Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ανεξέλεγκτος ο κορωνοϊός – Μητσοτάκης: Κρίσιμοι οι επόμενοι μήνες - Μετά την Κοζάνη, κοκκινίζουν Αττική, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ιωάννινα

tags :
Ανεξέλεγκτος ο κορωνοϊός – Μητσοτάκης: Κρίσιμοι οι επόμενοι μήνες -  Μετά την Κοζάνη, κοκκινίζουν Αττική, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ιωάννινα
Στους 517 οι νεκροί - Φόβοι να χαθεί ο έλεγχος και να πάμε ακόμα και σε 200.000 κρούσματα έως τα τέλη του έτους
(upd8) Ανεξέλεγκτη είναι η πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα καθώς πέρα από την Αττική, η οποία εδώ και εβδομάδες μετρά καθημερινά τουλάχιστον τα μισά από τα κρούσματα που αναφέρονται πανελλαδικά και την Κοζάνη που ήδη βρίσκεται σε lockdown, υπάρχουν μια σειρά από περιοχές που αρχίζουν να «κοκκινίζουν» και να βρίσκονται ένα βήμα από την επιβολή lockdown.
Τα Ιωάννινα, η Καστοριά, η Πέλλα, η Καρδίτσα και τα Τρίκαλα είναι από τις πλέον επιβαρυμένες περιοχές ενώ έντονη ανησυχία επικρατεί τα τελευταία 24ωρα και στη Θεσσαλονίκη, η οποία αν και μέχρι στιγμής τα πήγαινε περίφημα, έχει αρχίσει να καταγράφει ραγδαία αύξηση κρουσμάτων.
Ο προβληματισμός των επιστημόνων είναι έντονος ενώ πλέον αποτελεί κοινή διαπίστωση τους πως η κατάσταση με την επιδημία στην Ελλάδα δεν εξελίσσεται καθόλου καλά.
Και αυτό διότι, αν και έχουν ληφθεί και εφαρμόζονται εδώ και εβδομάδες συγκεκριμένα περιοριστικά μέτρα, αν και ο καιρός εξακολουθεί να είναι σύμμαχος, τα κρούσματα όχι μόνο δεν μειώνονται, αλλά παρουσιάζουν και μια έντονα αυξητική τάση όχι μόνο στο Λεκανοπέδιο αλλά και σε πολλά άλλα, διάσπαρτα τμήματα της χώρας.
Οι ειδικοί θεωρούν βέβαιο πως και άλλες περιοχές θα τεθούν σε καραντίνα και lockdown τις επόμενες ημέρες και εκφράζουν την ανησυχία τους για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα από το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο, εάν δεν βελτιωθεί η επιδημιολογική εικόνα της χώρας.
Μάλιστα, έρευνα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αναφέρει πως εάν δεν ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα κατά της επιδημίας, τότε εκτιμάται πως στις 31 Δεκεμβρίου 2020 η Ελλάδα θα μετρά συνολικά 200.055 κρούσματα, 1.834 θανάτους και 837 διασωληνωμένους στις ΜΕΘ, αριθμοί αν μη τι άλλο εφιαλτικοί που θέτουν και το ερώτημα για το εάν υπό αυτές τις συνθήκες το σύστημα υγείας θα μπορεί να αντεπεξέλθει στην πρωτοφανή αυτή πίεση.

Στο Σωτηρία ο Μητσοτάκης: Κρίσιμοι οι επόμενοι μήνες – Στα τέλη του 2020 οι κλίνες ΜΕΘ θα φτάσουν στο μέσο όρο της ΕΕ  

Τη θέση ότι οι επόμενες μήνες θα είναι κρίσιμοι διατύπωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στην πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα.
Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων 50 κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στο Γενικό Νοσοκομείο Θώρακος και Νοσημάτων «Σωτηρία» ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι «γνωρίζουμε πολύ καλά ότι εάν δεν προσέξουμε,
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα γίνουν προσλήψεις «όπου και όποτε χρειαστεί», εξήρε το έργο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και ειδικά του προσωπικού που στελεχώνει τις ΜΕΘ, το οποίο -όπως είπε- «κάθε μέρα παλεύει με τον θάνατο και σώζει ανθρώπινες ζωές».
«Είναι μεγάλη ανακούφιση για όλους μας ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα έχουμε σημαντικά αυξημένο αριθμό κλινών ΜΕΘ, οι οποίες σε πρώτη φάση θα τεθούν στη μάχη για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και όταν τελειώσει η πανδημία θα τεθούν στη διάθεση του ΕΣΥ» είπε ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος εξήρε την σημασία του έργου στην ενίσχυση του συστήματος υγείας.
Επιπλέον, δεσμεύθηκε ότι έως το τέλος του έτους οι κλίνες ΜΕΘ θα φτάσουν στον μέσο όρο του αριθμού των κλινών στην ΕΕ.
Σημειώνεται ότι σε πρώτη φάση θα λειτουργήσουν αυτή την εβδομάδα οι 12 πρώτες μονάδες ΜΕΘ, ενώ άλλες 12 θα λειτουργήσουν σε δυο εβδομάδες, και έως το τέλος του έτους θα λειτουργήσουν και οι 50 μονάδες ΜΕΘ.
Το έργο αποτελεί δωρεά της Βουλής των Ελλήνων και την υλοποίησή του έχει αναλάβει η κρατική κατασκευαστική εταιρεία ΚτΥπ (Κτιριακές Υποδομές ΑΕ).

Ανησυχία Τσιόδρα για τη Θεσσαλονίκη

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη διασπορά του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη έκρουσε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας κατά την πρωινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο κ.Τσιόδρας στην εισήγησή του παρουσίασε τα στοιχεία με τους αριθμούς των κρουσμάτων και των νοσηλευομένων καθώς και με τα στατιστικά για την εικόνα μετάδοσης του ιού σε κάθε περιοχή.
Με βάση αυτά τα στοιχεία, εκτός από την εκτίμηση για την εξέλιξη της πανδημίας στις περιοχές που ήδη βρίσκονται στη ζώνη αυξημένης επιτήρησης, διαπιστώθηκε ότι αρχίζουν και παρατηρούνται κάποιες αυξητικές τάσεις στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.
Γι΄αυτό το λόγο το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα έχει τηλεδιάσκεψη με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα προκειμένου να συζητηθεί η εφαρμογή των υγειονομικών κανόνων.

Πέτσας: Βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση από άλλες χώρες στην Ευρώπη

Την θέση ότι η Ελλάδα παρουσιάζει πολύ καλύτερη επιδημιολογική εικόνα σε σύγκριση με άλλα κράτη της Ευρώπης διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
«Στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση, από πολλές άλλες χώρες.
Αυτό φαίνεται και από τους χάρτες που δημοσιεύτηκαν από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC) στους οποίους καταγράφεται η εκτίμηση κινδύνου σε σχέση με τον 14ήμερο αριθμό κρουσμάτων (ανά 100.000 πληθυσμού), τον αριθμό τεστ (ανά 100.000 πληθυσμού) και το ποσοστό θετικότητας των τεστ.
Υπογραμμίζεται ότι στην Ελλάδα, τις τελευταίες ημέρες ξεπεράσαμε τις 20.000 τεστ και ο δείκτης θετικότητας είναι γύρω στο 2%, ενώ στο Βέλγιο - για παράδειγμα - έχει ξεπεράσει το 10%.
Η εικόνα που υπάρχει σήμερα, μπορεί να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή.
Όπως έγινε, στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης που τέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο κινδύνου.
Ήδη, η επιδημιολογική εικόνα σε ορισμένες γειτονιές της Αττικής, αλλά και στις Περιφερειακές Ενότητες της Καστοριάς, των Ιωαννίνων και της Θεσσαλονίκης, βρίσκεται στο πορτοκαλί. Και αυτό επισημαίνει με τον πιο έντονο τρόπο ότι δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός.
Αντιθέτως, απαιτείται απ' όλους πιστή τήρηση των μέτρων που εισηγούνται οι ειδικοί και θεσπίζει η Πολιτεία.
 Αλλά δεν είναι μόνο οι πολίτες.
Και οι επαγγελματίες, από την υγεία μέχρι τις μεταφορές και από την κοινωνική φροντίδα μέχρι την εστίαση και τον τουρισμό, οφείλουν να εφαρμόζουν σχολαστικά τα μέτρα» είπε ο κ.Πέτσας, υποστηρίζοντας πως «είναι για το καλό όλων».
«Είναι ζήτημα προστασίας της δημόσιας υγείας και κοινωνικής ευθύνης.
Και οι λίγοι, πονηροί, επαγγελματίες που παραβιάζουν τα μέτρα και κερδοσκοπούν σε βάρος των συνεπών συναδέλφων τους, λειτουργώντας, για παράδειγμα, χώρους που θα έπρεπε να είναι κλειστοί μετά τις 12 τα μεσάνυχτα, να γνωρίζουν ότι θα υπάρξει άμεση και παραδειγματική τιμωρία τέτοιων φαινομένων» τόνισε ο κ.Πέτσας.

Παγώνη (ΕΙΝΑΠ): Θα κοκκινήσουν και άλλες περιοχές μετά την Κοζάνη – Δεν πάμε καλά

Τη βεβαιότητα της ότι θα «κοκκινήσουν» και άλλες περιοχές μετά την Κοζάνη λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού εξέφρασε η πρόεδρος της  Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη.
Σε δηλώσεις της στο ΣΚΑΪ η κα.Παγώνη είπε πως δεν εξελίσσεται καλά η επιδημία στην Ελλάδα και κάλεσε τους πολίτες να εφαρμόσουν σωστά και με συνέπειεα τα μέτρα.
«Βρισκόμαστε σε μια φάση πολύ δύσκολη και όποιος δεν το έχει πιστέψει ακόμη, έστω μια μειοψηφία ανθρώπων, ας περάσει από μια εντατική ή από ένα νοσοκομείο να δει τι γίνεται», είπε η κα.Παγώνη, τονίζοντας ότι πλέον δεν πρέπει να προκαλούμε την τύχη μας.
«Είναι βέβαιο ότι θα «κοκκινίσουν» και άλλες περιοχές πέραν της Κοζάνης και πως τα πράγματα θα δυσκολέψουν περισσότερο αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί και εισέλθουμε με αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα στον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο» υπογράμμισε η κα.Παγώνης, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι δεν πιστεύει ότι θα γίνει lockdown και πως δεν πρέπει και να γίνει, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι να εφαρμοστούν όπως πρέπει τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί.
«Ένα απλό μέτρο, που τέλος πάντων πρέπει να βγουν και να το πουν για να τελειώσει η ιστορία, είναι μάσκα μέσα και έξω.
Δεν ισχύει επισήμως.
Εμμέσως το λένε» επεσήμανε η κα.Παγώνη, η οποία σχετικά με τη Θεία Κοινωνία είπε πως όσοι επιθυμούν να κοινωνήσουν, θα πρέπει να χρησιμοποιούν ένα αποστειρωμένο πλαστικό κουταλάκι από το σπίτι τους.

Βατόπουλος: Παντού στην Ελλάδα ο κορωνοϊός – Οριακή η κατάσταση στις ΜΕΘ

Τον προβληματισμό του για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα διατυπώνει ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος υποστηρίζει πως ο ιός είναι πλέον παντού στην Ελλάδα και πως μπορεί να σκάσει οπουδήποτε.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Βατόπουλος υποστήριξε πως είναι άλλη η συμπεριφορά των πολιτών το πρωί και άλλη το βράδυ, αναφέροντας πως για αυτόν το λόγο τα μέτρα δεν εφαρμόζονται πάντα.
«Τα μέτρα που λαμβάνονται όπως χρήση μάσκας και αποφυγή συνωστισμού θα ελαττώσουν τα κρούσματα γρίπης» τόνισε ο κ.Βατόπουλος, επισημαίνοντας πως τα πράγματα στις ΜΕΘ είναι οριακά και πως το σύστημα υγείας έχει ανεπάρκειες που φαίνονται τον καιρό της κρίσης.

Λινού: Πρέπει να γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους

Την ανάγκη να καταστεί υποχρεωτική η χρήση της μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους επεσήμανε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, η οποία παράλληλα υποστήριξε πως δεν είναι ικανοποιημένη από τους χειρισμούς του ΕΟΔΥ.
«Θα έπρεπε να υπάρχουν rapid test - ακόμα και αν γίνονται λάθη - που θα πραγματοποιούνται αμέσως μόλις κάποιος ενημερώνει ότι στο περιβάλλον του υπάρχει θετικό κρούσμα. Πρέπει να αλλάξει το πρωτόκολλο και να εκπαιδευτούν και εκείνοι που απαντούν στα τηλέφωνα του ΕΟΔΥ» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 η κα.Λινού, η οποία ανέφερε ότι τα 1.428 κρούσματα που καταγράφηκαν τα τελευταία τρία 24ωρα είναι πολλά και υπάρχει κίνδυνος να αυξηθούν.
«Είναι ανησυχητικό και χρειάζεται αυτή τη στιγμή εγρήγορση, σύνεση και σύμπνοια.
Πρέπει να γίνει υποχρεωτική η μάσκα μέσα και έξω, να ληφθούν μέτρα για τα ΜΜΜ» υποστήριξε η κα.Λινού, η οποία αναφερόμενη στα γυμναστήρια υποστήριξε ότι έχει αποδειχθεί καιρό τώρα ότι είναι εστίες μετάδοσης επειδή οι άνθρωποι που αθλούνται αναπνέουν πιο βαθιά.
«Κρούσματα κορωνοϊού θα έχουμε πολλά, το θέμα είναι αν θα έχουμε κρούσματα σοβαρά» επεσήμανε η κα.Λινού.

Lockdown στην Κοζάνη

Στο lockdown οδηγήθηκε από τις 16 Οκτωβρίου η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, μετά την αύξηση των κρουσμάτων αλλά και τα δεκάδες μικρά clusters που υπάρχουν σε όλη την περιοχή.
Πρόκειται για την πρώτη περιφέρεια που τίθεται με απόφαση της Πολιτικής Προστασίας σε Επίπεδο Συναγερμού κατηγορίας 4- Αυξημένου Κινδύνου, σύμφωνα με τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας.
Η απόφαση έδειχνε προδιαγεγραμμένη μετά τα περισσότερα από 220 ενεργά κρούσματα και τις 554 στενές επαφές που έχουν τεθεί σε καραντίνα, ενώ σε όλη την περιοχή, υπάρχουν δεκάδες μικρά ελεγχόμενα, επικίνδυνα όμως και χωροταξικά διάσπαρτα clusters.
Το lockdown ισχύει από τις 06:00 την Παρασκευή 16/10 και θα διαρκέσει 14 ημέρες.
Εν τω μεταξύ, επέστρεψαν οι φόρμες μετακίνησης των πολιτών στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης.
Όσοι εργάζονται σε άλλη ΠΕ από αυτή της Κοζάνης ή όσοι μένουν σε άλλη ΠΕ και εργάζονται στην Κοζάνη, επιτρέπεται η μετακίνησή τους για το ωράριο εργασίας τους μόνο με βεβαίωση του εργοδότη τους και από την ΕΡΓΑΝΗ.
Για τους δημοσίους υπαλλήλους που απασχολούνται σε υπηρεσίες που παραμένουν ανοιχτές, απαιτείται βεβαίωση από τη υπηρεσία που απασχολείται.
Στο μεταξύ, απαγορεύεται η μετακίνηση επαγγελματιών, παραγωγών λαϊκών αγορών, αλλά και οι μετακινήσεις γενικότερα από και προς την Κοζάνη.
Ωστόσο, οι επισκέπτες μπορούν να φύγουν από την Περιφερειακή Ενότητα, εφόσον διαθέτουν την αντίστοιχη βεβαίωση.
Ακόμη, αναστέλλονται τα μαθήματα και οι εξετάσεις οδήγησης, ενώ ανοιχτά παραμένουν τα φαρμακεία, τα πρατήρια καυσίμων και εμπορίας ξυλείας, τα οπτικά, τα καταστήματα κατασκευής κινητών, τα e-shop, καθώς και τα καθαριστήρια και τα pet shops.

Ποια μέτρα ισχύουν

Στο επίπεδο συναγερμού 4, προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, η αναστολή όλων των συναθροίσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, καθώς και η απαγόρευση μετακίνησης εκτός της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.
Ωστόσο, ανοιχτά παραμένουν τα σχολεία

Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία των κάτωθι:

-Δικαστήρια, Εισαγγελίες, Υποθηκοφυλακεία, πάσης φύσεως Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο»
-Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, σπήλαια
-Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες
-Κινηματογραφικές προβολές
-Πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα: Αναστολή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών γυρισμάτων – Πρόβες μέσω τηλεδιάσκεψης
-Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ
-Μουσικές σκηνές
-Εστίαση [επιτρέπεται η λειτουργία μόνο υπηρεσιών παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και drive-through]
-Παιδότοποι
-Κάθε είδος αγώνων και προπονήσεων [επιτρέπεται μόνο η ατομική άθληση]
-Γυμναστήρια
-Εμποροπανηγύρεις-Κυριακάτικες αγορές και άλλες αγορές του άρθρου 2 του ν. 4497/2017 (Α’ 171)
-Λιανεμπόριο
-Κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής κ.λπ.
-Συνέδρια / Εκθέσεις
-Υπηρεσίες πάρκων ψυχαγωγίας και θεματικών πάρκων
Σημειώνεται ότι η λειτουργία των σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών συνεχίζεται με υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, ενώ για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) θα ισχύει μόνο η τηλε-εκπαίδευση.
Σε σχέση με τη λειτουργία των ακολούθων: Δημόσιες Υπηρεσίες, Ιδιωτικές Επιχειρήσεις, Μεταφορές, Καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία), Λαϊκές Αγορές, Χώροι Λατρείας/Θρησκευτικές Τελετές, Νοσοκομεία, Ιατρεία, Διαγνωστικά Κέντρα, Μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, κέντρα χρονίως πασχόντων, δομές και ξενώνες φιλοξενίας ευπαθών ομάδων, ξενώνες μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων, κοινωνικές δομές άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας (υπνωτήρια, κέντρα ημέρας, κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία, συσσίτια), δομές παιδικής προστασίας και κέντρα κοινότητας, στρατόπεδα, Δραστηριότητες Εκπαίδευσης Οδηγών και Υπηρεσίες Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων, ισχύουν τα προβλεπόμενα στο ΦΕΚ, Τεύχος Β, 4484/11-10-2020.
Απευθύνεται ΙΣΧΥΡΗ ΣΥΣΤΑΣΗ στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Κοζάνης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας από τη λοίμωξη COVID-19.

Νέα μέτρα από 12/10

Σε εφαρμογή τέθηκαν από 12/10 οι τροποποιήσεις σε επί μέρους κανόνες που ίσχυαν σχετικά με τα μέτρα προστασίας από την νόσο Covid-19.
Συγκεκριμένα πρόκειται για τροποποιήσεις που κρίθηκαν αναγκαίες λόγω της αλλαγής των καιρικών συνθηκών το φθινόπωρο και τον χειμώνα και της αύξησης του επιδημιολογικού κινδύνου που προκαλεί ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους.
Με βάση τον χάρτη υγειονομικής προστασίας και ασφάλειας που παρουσιάστηκε από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας εντάσσονται πλέον σε επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας με αντίστοιχες δέσμες μέτρων που ισχύουν για όλους.
Συγκεκριμένα εντάσσονται στα εξής επίπεδα: Επίπεδο 1 - Ετοιμότητας, Επίπεδο 2 - Επιτήρησης, Επίπεδο 3 - Αυξημένης Επιτήρησης και Επίπεδο 4 - Αυξημένου Κινδύνου.
 
Τι ισχύει σε όλη την Ελλάδα
 
Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς χώρους εργασίας και εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό, σε όλα τα επίπεδα συναγερμού για όλη την χώρα.
Περιορίζεται το ωράριο λειτουργίας της εστίασης και των κέντρων ψυχαγωγίας σε όλα τα επίπεδα συναγερμού, δηλαδή σε όλη την χώρα, σε όλη την επικράτεια.
Πιο συγκεκριμένα, οι παραπάνω επιχειρήσεις δεν θα λειτουργούν από τη 01:00 μετά τα μεσάνυχτα ως τις 05:00 το πρωί, στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 1.
Από τις 12:30 το βράδυ ως τις 5 το πρωί, στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 2.
Και από τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3.
Στις συναθροίσεις σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, ορίζεται ανώτατο όριο χωρίς εξαιρέσεις τα 100 άτομα για τις περιοχές στο επίπεδο 1, τα 50 άτομα για τις περιοχές στο επίπεδο 2 και τα 9 άτομα στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3.
Τίθενται αναλογικοί κανόνες τετραγωνικών και πληρότητας σε συνέδρια, χώρους λατρείας και μουσεία.
Τίθενται αυστηρά όρια πληρότητας σε θέατρα, σινεμά και συναυλίες, που είναι τα εξής: 65% στο επίπεδο 1, 50% στο επίπεδο 2, 30% στο επίπεδο 3.
Τα όρια πληρότητας στην εστίαση καθορίζονται σε 80% για το επίπεδο 1, 65% για το επίπεδο 2 και 50% για το επίπεδο 3.
Προβλέπεται χρήση μάσκας στα γυμναστήρια για το προσωπικό, αλλά και τους αθλούμενους, αναλόγως του επιπέδου συναγερμού.
 
Πώς διαμορφώνεται ο νέος Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας

Ανανεώθηκε ο Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τη νόσο Covid-19 μετά την ένταξη της Περιφερειακής Ενότητας της Κοζάνης στο επίπεδο συναγερμού 4.
Ο Χάρτης περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας (Επίπεδο 1 - Ετοιμότητας, Επίπεδο 2 - Επιτήρησης, Επίπεδο 3 - Αυξημένης Επιτήρησης και Επίπεδο 4 - Αυξημένου Κινδύνου) και εντάσσει τις 74 Περιφερειακές Ενότητες της Ελλάδας σε επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας με αντίστοιχες δέσμες μέτρων που ισχύουν για όλους.
Σημειώνεται, ότι η Κοζάνη αποτελεί τη μοναδική μέχρι στιγμής Περιφερειακή Ενότητα που βρίσκεται στο ανώτατο επίπεδο του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και προβλέπονται, μεταξύ άλλων, μέτρα όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, η αναστολή όλων των συναθροίσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, καθώς και η απαγόρευση μετακίνησης εκτός της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.
Από τις 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας, οι 27 ανήκουν στο επίπεδο 1, (σε ετοιμότητα), οι 25 βρίσκονται στο επίπεδο 2, (σε κατάσταση επιτήρησης), 21 στο επίπεδο 3, (σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης), και μία στο επίπεδο 4 (αυξημένου κινδύνου).
Μέχρι στιγμής, με βάση τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας, οι Περιφερειακές Ενότητες έχουν κατανεμηθεί ως εξής:
Επίπεδο 1: Άνδρος, Αρκαδία, Άρτα, Δράμα, Έβρος, Ευρυτανία, Ηλεία, Θάσος, Θεσπρωτία, Ιθάκη, Ικαρία, Καβάλα, Κάλυμνος, Κάρπαθος-Κάσος, Κεφαλληνία, Λασίθι, Λευκάδα, Λήμνος, Μεσσηνία, Μήλος, Ρέθυμνο, Σέρρες, Σποράδες, Σύρος, Τήνος, Φωκίδα, Χανιά.
Επίπεδο 2: Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα, Βοιωτία, Γρεβενά, Εύβοια, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Κιλκίς, Κορινθία, Κως, Λακωνία, Λάρισα, Μαγνησία, Νάξος, Ξάνθη, Πάρος, Πιερία, Πρέβεζα, Ροδόπη, Ρόδος, Φθιώτιδα, Φλώρινα, Χαλκιδική, Χίος.
Επίπεδο 3: Ανατολική Αττική, Αχαΐα, Βόρειος Τομέας Αθηνών, Δυτική Αττική, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Θήρα, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Καστοριά, Κέα-Κύθνος, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Λέσβος, Μύκονος, Νήσοι Αττικής, Νότιος Τομέας Αθηνών, Πειραιάς, Πέλλα, Σάμος, Τρίκαλα.
Επίπεδο 4: Κοζάνη.

Στους 517 οι νεκροί


Στους 517 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 438 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα την Κυριακή (18/10), εκ των οποίων 32 συνδέονται με γνωστές συρροές και 28 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 25.370, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες.
Τα 3508 (13.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 10153 (40.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Στους 84 ανέρχονται οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 24 (28.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 94.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 256 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Image
Image
Image
Image
Image
Πώς κατανέμονται τα 438 κρούσματα

Από τα 438 επιπλέον κρούσματα που ανακοινώθηκαν, τα 406 είναι εγχώρια κρούσματα και από αυτά τα 32 συνδέονται με γνωστές συρροές.

Αναλυτικά:

– 28 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

– 4 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

– 164 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές
–  53 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε Άρτας
• 6 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
• 2 κρούσματα στην Π.Ε Εύβοιας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
• 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
• 23 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
• 1 κρούσμα στην Π.Ε Καβάλας
• 10 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέας Κύθνου
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
• 33 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστές συρροές
• 6 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
• 19 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 9 συνδέονται με γνωστή συρροή
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μαγνησίας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ιονίων Νήσων
• 6 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
• 4 κρούσματα στην Π.Ε Πρέβεζας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
• 8 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
• 1 κρούσμα στην Π.Ε Φθιώτιδας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου
• 25 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης