Μελέτη Ολλανδών επιστημόνων: Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να βοηθά και στην άμυνα απέναντι στον κορωνοϊό

Μελέτη Ολλανδών επιστημόνων: Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να βοηθά και στην άμυνα απέναντι στον κορωνοϊό
Μικρότερη πιθανότητα να μολυνθούν από το νέο ιό όσοι είχαν εμβολιαστεί κατά της γρίπης αναφέρει η μελέτη
Στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο κατά της γρίπης μπορεί να βοηθήσει, τουλάχιστον ορισμένους ανθρώπους, να αμυνθούν καλύτερα κατά του κορωνοϊού SARS-CoV-2 και της λοίμωξης Covid-19 καταλήγουν σε μελέτη τους Ολλανδοί επιστήμονες.
Βάσει της μελέτης που έγινε σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ολλανδικών νοσοκομείων, διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν εμβολιαστεί κατά της γρίπης τον προηγούμενο χειμώνα, είχαν μικρότερη πιθανότητα να μολυνθούν από τον νέο ιό.
Η ανάλυση των περιστατικών Covid-19 έδειξε ότι ο αριθμός των λοιμώξεων αυτών ήταν κατά 39% μικρότερος μεταξύ όσων από το νοσοκομειακό προσωπικό είχαν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο πέρυσι.
Αυτό επιβεβαιώθηκε από εργαστηριακά πειράματα, στα οποία φάνηκε ότι το περυσινό τετραδύναμο αντιγριπικό εμβόλιο ενισχύει την άμυνα των υγιών κυττάρων, μεταξύ άλλων βελτιώνοντας την αντίδραση των κυτταροκινών, ώστε να τα κύτταρα ανταποκριθούν πιο αποτελεσματικά όχι μόνο κατά των ιών της γρίπης, αλλά και κατά του κορωνοϊού.
Υπό αυτά τα δεδομένα, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι «αυτό μπορεί να σημαίνει πως το εμβόλιο για τη γρίπη μπορεί να προσφέρει μερική προστασία έναντι και των δύο λοιμώξεων, τόσο της γρίπης όσο και της Covid-19, φέτος το χειμώνα».
Σημειώνεται πως αυτή δεν είναι η πρώτη μελέτη που αναφέρει ότι υπάρχουν ενδείξεις για καλύτερη προστασία κατά του κορωνοϊού όσων εμβολιάζονται για τη γρίπη.
Κάθε χρόνο η γρίπη προκαλεί 290.000 έως 650.000 θανάτους παγκοσμίως και ο αντιγριπικός εμβολιασμός συστήνεται κατ' εξοχήν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS