φαίνεται να έχει μια θετική σχέση με τον ομόλογό του Vladimir Putin.
Ωστόσο, όλα αυτά θα μπορούσαν να αλλάξουν εάν ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Joe Biden κερδίσει τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, σύμφωνα με ειδικούς, οι οποίοι σταθμίζουν τις επιπτώσεις της προεδρίας Biden στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας.
Τουλάχιστον, οι αναλυτές αναμένουν ότι μια νίκη για τον Biden θα αυξήσει τις εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας και θα αυξήσει την πιθανότητα νέων κυρώσεων στη Ρωσία.
Η χώρα λειτουργεί ήδη υπό διεθνείς κυρώσεις σε ορισμένους βασικούς τομείς και Ρώσους αξιωματούχους κοντά στον Putin, για ενέργειες όπως η προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, η παρέμβαση στις εκλογές των ΗΠΑ το 2016 και η συμμετοχή σε επίθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2018.

Αμοιβαία δυσπιστία

Ο Andrius Tursa, σύμβουλος της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης στην Teneo Intelligence, δήλωσε ότι μια νίκη για τον Biden θα βελτιώσει τους διατλαντικούς δεσμούς μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης και θα δει «μια ανανεωμένη δέσμευση των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ» που θα ήταν ευπρόσδεκτη από την Ευρώπη.
Ωστόσο, ανέφερε επίσης ότι ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα σήμαινε «κυρίως μειονεκτήματα για τη Ρωσία», αναφέροντας την πρόσφατη ιστορία αμοιβαίας δυσπιστίας και άσχημων σχέσεων μεταξύ του Κρεμλίνου και των Δημοκρατών των ΗΠΑ.
«Γενικά, μια πιθανή προεδρία του Biden θα ήταν αρνητική για τη Μόσχα και πιθανότατα θα οδηγήσει σε περαιτέρω επιδείνωση των διμερών σχέσεων, τόσο από άποψη ρητορικής όσο και από ουσιαστική άποψη.
Ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος έχει από καιρό διατηρήσει μια σκληρή στάση απέναντι στη διοίκηση του Προέδρου Putin», πρόσθεσε.
«Η περιφρόνηση του Κρεμλίνου για τον Biden, εν τω μεταξύ, χρονολογείται από την αντιπροεδρία του, ιδιαίτερα την ώθηση του για κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας ως απάντηση στην ουκρανική κρίση του 2014».
Μια ουσιαστική επίλυση συγκρούσεων για την Κριμαία και στην περιοχή Donbass στην ανατολική Ουκρανία (όπου υπάρχουν δύο φιλο-ρωσικές περιοχές που δηλώθηκαν ως δημοκρατίες) εξακολουθεί να αποφεύγεται από τη Μόσχα και το Κίεβο, παρά τις προσπάθειες της Γερμανίας και της Γαλλίας να μεσολαβήσουν για μια διευθέτηση.
Σύμφωνα με τον Tursa, χωρίς απτή διαδικασία επίλυσης συγκρούσεων στο Ντονμπάς και την Κριμαία - μια περιοχή στην οποία συμμετείχε πολύ ο Biden ως αντιπρόεδρος - «η Μόσχα δεν θα μπορούσε να περιμένει ουσιαστική μείωση των κυρώσεων» και ότι μια πιθανή προεδρία του Biden θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυστηρότερη επιβολή των υφιστάμενων μέτρων.
Ο κίνδυνος νέων κυρώσεων θα μπορούσε επίσης να αυξηθεί, είπε, λαμβάνοντας υπόψη τους ισχυρισμούς για ρωσική παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Κοινό ενδιαφέρον

Τυχόν νέες κυρώσεις στη Ρωσία είναι απίθανο να επιβληθούν αμέσως, σύμφωνα με τον Timothy Ash, ανώτερο αναλυτή της Bluebay Asset Management.
«Ενώ νομίζω ότι η πορεία των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας θα παραμείνει σε αυτήν την επιδεινούμενη πορεία, δεν είμαι σίγουρος ότι θα πρέπει να περιμένουμε μια άμεση διάθεση πρόσθετων κυρώσεων στη Ρωσία.
«Νομίζω ότι αυτοί οι υποψήφιοι που θα διευθύνουν ρωσικές υποθέσεις σε μια προεδρία Biden είναι όλοι πολύ έμπειροι.
Δεν θα θέλουν να επιβάλουν κυρώσεις.
Θα θέλουν να είναι πολύ αναλογικοί και λογικοί στην προσέγγιση», είπε, τονίζοντας ότι είναι «σημαντικό για τις ΗΠΑ να έχουν μια επιχειρηματική σχέση με τη Ρωσία για να διασφαλίσουν την επίτευξη των στρατηγικών συμφερόντων των ΗΠΑ».
Είπε ότι οι δύο πλευρές, υπό την προεδρία του Biden, θα πρέπει να «μάθουν πού μπορούν να ανεχθούν η μια την άλλη και να συναντηθούν σε ορισμένους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος - όπως ο έλεγχος των όπλων - και να μειώσουν τους κινδύνους σύγκρουσης όπου ανταγωνίζονται στρατηγικά συμφέροντα, για παράδειγμα περιοχές όπως η Ουκρανία, ακόμη και η Λευκορωσία και η Τουρκία.
Οι κυρώσεις θα αποτελούν μέρος της εργαλειοθήκης του παρόντος, αλλά μόνο αυτό".

Νέο ξεκίνημα

Ο έλεγχος όπλων είναι ένας τομέας που πιστεύουν και οι δύο αναλυτές της Ρωσίας ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημείο αμοιβαίου ενδιαφέροντος και κάποιας αρμονίας.
Ο Biden έχει δηλώσει το ίδιο, λέγοντας το 2019 ότι θα ήθελε να επεκταθεί η μεγάλη συνθήκη για τη μείωση των πυρηνικών όπλων ΗΠΑ-Ρωσίας, γνωστή ως η Νέα Συνθήκη.
"Με βάση τις πρόσφατες δηλώσεις και από τις δύο πλευρές, οι διαπραγματεύσεις για μια νέα Συνθήκη για τη Μείωση των Στρατηγικών Όπλων (START) είναι ένας τομέας στον οποίο θα μπορούσε να αναμένεται πρόοδος εάν εκλεγεί ο Biden", δήλωσε ο Tursa της Teneo.
«Ωστόσο, το χρονοδιάγραμμα θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο καθώς η τρέχουσα συνθήκη λήγει στις 5 Φεβρουαρίου 2021».
Η ίδια η Ρωσία αναγνώρισε ότι ο έλεγχος των όπλων θα μπορούσε να είναι μια θετική δυναμική υπό την προεδρία του Biden.
Νωρίτερα τον Οκτώβριο, ο Putin επέκρινε αυτό που αποκαλούσε «έντονη αντι-ρωσική ρητορική» από τον Biden, αλλά επίσης είπε ότι είχε ενθαρρυνθεί από τα σχόλια του σχετικά με μια νέα συνθήκη για τα όπλα ή την επέκταση της νέας START.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης