Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: H κεντρική τράπεζα της Τουρκίας θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 2%, στο 12,25%

Rabobank: H κεντρική τράπεζα της Τουρκίας θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 2%, στο 12,25%
H κεντρική τράπεζα της Τουρκίας θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 200 μ.β., εκτιμά η Rabobank
H κεντρική τράπεζα της Τουρκίας θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 200 μονάδες βάσης κατά την επόμενη συνεδρίαση, στο 12,25%, σε μία προσπάθεια να στηρίξει την καταρρέουσα λίρα, εκτιμά η Rabobank.
Σύμφωνα με την ολλανδική τράπεζα, η ιδανική κίνηση για τη λίρα θα είναι μία αύξηση των επιτοκίων που θα ξεπερνά τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών για 150 μονάδες βάσης στο 11,75%.
Σε αντίθετο κλίμα, μια επιλογή της κεντρικής τράπεζας για διατήρηση του επιτοκίου στο 10,25% θα αποτελούσε το χειρότερο σενάριο για το τουρκικό νόμισμα.
Υπενθυμίζεται πως, στις 12/10, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε τη Δευτέρα τα επιτόκια για τα απαιτούμενα αποθεματικά λίρας της Τουρκίας κατά 200 μονάδες βάσης για όλες τις τράπεζες.
Η κίνηση πραγματοποιήθηκε εν μέσω των προσπαθειών της χώρας να στηρίξει την τουρκική λίρα που σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο, έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.
Επίσης, η κεντρική τράπεζα στις 9/10 αύξησε το επιτόκιο swap τουρκικής λίρας κατά 150 μονάδες βάσης σε 11,75% από 10,25%.
Η τράπεζα μείωσε κατά το ήμισυ το επιτόκιο προμήθειας για τα απαιτούμενα αποθεματικά σε καταθέσεις συναλλάγματος και κεφάλαια συμμετοχής.
Οι αναλυτές επεσήμαναν ότι αυτοί οι κανονισμοί υποστηρίζουν άλλα βήματα στο πλαίσιο της πρόσφατης διαδικασίας εξομάλυνσης από την οικονομική πτώση που προκλήθηκε από τη νέα πανδημία του κορωνοϊού, βελτιώνοντας τη χρηματοοικονομική σταθερότητα.

Ο Erdogan δεν θέλει γεωτρήσεις, αλλά να γίνει σουλτάνος 

Η ένταση που προκαλεί η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο δεν οφείλεται μόνον στα κοιτάσματα φυσικού αερίου, τα οποία θα επιδιώξει σε εύθετο χρόνο να εκμεταλλευθεί, καθώς η λίρα συνεχίζει να κατρακυλά λόγω της ασθμαίνουσας οικονομίας της χώρας, ανέφερε η ολλανδική τράπεζα Rabobank στις 8/9.
Αυτό που επιδιώκει σε γεωπολιτικό επίπεδο είναι να επιβάλει την παρουσία της ως μεγαλύτερης γεωπολιτικής δύναμης στην Ανατολική Μεσόγειο και να αντιμετωπίζεται, βεβαίως, ως τέτοια.
Αντιλαμβάνεται δε ότι περιβάλλεται από αντιπάλους και εχθρούς και θα χρησιμοποιήσει το δίκαιο της πυγμής για να καταφέρει τους στόχους της.
Μάλιστα, η Τουρκία συνεχίζει να ενισχύει τις ναυτικές της δυνάμεις.
Για παράδειγμα, το επόμενο έτος σχεδιάζει να ναυπηγήσει ένα αεροπλανοφόρο.
Ο Πρόεδρος Erdogan σίγουρα δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει σε σχέση με όσα έχει πει για την Ελλάδα και τη Γαλλία, η οποία έχει στείλει μαχητικά της στην Κύπρο.
Ο κίνδυνος να ξεσπάσει ένας ενδονατοϊκός πόλεμος, προς το παρόν, δεν είναι μεγάλος, ωστόσο τα κράτη επιδίδονται σε δαπανηρούς εξοπλισμούς, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση των ήδη πληγωμένων οικονομιών τους.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως η τουρκική λίρα τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές κατρακυλούσε έναντι του νομίσματος των ΗΠΑ, με ένα δολάριο να ισοδυναμεί με 7,46 λίρες.
Μάλιστα, η τουρκική λίρα θα συνεχίσει να υποχωρεί έναντι του δολαρίου όσο η κεντρική τράπεζα της χώρας παραμένει διστακτική ως προς το να αυξήσει τα επιτόκιά της, αναφέρει η Rabobank.
Σχολιάζοντας δε την άνοδο του πληθωρισμού πάνω από το επίπεδο του 11%, ο αναλυτής της ολλανδικής τράπεζας Piotr Matys σημειώνει ότι το κοινό, «για να προστατευτεί έναντι του πληθωρισμού, θα συνεχίσει να αγοράζει σκληρό νόμισμα και χρυσό - κάτι που θα δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την προσπάθεια των αξιωματούχων να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στη λίρα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης