Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Daily Sabah: Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ δείχνουν ασυνεπή και μεροληπτική στάση κατά της Τουρκίας... και το ελληνικό λόμπι στην Αμερική

Daily Sabah: Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ δείχνουν ασυνεπή και μεροληπτική στάση κατά της Τουρκίας... και το ελληνικό λόμπι στην Αμερική
Οι ΗΠΑ έχουν ασυνεπή και μεροληπτική στάση απέναντι στην Τουρκία
Η Ευρώπη έχει χάσει την επικοινωνία της με την Τουρκία και οι ΗΠΑ δείχνουν μεροληπτική στάση υπέρ της Ελλάδος αναφέρει η τουρκική Daily Sabah.
Οι τεταμένες σχέσεις, φάνηκαν κατά την διάρκεια της πρόσφατης συνέντευξης Τύπου του υπουργού Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu με τη Σουηδική ομόλογό του Ann Linde κατά τη διάρκεια επίσκεψης της, στην Τουρκία ήταν η ενσάρκωση του τρόπου με τον οποίο οι Βρυξέλλες έχουν χάσει την επικοινωνία τους με την  Άγκυρα.
Όσον αφορά την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από τη βόρεια Συρία, η Ann Linde είπε:
«Η θέση της ΕΕ παραμένει η ίδια.
Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε την Τουρκία να αποσυρθεί»
Σε απάντηση, ο Çavuşoğlu ανέφερε: «τονίζουμε ένα πράγμα σε κάθε συνάντηση, σε όλα τα κείμενα σχετικά με το Idlib: την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.
Δεν θέλουμε να χωρίσουμε τη Συρία, αλλά λέτε στην Τουρκία να αποσυρθεί από τη Συρία για να στηρίξει το ΡΚΚ - το οποίο θέλει να διαιρέσει τη Συρία.
Γιατί δεν ζητάτε από την Τουρκία να αποσυρθεί από το Idlib ή από τις περιοχές που εκκαθαρίσαμε το Daesh;
Γιατί;
Διότι εάν αποσυρθούμε από το Idlib, άλλα 3 εκατομμύρια πρόσφυγες θα έρθουν στην Τουρκία και θα περάσουν στις χώρες της ΕΕ»

Μεροληπτική η στάση της ΕΕ υπέρ της Ελλάδος

Ο Cavusoglu αναφέρθηκε και στην μεροληπτική αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Η κατανόηση ότι κάθε ισχυρισμός της Ελλάδας και της Ελληνικής Κύπρου είναι σωστή σε οποιαδήποτε η υπόθεση δεν είναι αλήθεια. Εκτός αυτού, είστε ευαίσθητοι για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους μετανάστες και μας ευχαριστήσατε.
Λοιπόν, αφού είστε τόσο ευαίσθητοι στα ανθρώπινα δικαιώματα, γιατί δεν ασκείτε κριτική στην Ελλάδα, που σκοτώνει μετανάστες στα σύνορα και στο Αιγαίο Πέλαγος, βυθίζοντας τις βάρκες τους και ωθώντας τους πίσω;
Δεν είναι άνθρωποι;
Γιατί, επειδή η Ελλάδα εμποδίζει τους μετανάστες να έρθουν στην Ευρώπη.
Γιατί;
Επειδή η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ, υπάρχει ένα πνεύμα αλληλεγγύης, οπότε δεν μπορούμε να το επικρίνουμε.
Η αντίρρησή μας είναι ότι έχετε διπλό πρότυπο»

Σε τέλμα… και το καρότο και το μαστίγιο

Η Τουρκία αντιμετωπίζει την ΕΕ από μια διαφορετική οπτική γωνία.
Βλέπει ότι βρίσκονται στο τέλμα οι σχέσεις Τουρκίας με ΕΕ, η Τουρκία περιμένει στην πόρτα των Βρυξελλών για 57 χρόνια, αισθάνεται ότι δεν έλαβε τίποτα ως αντάλλαγμα για να ανταποδώσει, συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής δεκάδων μεταρρυθμίσεων από το Κόμμα Δικαιοσύνης που κυβερνάει στην Τουρκία, επίσης υποστήριξε η Τουρκία Σχέδιο Ανάν στην Κύπρο. Η ΕΕ ίσως και λόγω γραφειοκρατίας έστειλε εκπροσώπους στην Άγκυρα μόνο δύο εβδομάδες μετά το πραξικόπημα, ενώ ενδιαφέρεται μόνο για τις τρομοκρατικές οργανώσεις PKK και FETÖ όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Πιο πρόσφατα, ο απεσταλμένος της ΕΕ δήλωσε ότι η «προσέγγιση καρότου και ραβδιού» κατά της Τουρκίας δεν λειτουργεί.
Ωστόσο, υπάρχει μια Τουρκία που προσπαθούν να γονατίσουν με κυρώσεις και Embargo.
 Υπάρχει μια Τουρκία που έχει αναλάβει το βάρος των προσφύγων της Ευρώπης, η οποία έχει μείνει μόνη της στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας που ακόμη υπάρχει στην Συρία, η οποία δεν έλαβε υποστήριξη ούτε από το ΝΑΤΟ ούτε από τη Ρωσία αν και αντιμετώπισε τη Ρωσία τόσο στη Συρία όσο και στη Λιβύη.
Επιπλέον, οι έρευνες στην ενέργεια που διεξάγει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο παρουσιάζονται σαν να είναι έγκλημα, παρά το γεγονός ότι έχουν τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ.
Αυτό που δείχνει η ΕΕ ως καρότο είναι μια ανανέωση της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης, την οποία έχει υποσχεθεί από το 2016 και φυσικά το άνοιγμα των κεφαλαίων ένταξης στην ΕΕ παρόλο που οι Τούρκοι γνωρίζουν ότι δεν θα γίνουν δεκτοί. Ωστόσο, η ΕΕ δεν έχει λάβει μέτρα και δεν ασκεί πίεση στην Ελλάδα να ξεκινήσουν διερευνητικές συνομιλίες εφ’  όλης της ύλης.
Η παρουσία του Oruc Reis σε θάλασσα που απέχει 10-15 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Τουρκία δεν μπορεί να αποτελεί απόδειξη πρόκλησης κατά της Ελλάδος.

Οι ΗΠΑ έχουν ασυνεπή και μεροληπτική στάση απέναντι στην Τουρκία

Ορισμένες ενδείξεις τις τελευταίες ημέρες υποδηλώνουν ότι οι κοντόφθαλμες πολιτικές των ΗΠΑ ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο τα κοινά επιτεύγματα με την Τουρκία μακροπρόθεσμα.
Για παράδειγμα, ένας εκπρόσωπος του State Department σε δήλωση του ισχυρίστηκε ότι οι δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι «πρόκληση», ισχυρισμός για τον οποίο αντέδρασε άμεσα η Τουρκία.
Αυτό ήταν στην πραγματικότητα ένα παράδειγμα των ασυνεπών κινήσεων της Ουάσιγκτον στην εξωτερική πολιτική της.
Η Ουάσιγκτον ζήτησε μείωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ωστόσο, δεν φαίνεται να είναι αμερόληπτος και ειλικρινής διαμεσολαβητής σε πολλές πτυχές της συνεχιζόμενης σύγκρουσης, η οποία απαιτεί εκτεταμένο διάλογο.
Στην πραγματικότητα, οι ΗΠΑ κατηγορούν την Τουρκία άδικα, η κριτική των ΗΠΑ δεν είναι πειστική.
Δεν θα χρειαζόταν πολλή προσπάθεια για τις ΗΠΑ να παρατηρήσουν ότι τα τελευταία 27 χρόνια, τα ρωσικά συστήματα πυραυλικής άμυνας S-300 αναπτύχθηκαν στην Κρήτη και αναβαθμίστηκαν από την Ρωσία τον Σεπτέμβριο.
Πρόσφατα, οι επισκέψεις του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Pompeo τόσο στην ελληνοκυπριακή πλευρά όσο και στην Κρήτη αξιολογήθηκαν με προσοχή από την Άγκυρα.
Ο Pompeo δεν συναντήθηκε με αξιωματούχους στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) κατά την επίσκεψή του στο νησί.
Αντίθετα, οι ΗΠΑ επέλεξαν να άρουν το εμπάργκο όπλων για την ελληνοκυπριακή διοίκηση, ένα καθεστώς που ισχύει εδώ και σχεδόν 30-35 χρόνια.
Εν μέσω αυτής της διαφοροποιημένης διπλωματίας μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Αθήνας, θεωρήθηκε προκλητικό το ότι η Άγκυρα έστειλε το σεισμικό ερευνητικό σκάφος Oruç Reis στην Ανατολική Μεσόγειο.
Από την άλλη πλευρά, δεν θεωρείται περίεργο το ότι η Ουάσιγκτον δεν είπε τίποτε για την στρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου ενάντια σε μέλος του ΝΑΤΟ από τη δεκαετία του 1960.
Η ελληνοκυπριακή διοίκηση ήθελε να αναπτύξει δύο συστοιχίες S-300 στο νησί που αγόρασε από τη Μόσχα το 1998.
Αφού αντιμετώπισε ακραίες διεθνείς πιέσεις, εγκατέλειψε την ιδέα αλλά δεν μπόρεσε να τους επιστρέψει στη Ρωσία.
Το αντιπυραυλικό σύστημα στη συνέχεια τέθηκε σε λειτουργία από την ελληνική αεροπορία σε αντάλλαγμα για την παροχή των εναλλακτικών οπλικών συστημάτων TOR 1 στους ελληνοκύπριους.
 Σήμερα, η Ελλάδα εξακολουθεί να αναπτύσσει το σύστημα S-300 στην Κρήτη, που βρίσκεται περίπου 600 χιλιόμετρα (373 μίλια) από τις ακτές της Τουρκίας.

Το ισχυρό ελληνικό λόμπι στις ΗΠΑ

Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά τα γεγονότα καθώς και το γεγονός ότι επί 100 χρόνια υπάρχουν προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας-Ελλάδας, οι ΗΠΑ θα πρέπει να παραμείνουν ουδέτερες όχι μόνο για τη συμφιλίωση των σχέσεων των δύο χωρών που είναι μέλη του ΝΑΤΟ αλλά και για τα δικά τους εθνικά συμφέροντα. Επομένως, τα ζητήματα σχετικά με τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες, τον εναέριο χώρο, την υφαλοκρηπίδα, τη στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών, τις διαφορές σε Κύπρο μεταξύ της Άγκυρας και της Αθήνας θα επιλυθούν μόνο βάσει δίκαιων και ρεαλιστικών προσεγγίσεων.
Ο Pompeo στα τέλη Σεπτεμβρίου 2020 εξέφρασε θετική άποψη για έναρξη συνομιλιών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας κατά την επίσκεψή του σε ναυτική βάση των ΗΠΑ στον κόλπο της Σούδας στην Κρήτη, μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κ. Μητσοτάκη.
Εν τω μεταξύ, δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε ότι ένα από τα κύρια κίνητρα πίσω από αυτές τις στρατηγικές των ΗΠΑ, είναι η επιρροή του ελληνικού λόμπι στην Ουάσινγκτον και ιδιαίτερα των Ορθόδοξων-Ευαγγελικών ομάδων με θρησκευτικά κίνητρα γύρω από τον Αντιπρόεδρο Mike Pence.
Στην πραγματικότητα, παρά τις τακτικές διαφορές, τουλάχιστον η Ουάσιγκτον και η Άγκυρα φαίνεται να αγωνίζονται για έναν κοινό στόχο για μια πολιτική λύση στη Συρία και τη Λιβύη.
Ειδικά όταν οι δύο χώρες είναι μέλη του ΝΑΤΟ.
Απομένει να δούμε αν η Ουάσινγκτον θα θέσει σε κίνδυνο τις σχέσεις της με την Τουρκία απέναντι στην Ελλάδα.
Προφανώς, η Άγκυρα είναι πιο ξεκάθαρη από ποτέ σε αυτό το θέμα.
Ο Πρόεδρος Erdogan λέει ότι η Τουρκία τάσσεται υπέρ της διπλωματίας σε κάθε ευκαιρία, αλλά ποτέ δεν θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της στην περιοχή.
Εάν η πολιτική των ΗΠΑ να έχει μονομερή σχέση με την Ελλάδα, αυτό δεν θα δημιουργήσει ένα μακροπρόθεσμο και βιώσιμο κανάλι επικοινωνίας με την Άγκυρα.
Είναι καιρός να το καταλάβουν και οι ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης