Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Allianz, Unicredit και Commerzbank προειδοποιούν: Η διπλή ύφεση το κεντρικό σενάριο για την Ευρωζώνη, λόγω πανδημίας

Allianz, Unicredit και Commerzbank προειδοποιούν: Η διπλή ύφεση το κεντρικό σενάριο για την Ευρωζώνη, λόγω πανδημίας
Τα αυξανόμενα κρούσματα Covid -19 και τα νέα περιοριστικά μέτρα ενδέχεται να ανακόψουν την ανάκαμψη
Η οικονομία της Ευρώπης κινείται προς μια διπλή ύφεση (double dip), με τους οικονομολόγους να προειδοποιούν ότι τα αυξανόμενα κρούσματα από κορωνοϊό και οι νέοι κυβερνητικοί περιορισμοί στην κίνηση των  πολιτών είναι πιθανό να ανακόψουν την πρόσφατη ανάκαμψη της ηπείρου.
Η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ολλανδία ανακοίνωσαν νέα μέτρα την για τον περιορισμό του δεύτερου κύματος κρουσμάτων από Covid-19.
Το Σάββατο (17/10) επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας στο Παρίσι και σε ορισμένες άλλες γαλλικές πόλεις ενώ παρόμοιοι περιορισμοί τίθενται σε ισχύ  και στην Ιταλία.
«Δεν μπορώ να πιστέψω πόσο γρήγορα έπληξε το δεύτερο κύμα την Ευρώπη», δήλωσε η Katharina Utermöhl, ανώτερη οικονομολόγος της Allianz στους Financial Times.
«Τώρα βλέπουμε την ανάπτυξη να είναι αρνητική σε πολλές χώρες το τέταρτο τρίμηνο του 2020 και μια νέα ύφεση είναι πιθανή», σημείωσε.
Ενώ τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου του 2020 αναμένεται να επιβεβαιώσουν μία αύξηση ρεκόρ στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Eυρωζώνης, ένας σημαντικός αριθμός οικονομολόγων ήδη προβλέπει ύφεση για το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
«Το δεύτερο κύμα του ιού, η διακοπή λειτουργίας των επιχειρήσεων και τα σοκ εμπιστοσύνης κάνουν τη διπλή ύφεση το κεντρικό σενάριο», δήλωσε η Lena Komileva επικεφαλής οικονομολόγος της G + Economics, στους Financial Times προσθέτοντας ότι το Brexit θα «ενισχύσει περαιτέρω» την οικονομική ύφεση.
Αυτές οι προβλέψεις ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα υποχωρήσει και πάλι σε ύφεση συνιστά μία ανησυχητική είδηση για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία μόλις τον περασμένο μήνα προέβλεπε αύξηση μεγαλύτερη του 3%  για  το ΑΕΠ του τέταρτου τριμήνου.
Column chart of Eurozone GDP, % change on previous quarter showing Eurozone growth is set to slow after a bounce back in Q3
Επιπλέον θα θέσει σε κίνδυνο την εκτίμηση της ΕΚΤ ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα επιστρέψει στα δεδομένα, που ίσχυαν πριν από την πανδημία, έως το 2022.
Ο Klaas Knot, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε: «Πολλές χώρες βιώνουν τώρα ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων. . .
Αυτό σημαίνει ότι η ανάκαμψη φαίνεται τώρα πιο μακριά από ό, τι περιμέναμε.
Και ο οικονομικός αντίκτυπος εντείνεται ».
Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν από την ΕΚΤ να αντιδράσει σε μια οικονομία που υποχώρησε πρόσφατα σε αποπληθωρισμό προσθέτοντας επιπλέον 500 δισ. ευρώ στο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων τον Δεκέμβριο.
Σε ένα περαιτέρω σημάδι ότι είναι πιθανή μεγαλύτερη νομισματική χαλάρωση, ο Robert Holzmann, ο συνήθως συντηρητικός επικεφαλής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας και μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να τρέξουμε».
Το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. Ευρώ της ΕΕ βρίσκεται ακόμη υπό συζήτηση και, ως εκ τούτου, είναι απίθανο να ξεκινήσει η διανομή πόρων για σχεδόν ένα χρόνο.
Εν τω μεταξύ, οι εθνικές κυβερνήσεις «πρέπει να γεφυρώσουν το χάσμα», δήλωσε η Nadia Gharbi, οικονομολόγος της Pictet Wealth Management στη βρετανική εφημερίδα.
Οι ηγέτες στην ΕΕ εξακολουθούν να ελπίζουν να αποφύγουν το είδος των αυστηρών lockdowns που προκάλεσαν ρεκόρ ύφεσης κατά το δεύτερο τρίμηνο.
«Οι πολιτικοί έχουν μάθει τα μαθήματά τους από το πρώτο κύμα», δήλωσε ο Jοrg Kramer επικεφαλής οικονομολόγος της Γερμανικής δανειστής Commerzbank.
«Ένα δεύτερο lockdown δεν αναμένεται λόγω του τεράστιου οικονομικού κόστους» επισήμανε.
Line chart of Eurozone services purchasing managers' index (below 50 = contraction in activity) showing September's PMI report showed signs of a 'double dip' in the economy
Ωστόσο, με τα καθημερινά επίπεδα μόλυνσης σε πολλές χώρες να αυξάνονται πάνω από την προηγούμενη αιχμή της πανδημίας τον Μάρτιο και τον Απρίλιο και τα συστήματα υγείας να βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού, οι κυβερνήσεις μπορεί να έχουν λίγες επιλογές εκτός από την ενίσχυση των περιοριστικών μέτρων ακόμη περισσότερο.
Ακόμα και χωρίς καθολικά lockdowns, οι οικονομολόγοι λένε ότι το απλό γεγονός πως τα ποσοστά μόλυνσης από Covid -19 αυξάνονται είναι πιθανό να πλήξει τη δραστηριότητα των καταναλωτών, ωθώντας περισσότερους ανθρώπους να μείνουν στο σπίτι και να ξοδέψουν λιγότερα χρήματα - όπως έκαναν όταν έπληξε την Ευρώπη η πανδημία.
«Εάν οι άνθρωποι φοβούνται και μείνουν στο σπίτι, τότε οι προληπτικές εξοικονομήσεις χρημάτων θα αυξηθούν ξανά και αυτό θα μπορούσε να μας ωθήσει σε ένα άλλο αρνητικό τρίμηνο του ΑΕΠ», δήλωσε ο Erik Nielsen, επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit.
«Με αυτά τα σοκ δεν χρειάζεται τίποτα άλλο για να μας ωθήσει σε αρνητικό έδαφος για σχεδόν ένα χρόνο», συμπλήρωσε.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης