Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εύθραυστη η κατάπαυση πυρός στο Nagorno Karabakh - Η Αρμενία καταγγέλει παραβιάσεις

Εύθραυστη η κατάπαυση πυρός στο Nagorno Karabakh - Η Αρμενία καταγγέλει παραβιάσεις
Μετά τις αλληλοκατηγορίες για συνεχείς παραβιάσεις της εκεχειρίας
Κατάπαυση του πυρός, που θα ισχύσει από τα μεσάνυχτα της 18ης Οκτωβρίου 2020 καθαρά για ανθρωπιστικούς λόγους, συμφωνήθηκε ανάμεσα σε Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν.
Στην ανακοίνωση, που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του υπουργείου Εξωτερικών της Αρμενίας, αναφέρεται ότι η κατάπαυση του πυρός θα ξεκινήσει τα μεσάνυχτα, τοπική ώρα (23.00 ώρα Ελλάδας).
Κατά τη διάρκειά της θα γίνει ανταλλαγή των αιχμαλώτων και των νεκρών και από τις δύο πλευρές και θα παρασχεθεί βοήθεια στους αμάχους που βρέθηκαν εν μέσω των συγκρούσεων.
Νωρίτερα το Σάββατο (17/10) οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορήθηκαν για συνεχείς παραβιάσεις της εκεχειρίας, που είχε επιτευχθεί με ρωσική παρέμβαση.
Το Μπακού ανακοίνωσε ότι, 13 άμαχοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 50 τραυματίστηκαν στην πόλη της Γκάνζα από πυραυλική  επίθεση των Αρμενίων, πριν την συμφωνία, ενώ το Ερεβάν κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν για συνέχιση των βομβαρδισμών και κατά τη διάρκεια της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στο  Nagorno Karabakh.
«Ο εχθρός παραβιάζοντας για άλλη μια φορά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους έβαλλε με πυροβολικό προς βόρεια κατεύθυνση από τις 00:04 ως τις 02:45 (18/10) και εκτόξευσε ρουκέτες προς νότια κατεύθυνση», ανέφερε μέσω Twitter η εκπρόσωπος του αρμενικού υπουργείου Άμυνας Σουσάν Στεπανιάν.
Το Αζερμπαϊτζάν δεν έχει αντιδράσει μέχρι στιγμής.
Οι μάχες είναι οι χειρότερες στην περιοχή από τότε που οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν και των Αρμενίων οδηγήθηκαν σε πόλεμο τη δεκαετία του 1990  στο Nagorno Karabakh, μια ορεινή περιοχή που αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, αλλά κατοικείται και διοικείται από τους Αρμένιους, υπενθυμίζει το Reuters.

Macron: Να τηρηθεί άνευ όρων η κατάπαυση του πυρός

Χαιρέτισε ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron τη συμφωνία της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν για κατάπαυση του πυρός στο Nagorno Karabakh από 18/10/2020.
Μάλιστα τόνισε ότι, η ανθρωπιστική εκεχειρία θα πρέπει να τηρηθεί αυστηρά και από τα δύο μέρη.
«Αυτή η κατάπαυση του πυρός πρέπει να είναι άνευ όρων και να τηρείται αυστηρά και από τις δύο πλευρές.
Η Γαλλία θα είναι πολύ προσεκτική σε αυτό και θα παραμείνει αφοσιωμένη ώστε οι εχθροπραξίες να σταματήσουν μόνιμα και να αρχίσουν γρήγορα αξιόπιστες συζητήσεις», αναφέρει ανακοίνωση του Macron.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης