Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ανησυχία Μαξίμου - ΥΠ.ΕΞ για την επικράτηση Tatar στα Κατεχόμενα – Βεβαιότητα ότι ανοίγει πάλι το Κυπριακό ζήτημα σε όλα τα επίπεδα

Ανησυχία Μαξίμου - ΥΠ.ΕΞ για την επικράτηση Tatar στα Κατεχόμενα – Βεβαιότητα ότι ανοίγει πάλι το Κυπριακό ζήτημα σε όλα τα επίπεδα
Τι σχεδιάζει ο υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας Lavrov στην Αθήνα που έρχεται προσεχώς;
Έντονη ανησυχία σε Μέγαρο Μαξίμου και Υπουργείο Εξωτερικών προκαλεί εκτός από την συνεχιζόμενη προκλητική πορεία του Oruc Reis μετά των τουρκικών πολεμικών πλοίων στην περιοχή του Καστελόριζου, το αποτέλεσμα των εκλογών στο ψευδοκράτος των Τουρκοκυπρίων με την επικράτηση του Ερσίν Τατάρ, εκλεκτού του Ερντογάν στα κατεχόμενα με ποσοστά 51,7%.
Ασφαλείς πληροφορίες από διπλωματικές πηγές ομολογούσαν ότι πλέον, πέρα από τα ανοικτά ζητήματα των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, μετά από αυτήν την εξέλιξη στα κατεχόμενα επανέρχεται στο προσκήνιο το Κυπριακό, να προστεθεί στην ατζέντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων ως άλλος ένας πονοκέφαλος για την ελληνική διπλωματία.
Δείγμα των προθέσεων της Τουρκίας για την Κύπρο είδαμε μετά το ξαφνικό άνοιγμα των Βαρωσίων.
Μίας ουδέτερης, κλειστής ζώνης για περίπου μισό αιώνα, από το 1974.
Τι σημαίνει κάτι τέτοιο;
Βίαιη επανεκκίνηση  της διαδικασίας για την επίλυση του Κυπριακού.
Το θέμα είναι σε ποια βάση και με ποιο σχέδιο ως διαπραγματευτική αφετηρία;

Ουσιαστικά η Άγκυρα, εκτιμούν Έλληνες διπλωμάτες,  με την εισβολή εκ νέου στα Βαρώσια- Αμμόχωστο επιδίωξε και το κατάφερε να επηρεάσει την εκλογή «διοικητή» στην Βόρεια-κατεχόμενη Κύπρο, ευνοώντας τον «υπάκουο» στο καθεστώς της Άγκυρας Ερσίν Τατάρ,  έναντι του Ακιντζί.
Γιατί όμως;
Ενώ όλα δείχνουν ότι οργανώνεται για απόσχιση της Βόρειας Κύπρου από την Νότια και την αναγόρευση της και επίσημα σε Τουρκικό προτεκτοράτο, κάποιοι θεωρούν ότι ίσως είναι ένας ακόμα ελιγμός για να επανέρθει η πρόταση για συνομοσπονδία δύο ανεξάρτητων κρατών την οποία μπορεί να στηρίξει και η Ευρωπαική Ένωση αλλά και οι περιφερειακές δυνάμεις ΗΠΑ, Ρωσία κτλ.
Και στην πρώτη περίπτωση αλλά και στη δεύτερη ο στόχος της Τουρκίας είναι ο εξής;

Να αποκτήσει νομικά ερείσματα ώστε να μπορέσει να κατοχυρώσει ζώνες οικονομικής εκμετάλλευσης (υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ) αλλά και χωρικά ύδατα-αιγιαλίτιδα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ωστόσο, πριν συμβεί αυτό, έστω και για προσχηματικούς λόγους οι Τουρκοκύπριακή πλευρά, υπό τις οδηγίες πλέον του Ερντογάν, θα κάνει μία προσπάθεια να αναβιώσει το σχέδιο Ανάν και την Συνομοσπονδίας των δύο κρατών (που ευνοεί την Τουρκία μακροπρόθεσμα) με σκοπό να σύρει την Ελλάδα και τους ελληνοκυπρίους σε ένα blame game σε μία ούτως ή άλλως άσκοπη διαπραγματευτική διαδικασία.

Όλα αυτά γίνονται στον ορίζοντα της επίσκεψης Λαβρόφ στην Αθήνα.


Η Ρωσία έχει ενεργά συμφέροντα στην Κύπρο, όπως λένε διπλωματικοί κύκλοι, και το Κυπριακό εντάσσεται στην ατζέντα που θα συζητηθεί.
Είναι σαφές ότι η ρωσική διπλωματία προσπαθεί να κάνει ορισμένα πρώτα ανοίγματα στην Ελλάδα και η επίκληση του δικαιώματος της επέκτασης των 12 ναυτικών μιλίων είναι ένα από αυτά.
Αλλά τι θα ζητήσουν οι Ρώσοι; Εγκυροι διπλωματικοί κύκλοι θεωρούν ότι η Ρωσσία, σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε είναι για τους Τούρκους πιο υπολογίσιμη δύναμη γιατί βρίσκεται στην γειτονιά τους. Γι’ αυτό και έχει μία αξία για την ελληνική διπλωματία μια νέα αναθέρμανση των σχέσεων μας με τη Μόσχα.
Στο ΥΠ.ΕΞ με εκατέρωθεν εντολές Μαξίμου-Δένδια υπήρξε έκτακτη ενεργοποίηση των διαπραγματευτικών ομάδων για την Κύπρο και την Ρωσία καθώς, όπως φαίνεται, άλλο ένα ζήτημα στην μεγάλη ατζέντα της ελληνικής διπλωματίας ανοίγει.

Αυτόν τον χάρτη τον προβάλλουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης για να δείξουν ότι οι έλληνες θα τους πάρουν τα εδάφη τους

BM kulislerinde dolaşan taksim haritalarına göre, Türk nüfusu Girne-Lefkoşa-İskele üçgenine hapsedilmek isteniyor.
 
Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης