Στην Κοζάνη ο Χαρδαλιάς: Τα μέτρα να τηρηθούν με πειθαρχεία και ευλάβεια

Στην Κοζάνη ο Χαρδαλιάς: Τα μέτρα να τηρηθούν με πειθαρχεία και ευλάβεια
Ο Ν. Χαρδαλιάς εξέφρασε την ανησυχία του για την επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζουν η Κοζάνη, αλλά και πόλεις όπως η Καστοριά, η Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα
Έκκληση στους πολίτες τις επόμενες ημέρες «να τηρήσουν με αυστηρότητα και ευλάβεια τα μέτρα που έχουν συστήσει οι επιδημιολόγοι», απηύθυνε από την Κοζάνη ο υφυπουργός για θέματα Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς, σημειώνοντας ότι «η κατάσταση είναι κρίσιμη για όλη την χώρα».
Ο κ. Χαρδαλιάς μετά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας με τον Περιφερειάρχη, τους δημάρχους και τους εκπροσώπους φορέων της περιοχής, εξέφρασε την ανησυχία του για την επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζουν η Κοζάνη, αλλά και πόλεις όπως η Καστοριά, η Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα, ενώ απέκλεισε προς το παρόν την πιθανότητα επιβολής περιοριστικών μέτρων.
Όπως είπε, «τέτοιες αποφάσεις βγαίνουν μέσα από διαδικασίες όπου εξετάζονται δείκτες που είναι πολυπαραγοντικοί».
Σημείωσε πως υπάρχουν φαινόμενα κόπωσης,  αλλά «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφήσουμε τις προσπάθειες που έχουμε κάνει να πάνε χαμένες».
Υπογράμμισε ότι «ο ελληνικός λαός έχει αποδείξει ότι στις δύσκολες καταστάσεις έχει αντανακλαστικά» και δήλωσε αισιόδοξος ότι και «από αυτή την μάχη θα βγούμε όλοι νικητές».
Ακόμη, ο κ.Χαρδαλιάς χαρακτήρισε «κρίσιμη την κατάσταση που υπάρχει στην ΠΕ Κοζάνης», προσθέτοντας ότι όλοι οι κάτοικοι πρέπει «να τηρήσουν με πειθαρχία κα ευλάβεια τα μέτρα που οι επιδημιολόγοι έχουν προτείνει» και πως σε υψηλή προτεραιότητα πρέπει να είναι η χρήση της μάσκας, οι αποστάσεις και η προσωπική υγιεινή.
Πρόσθεσε ότι από την Κοζάνη ξεκίνησε το πρώτο κύμα του περασμένου Μαρτίου και «από την ίδια περιοχή διαπιστώνουμε ότι ξεκινά και η δεύτερη φάση της πανδημίας».
Εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «η Δυτική Μακεδονία όπως με συνταραγμένο τρόπο κέρδισε την μάχη την περασμένη άνοιξη, το ίδιο ακριβώς θα πετύχει και σήμερα με την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος», ενώ ζήτησε από τους πολίτες ανεξάρτητα από την ένταση τον εκνευρισμό η την κόπωση να τηρήσουν απαρέγκλιτα τα μέτρα ώστε η περιοχή να επιστρέψει στο επίπεδο 3.
Σχετικά με το θέμα της λειτουργίας των Σχολικών μονάδων, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι τα 20 κρούσματα που είχαν εντοπιστεί από την 1η Οκτωβρίου δεν σχετίζονται με ενδοσκοπική συρροή και εξήγησε ότι «τα σχολεία θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά» και «εάν παρουσιαστεί ενδοσχολική συρροή θα κάνουμε το αυτονόητο».
Απαντώντας εμμέσως στην επιστολή των τεσσάρων δήμαρχων της ΠΕ Κοζάνης που ζητούσαν την εκ περιτροπής λειτουργίας των σχολικών μονάδων ή την διδασκαλία μέσω τηλεδιάσκεψης,  ο υφυπουργός επεσήμανε ότι «υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις για το θέμα της λειτουργίας των σχολείων, αλλά όμως υπάρχουν και οι απόψεις των επιδημιολόγων τις οποίες λαμβάνουμε υπόψη».
Σημείωσε ότι στα σχολεία τα παιδιά είναι πιο εύκολο να εφαρμόζουν τα μέτρα προφύλαξης από το να βρίσκονται στις πλατείες ή σε άλλους χώρους.
Περαιτέρω, κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση για τις διαμαρτυρίες του δημάρχου Κοζάνης ως προς την συνεργασία με την Πολιτική προστασία, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι η συνεργασία του με τον δήμαρχο είναι καλή, όσα έπρεπε να γίνουν για την περιοχή έχουν γίνει από τον ΕΟΔΥ και πρόσθεσε πως «ως παλιός αυτοδιοικητικός έχω μια διαφορετική άνεση επικοινωνίας με τους δημάρχους της περιοχής».
Σημειώνεται ότι ο Χαρδαλιάς έφθασε στην Κοζάνη με το ελικόπτερο της Πολιτικής Προστασίας, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Β. Παπαγεωργίου,  ενώ μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του με τους φορείς της Κοζάνης και τον Περιφερειάρχη,  αναχώρησε για τα Ιωάννινα, όπου και  θα έχει συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρο Καχριμάνη και τους συνεργάτες του, καθώς η Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων εμφανίζει και αυτή υψηλό επιδημιολογικό φορτίο (επίπεδο 3 Αυξημένης Επιτήρησης).

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS