Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Λιβύη: Ξεκινούν στη Γενεύη οι συνομιλίες κυβέρνησης - Haftar με στόχο τη μόνιμη εκεχειρία

tags :
Λιβύη: Ξεκινούν στη Γενεύη οι συνομιλίες κυβέρνησης - Haftar με στόχο τη μόνιμη εκεχειρία
Στόχος είναι να ανοίξει ο δρόμος για μία πλήρη και μόνιμη εκεχειρία
Ξεκινούν στη Γενεύη οι συνομιλίες ανάμεσα στην κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) και των εκπροσώπων του στρατάρχη Halifa Haftar, με τη διαμεσολάβηση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).
Στόχος είναι να ανοίξει ο δρόμος για μία πλήρη και μόνιμη εκεχειρία στη χώρας της Βόρειας Αφρικής, η οποία σπαράσσεται από την εμφύλια σύγκρουση.
Η συνάντηση που ξεκινά τη Δευτέρα σηματοδοτεί τον τέταρτο γύρο συνομιλιών που περιλαμβάνει την Κοινή Στρατιωτική Επιτροπή υπό την επίβλεψη της πρώην αξιωματούχου του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Stephanie Williams, επικεφαλής της Αποστολής Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη (UNSMIL).
Τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα, με την προτροπή του ΟΗΕ, επέστρεψαν τον Σεπτέμβριο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με θεματικές συνεδριάσεις: για το θεσμικό σκέλος στο Μαρόκο, το στρατιωτικό στην Αίγυπτο, το πολιτικό στην Ελβετία.
O OHE αναφέρει ότι ο νέος γύρος αναμένεται να διαρκέσει έως το Σάββατο και η αποστολή της Williams «ελπίζει ότι οι δύο αντιπροσωπείες θα καταλήξουν σε λύση σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα προκειμένου να επιτύχουν μια πλήρη και μόνιμη εκεχειρία σε ολόκληρη τη Λιβύη».
Η Λιβύη μοιράζεται σήμερα μεταξύ δύο αντιπάλων αρχών: την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) στη δυτική πλευρά της χώρας, που έχει την έδρα της στην Τρίπολη και αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, και στην αρχή υπό τον Halifa Haftar τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης.
Ο διάλογος της Τύνιδας, που θα αρχίσει στις 26 Οκτωβρίου μέσω τηλεδιάσκεψης προτού συνεχιστεί στις αρχές Νοεμβρίου πρόσωπο με πρόσωπο, θα συγκεντρώσει πολλά μέλη του Κοινοβουλίου του Τομπρούκ (ανατολική Λιβύη) και του Ανώτατου Συμβουλίου του Κράτους (δυτική Λιβύη), καθώς και μετέχοντες που θα επιλεγούν από τον ΟΗΕ, δήλωσε η Williams.
Η λιβυκή πολιτική διαδικασία που διακόπηκε επανειλημμένα μετά τις συμφωνίες του Σκιράτ (Μαρόκο) τον Δεκέμβριο του 2015 επλήγη από τη στρατιωτική επίθεση του στρατάρχη Χάφταρ ο οποίος προσπάθησε ανεπιτυχώς από τον Απρίλιο του 2019 να πάρει τον έλεγχο της Τρίπολης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης