Τελευταία Νέα
Διεθνή

Weidmann (Bundesbank) προς Lagarde (EKT): Αποκλείω να επαναληφθεί ο κοινός δανεισμός των κρατών-μελών της ΕΕ

Weidmann  (Bundesbank) προς Lagarde (EKT): Αποκλείω να επαναληφθεί ο κοινός δανεισμός των κρατών-μελών της ΕΕ
Ο πρόεδρος της Bundesbank απορρίπτει την πρόταση της Lagarde για τη δημιουργία ενός κοινού δημοσιονομικού εργαλείου σε μόνιμη βάση
Ιδιαίτερα αρνητικός στην περίπτωση της επανάληψης του κοινού δανεισμού των ευρωπαϊκών κρατών (σ.σ. αυτό που αποκλήθηκε στην περίπτωση της ελληνικής κρίσης αμοιβαιοποίηση του χρέους) προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες της κρίσης της πανδημίας, εμφανίσθηκε σήμερα Δευτέρα (19/10), ο πρόεδρος της Bundesbank, Jens Weidmann
Η άποψη αυτή του Γερμανού κεντρικού τραπεζίτη έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με αυτή της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Kristin Lagarde για τη δημιουργία ενός κοινού δημοσιονομικό εργαλείο σε μόνιμη βάση.
Με την ευρωπαϊκή ήπειρο να πλήττεται βάναυσα από την πανδημία του κορωνοϊού και την συνεπακόλουθη ύφεση, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν για ένα άνευ προηγουμένου πακέτο Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ, χρηματοδοτούμενο μέσω κοινής έκδοσης χρέους
Πρόκειται για ένα ζήτημα που είχε αναδειχθεί σε ταμπού στην Ευρώπη και είχε επικριθεί έντονα από τη Γερμανία.
«Αυτό που με ανησυχεί είναι ο μεγάλης κλίμακας δανεισμός σε επίπεδο ΕΕ», δήλωσε ο Jens Weidmann κατά τη διάρκεια ομιλίας του, ο οποίος επίσης είναι μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ. «Αυτό το είδος δανεισμού πρέπει να παραμείνει εφάπαξ ως μέτρο για την κρίση, καθώς η μόνιμη αύξηση του κοινού χρέους δεν ταιριάζει με το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ».
Τα σχόλιά του έρχονται λίγες μόνο ώρες μετά τις δηλώσεις της Lagarde ότι ελπίζει το «έκτακτο» σύστημα αγοράς κρατικών περιουσιακών στοιχείων να παραμείνει στην εργαλειοθήκη της Ευρώπης και πως θα υπάρξει συζήτηση για ένα κοινό δημοσιονομικό εργαλείο στη Ευρωζώνη.
Ωστόσο, όπως υποστήριξε ο Weidmann η μετατόπιση της χρηματοοικονομικής ευθύνης στο επίπεδο της Ευρωζώνης, θα απαιτούσε από τα κράτη-μέλη να μεταβιβάσουν επίσης τις εξουσίες της δημοσιονομικής πολιτικής στις Βρυξέλλες.
«Θα χρειαζόταν πολύ στενότερη πολιτική συνεργασία και τελικά, η ΕΕ θα πρέπει να εξελιχθεί σε ένα δημοκρατικό ομοσπονδιακό κράτος», τόνισε ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης.
Αντιθέτως, οι χώρες της Ευρωζώνης θα μπορούσαν να επιδείξουν καλύτερη δημοσιονομική ευθύνη και να εξασφαλίσουν μία σταθερή χρηματοδότηση, υποστήριξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης