Τελευταία Νέα
Διεθνή

Daily Sabah: Αβεβαιότητες σχετικά με τη διατλαντική συμμαχία ΕΕ-ΗΠΑ μετά από 4 χρόνια Trump

tags :
Daily Sabah: Αβεβαιότητες σχετικά με τη διατλαντική συμμαχία ΕΕ-ΗΠΑ μετά από 4 χρόνια Trump
Οι κινήσεις της εξωτερικής πολιτικής του Trump που συχνά αποκαλύπτονται μέσω tweets, έχουν αποξενώσει όχι μόνο τη Γερμανία αλλά και μεγάλο μέρος της Ευρώπη
Το 2016, η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela χαιρέτισε τη νίκη του Donald Trump με μια εξαιρετική προειδοποίηση: ότι θα συνεργαστεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ υπό τον όρο ότι σέβεται τις δημοκρατικές αξίες.
Τα πράγματα δεν βελτιώθηκαν από εκεί, παρατηρεί η Daily Sabah.
Τέσσερα χρόνια αργότερα, οι κινήσεις της εξωτερικής πολιτικής του Trump που συχνά αποκαλύπτονται μέσω tweets, έχουν αποξενώσει όχι μόνο τη Γερμανία αλλά και μεγάλο μέρος της Ευρώπης.
"Η διατλαντική σχέση βασίζεται στην υποστήριξη της ζωής", δήλωσε ο Sudha David-Wilp, ανώτερος συνεργάτης του German Marshall Fund των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ακόμα κι αν ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Joe Biden κερδίσει τις εκλογές στις 3 Νοεμβρίου, ανέφεραν ειδικοί, δεν θα υπάρξει μαγική θεραπεία στο ρήγμα ΕΕ-ΗΠΑ.
Πρόσφατες έρευνες από το Pew Research Center διαπίστωσαν ότι η εικόνα της Αμερικής μεταξύ των Ευρωπαίων βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, με μόλις το 26% των Γερμανών να έχουν τώρα ευνοϊκή άποψη για την υπερδύναμη.
Από την αποχώρηση από τη συμφωνία για το κλίμα του Παρισιού και την πυρηνική συμφωνία του Ιράν έως τη μείωση των δασμών για τον χάλυβα και το αλουμίνιο της ΕΕ και για την αφαίμαξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), ο Trump έχει καταφέρει ένα μεγάλο πλήγμα στην πολυμέρεια, μια πολύτιμη ευρωπαϊκή προσέγγιση στις παγκόσμιες προκλήσεις.
Η Γερμανία, η οποία κατέχει επί του παρόντος την προεδρία της ΕΕ, ήταν τακτικός στόχος του θυμού του Trump, συχνά για την απροθυμία της να επιτύχει τους στόχους αμυντικών δαπανών του ΝΑΤΟ.
Αλλά και σε προσωπικό επίπεδο, δεν υπάρχει αγάπη μεταξύ της πιο ισχυρής γυναίκας της Ευρώπης, που θα αποχωρήσει από το αξίωμα της το επόμενο έτος, και του μεγιστάνα των ακινήτων στον Λευκό Οίκο.
Σε αντίθεση με τον Γάλλο Πρόεδρο Emmanuel Macron που προσπάθησε να ξυπνήσει τον Trump με μια στρατιωτική παρέλαση και ένα εκθαμβωτικό δείπνο στον Πύργο του Άιφελ, η Merkel ποτέ δεν βγήκε από το δρόμο της για να προσεταιριστεί τον αμερικανό πρόεδρο.
Οι σχέσεις έγιναν ακόμη πιο παγωμένες τον Ιούνιο αφού απέρριψε μια πρόσκληση για μια εκδήλωση των G-7 στην Ουάσιγκτον λόγω ανησυχιών για τον κορωνοϊό.
Λίγο αργότερα, ο Trump ανακοίνωσε ότι μειώνει τον αριθμό των στρατευμάτων των ΗΠΑ που σταθμεύουν στη Γερμανία.
Αλλά ο Trump έχει κάνει μερικούς φίλους στην ήπειρο.
Ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος συμμερίζεται το αντι-μεταναστευτικό του συναίσθημα, τον υποστηρίζει ανοιχτά για επανεκλογή.
Η Πολωνία, η οποία επωφελείται από τον ανασχηματισμό των στρατευμάτων του Trump, γνώρισε «εκ νέου την εμπλοκή των ΗΠΑ» και συμμερίζεται την αντίθεση της Ουάσινγκτον στον αμφιλεγόμενο αγωγό Nord Stream 2 μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας, δήλωσε η Justyna Gotkowska από το Κέντρο Ανατολικών Μελετών.
Μια ακούσια παρενέργεια της αναταραχής του Trump ήταν η αυξανόμενη συνειδητοποίηση ότι η Ευρώπη πρέπει να μιλήσει και να ενεργήσει περισσότερο ως ένα.
Η επιτυχημένη διαπραγμάτευση του μπλοκ για ένα τεράστιο πακέτο έναντι του κορωνοϊού, με επικεφαλής τη Merkel και τον Macron, προτείνει μια νέα ώθηση για στενότερη συνεργασία και μια αναζωογονημένη συνεργασία Γερμανίας-Γαλλίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης