Τελευταία Νέα
Διεθνή

Maas (ΥΠΕΞ Γερμανίας): Κακή έκπληξη η έξοδος του Oruc Reis - Μέχρι τον Δεκέμβριο η Τουρκία να αποφασίσει την τακτική της έναντι της Ε.Ε.

Maas (ΥΠΕΞ Γερμανίας): Κακή έκπληξη η έξοδος του Oruc Reis - Μέχρι τον Δεκέμβριο η Τουρκία να αποφασίσει την τακτική της έναντι της Ε.Ε.
«Πολύ κακή έκπληξη» που προκαλεί απογοήτευση στο Βερολίνο η απόφαση της Τουρκίας να στείλει ξανά το ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis» σε απόσταση αναπνοής από το Καστελόριζο, σύμφωνα με τον H. Maas
Ο Δεκέμβριος είναι στην πραγματικότητα το χρονικό ορόσημο μέχρι το οποίο η Άγκυρα θα πρέπει να έχει αποφασίσει την τακτική που θα ακολουθήσει έναντι της ΕΕ, υπογραμμίζει ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Heiko Maas, χαρακτηρίζοντας ως «μια πολύ κακή έκπληξη» την απόφαση της Τουρκίας να στείλει ξανά το ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis» σε απόσταση αναπνοής από το Καστελόριζο.
Όπως αναφέρει ο Heiko Maas, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής,
«αυτό το «μπρος-πίσω» της αποκλιμάκωσης και μετά πάλι κλιμάκωση είναι πολύ δύσκολο να γίνει κατανοητό και οδηγεί σε αδιέξοδο», προσθέτοντας πως είναι κακοί σύμβουλοι στη διπλωματία η απογοήτευση και ο θυμός και «πρέπει να εστιάσουμε στα στρατηγικά συμφέροντά μας και να δράσουμε αναλόγως».
«Γι΄ αυτό», συνεχίζει, «το να εγκαταλείψουμε τη διπλωματία σε αυτό το σημείο είναι  μια πολυτέλεια που δεν μπορούμε να αντέξουμε».
Ο Γερμανός ΥΠΕΞ πρακτικά παραδέχεται ότι η γερμανική πλευρά μεσολάβησης - που ο ίδιος δεν την αποκαλεί «μεσολάβηση», αλλά «καλές υπηρεσίες» που παρέχουν με την ιδιότητα της χώρας που προεδρεύει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο – είναι σε απόλυτη συνεννόηση με τις ΗΠΑ.
Όπως αναφέρει η κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο μας αφορά όλους  - όπως και οι εντάσεις ανάμεσα σε δύο εταίρους στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία.
Εργαστήκαμε στενά με τους Αμερικανούς φίλους μας, μοιραζόμαστε την ίδια ανάλυση της κατάστασης.
Παρ΄ όλες τις δυσκολίες, απλώς το να καθόμαστε δεν είναι επιλογή για εμάς».
Επαναλαμβάνει ότι ο Δεκέμβριος είναι το χρονικό ορόσημο μέχρι το οποίο η Τουρκία θα πρέπει να έχει αποφασίσει την τακτική που θα ακολουθήσει έναντι της ΕΕ, ενώ επισημαίνει πως η Ε.Ε. έχει σαφώς αποφασίσει πως οι κυρώσεις είναι μέρος της διπλωματικής εργαλειοθήκης της.
Όπως σημειώνει κληθείς να απαντήσει το σκεπτικό που η γερμανική κυβέρνηση αντιτάχθηκε σε κυρώσεις στην Τουρκία στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, «όταν χρησιμοποιείς φάρμακο, πρέπει πάντα να διαβάζεις τις προληπτικές οδηγίες, να γνωρίζεις τους κινδύνους και τις παρενέργειες.
Είναι το ίδιο με τις κυρώσεις.
Αποτελούν μέρος  της  διπλωματικής εργαλειοθήκης μας, αλλά πρέπει να χρησιμοποιούνται με σύνεση.
Είμαστε ήδη σε αυτό το σημείο ως προς την Τουρκία;
Αυτό θα πρέπει να εξαρτάται από την Άγκυρα.
Έχουμε ορίσει έναν καθαρό και μετρημένο τρόπο μπροστά μας μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο.
Είναι στο χέρι της Τουρκίας να συμφωνήσει.
Και τον Δεκέμβριο θα πρέπει να αποφασίσουμε».
Σε ερώτηση για τον αν οι διμερείς συνομιλίες Ελλάδας και Τουρκίας πρέπει να είναι αποκλειστικά για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, καθώς φαίνεται ότι υπάρχει ριζική διαφωνία για την ατζέντα, ο H. Maas  απαντά «θα άφηνα τις εμπλεκόμενες πλευρές να αποφασίσουν.
Αυτό που είναι  καθαρό σε μένα είναι ότι υπάρχουν αρκετά ζητήματα όπου ένας απευθείας διάλογος ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα έχει νόημα».
Προσθέτει πως η πρόσφατη συνάντηση  των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Ν, Δένδια και  Τουρκίας, Μ. Cavusoglu στην Μπρατισλάβα ήταν μια καλή αρχή.
«Η δουλειά μας ως υπουργών Εξωτερικών πρέπει να είναι πάντα να περπατήσουμε αυτό το «έξτρα μίλι» διπλωματίας, ώστε να βοηθήσουμε να μείνουν ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας και να ελαχιστοποιηθούν οι παρεξηγήσεις. Όχι το αντίθετο», καταλήγει ο  H. Maas.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης