Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Το Ιράν πανηγυρίζει την άρση του εμπάργκο όπλων από τον ΟΗΕ

tags :
Το Ιράν πανηγυρίζει  την άρση του εμπάργκο όπλων από τον ΟΗΕ
Παρά την αντίθεση των ΗΠΑ το Ιράν θα μπορεί να αγοράζει και να πουλάει αμυντικής φύσης οπλικά συστήματα
To Ιράν είναι τώρα ελεύθερο να αγοράσει μία σειρά από οπλικά συστήματα από τα οποία είχε προηγουμένως αποκλειστεί, ανακοίνωσε η κυβέρνησή της χώρας την Κυριακή (19/10), χαιρετίζοντας μια «σπουδαία μέρα» καθώς το διάρκειας 13 ετών εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη χώρα έληξε ως μέρος της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν του 2015 - και παρά την έντονη αντίθεση από την Ουάσιγκτον.
Η κυβέρνηση της Τεχεράνης επιμένει ότι οποιοδήποτε πρόγραμμα εξοπλισμών θα «αφορά τις αμυντικές ανάγκες της», όπως επιτρέπεται από την πολυμερή συμφωνία, από την οποία αποσύρθηκε η κυβέρνηση Trump το 2018.
Το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε σε δήλωση την Κυριακή ότι «από σήμερα, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν μπορεί να προμηθεύσει τυχόν απαραίτητα όπλα και εξοπλισμό από οποιαδήποτε πηγή χωρίς νομικούς περιορισμούς και να βασίζεται αποκλειστικά στις αμυντικές της ανάγκες».
Πολλοί εκφράζουν αμφιβολίες ότι οι εξοπλισμοί θα είναι αποκλειστικά αμυντικοί. Θέτουν, επίσης, ένα ακίομη ζήτημα: μπορεί τώρα να «εξαγάγει αμυντικός εξοπλισμό με βάση τις δικές του πολιτικές επιλογές», σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν.
Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει πώληση όπλων στους συμμάχους της, λένε αναλυτές, συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ, που έχει χαρακτηριστεί από τις ΗΠΑ τρομοκρατική οργάνωση.
«Η σοβαρή ανησυχία όσον αφορά την άρση του εμπάργκο είναι ότι το Ιράν θα αποκτήσει πρόσβαση σε όπλα από κράτη όπως η Ρωσία και η Κίνα ή θα πουλά όπλα σε μη κρατικούς φορείς», ανέφερε στο CNBC ο Aniseh Tabrizi, ανώτερος ερευνητής στο Royal United Services Institute στο Λονδίνο,
Η Ουάσιγκτον έχει ήδη απειλήσει να επιβάλει κυρώσεις σε οποιοδήποτε άτομο ή εταιρεία υποστηρίζει το εξοπλιστικό πρόγραμμα του Ιράν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης