Τελευταία Νέα
Διεθνή

Panetta (ΕΚΤ): Θα στηρίξουμε την οικονομία όσο χρειαστεί - Βιώσιμο το ελληνικό χρέος

Panetta (ΕΚΤ): Θα στηρίξουμε την οικονομία όσο χρειαστεί - Βιώσιμο το ελληνικό χρέος
Αυτό προκύπτει από αξιολογήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και τις πρόσφατες επιτυχημένες εκδόσεις ομολόγων
Την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να ακολουθήσει μια τολμηρή νομισματική πολιτική, για όσο χρειαστεί, ώστε να στηρίξει της ευρωπαϊκή οικονομία να αντιμετωπίσει το πλήγμα της πανδημίας, διαμηνύει ο Fabio Pannetta.
Το μέλος τη ς ΕΚΤ σε συνέντευξη του στην Καθημερινή υποστηρίζει ότι "μια διστακτική στάση πολιτικής στην παρούσα φάση θα είχε το  αντίθετο αποτέλεσμα" ενώ για την επιστροφή της νομισματικής πολιτικής στην κανονικότητα αναφέρει ότι "ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό στο μέλλον θα είναι να στηριχθεί δυναμικά η οικονομία σήμερα".
Ο Ιταλός οικονομολόγος και πρώην υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας, εκφράζει την ανησυχία ότι η επιστροφή της οικονομία στα προ κορωνοΐού επίπεδα , μπορεί να καθυστερήσει ακόμη και μετά το τέλος του 2022.
Ο Panetta, ο οποίος ως μέλος της ΕΚΤ έχει την Ελλάδα στο χαρτοφυλάκιο του, χαρακτήρισε το ελληνικό χρέος βιώσιμο, επικαλούμενος αξιολογήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και τις "πρόσφατες επιτυχημένες εκδόσεις ομολόγων".
Επισημαίνει  ωστόσο παράλληλα, την ανάγκη μεταρρυθμίσεων για τη στήριξη της δυνητικής ανάπτυξης και της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του χρέους.
Για το νέο πτωχευτικό πλαίσιο δίνει μια πρώτη ένδειξη της αναμενόμενης επίσημης γνώμης της ΕΚΤ λέγοντας ότι "είχε πολύ εποικοδομητικές συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές για τη μείζονα αυτή μεταρρύθμιση" και σημειώνει ότι "είναι πολύ σημαντικό να βελτιωθεί η νοοτροπία των δανειοληπτών ως προς την αποπληρωμή των οφειλών".
"Οι εργασίες συνεχίζονται ακόμη αι σε ότι αφορά το πρωτογενές και το παράγωγο δίκαιο καθώς και την υποδομή των πληροφοριακών συστημάτων, δεδομένου ότι ένας σημαντικός  αριθμός των προβλεπόμενων διαδικασιών πρόκειται να διενεργείται ηλεκτρονικά.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό  η μεταρρύθμιση να αυξήσει τη αποτελεσματικότητα των δικαστικών και μη δικαστικών διαδικασιών, να βελτιώσει τη αποδοτικότητα των πτωχευτικών διαδικασιών και να απλουστεύσει τις διαδικαστικές απαιτήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης