Πολιτική

Μπακογιάννη: Η ελληνική κυριαρχία είναι 6 μίλια και η δυνητική τα 12 μίλια - Απαιτείται ψυχραιμία

Μπακογιάννη: Η ελληνική κυριαρχία είναι 6 μίλια και η δυνητική τα 12 μίλια - Απαιτείται ψυχραιμία
Η Ντ. Μπακογιάννη  εκφράζει την ανησυχία της για ένα θερμό επεισόδιο διότι, όπως εξηγεί, πιστεύει ότι αυτός είναι ο στόχος του Erdogan
«Η ελληνική κυριαρχία είναι 6 μίλια και η δυνητική ελληνική κυριαρχία είναι τα 12 μίλια.
Αυτό είναι ένα μονομερές δικαίωμα, το οποίο η χώρα μας θα το ασκήσει όταν και όποτε αποφασίσει», τονίζει η βουλευτής Χανίων της ΝΔ και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη.
«Είναι καθαρά δική μας απόφαση και σίγουρα θα ήταν λάθος να το ασκήσουμε υπό πίεση και ως σπασμωδική κίνηση», προσθέτει η Μπακογιάννη, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Real news».
Η ίδια υπογραμμίζει πως «η ελληνική κυβέρνηση και οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αποδείξει το δύσκολο καλοκαίρι που περάσαμε ότι υπερασπίζονται αποτελεσματικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
Για τις προκλητικές κινήσεις του Τούρκου προέδρου R.T. Erdogan,, η κ. Μπακογιάννη  υποστηρίζει ότι απαιτούνται ψυχραιμία και ατσαλένια νεύρα, ενώ αναφέρει πως η Τουρκία το τελευταίο διάστημα αποτελεί τον διαλυτικό παράγοντα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, καθώς «προσπαθεί να ελέγξει την περιοχή και έχει μετατραπεί σε περιφερειακό ταραξία» και επομένως «το ζήτημα είναι πού ευρύτερο από την απειλή των αυξημένων μεταναστευτικών ροών».  
Όπως επισημαίνει, «η Ευρώπη έκανε το πρώτο βήμα στέλνοντας τελεσίγραφο στην Τουρκία, κάτι που λίγους μήνες πριν, δύσκολα θα το πίστευε κανείς.
Από τότε ο Erdogan κάνει ό,τι μπορεί για να πείσει και τους πιο δύσπιστους για την ανάγκη μίας σοβαρής και αποτελεσματικής αντίδρασης της Ευρώπης, δηλαδή την επιβολή κυρώσεων».
Ακόμη, η κ. Μπακογιάννη  εκφράζει την ανησυχία της για ένα θερμό επεισόδιο διότι, όπως εξηγεί, πιστεύει ότι αυτός είναι ο στόχος του Erdogan.
Προσθέτει δε, πως «η πιο επικίνδυνη περίοδος, κατά τη γνώμη μου, όπως είπε και ο κ. Bolton, ο πρώην σύμβουλος ασφαλείας του Trump, είναι αμέσως μετά τις αμερικανικές εκλογές και μέχρι τις 20 Ιανουαρίου που θα αναλάβει ο νέος Πρόεδρος.
Γι' αυτό απαιτείται ψυχραιμία και ατσαλένια νεύρα».
Επιπλέον, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Μπακογιάννη αναφέρει ότι η Τουρκία επιδιώκει να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για μία σειρά θεμάτων.
«Αυτό θέλει να πετύχει μετά από ένα θερμό επεισόδιο», προσθέτει χαρακτηριστικά και ξεκαθαρίζει ότι «οι διερευνητικές επαφές, όμως, πάντα είχαν και έχουν μοναδικό αντικείμενο συζητήσεων, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.
Το ξεκαθάρισαν με δηλώσεις τους τόσο οι Ευρωπαίοι εταίροι μας όσο και οι Αμερικάνοι.
Τώρα, αν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία μετά τις διερευνητικές επαφές, θα οδηγηθούμε στη Χάγη και πάλι όμως για τη μοναδική διαφορά που αναγνωρίζουμε, που είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών».
Για το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη και την αναφορά του πρωθυπουργού ότι ένα διεθνές δικαιοδοτικό όργανο πολύ δύσκολα θα δώσει στην Ελλάδα το 100% όσων διεκδικεί, η κ. Μπακογιάννη αναφέρει μεταξύ άλλων πως «με βάση το Διεθνές Δίκαιο και την ιστορία του Δικαστηρίου, η Ελλάδα έχει πολύ περισσότερα επιχειρήματα από ό,τι η Τουρκία.
Άρα, η απόφαση, κατά την άποψή μου, θα είναι ισορροπημένη και άρα αποδεκτή από την ελληνική κοινωνία».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης