Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Φόβοι για παρατεταμένη κρίση στα ελληνοτουρκικά μέχρι τον Δεκέμβριο - Πρωτοβουλίες Μητσοτάκη ενώ η Τουρκία... αγοράζει χρόνο

Φόβοι για παρατεταμένη κρίση στα ελληνοτουρκικά μέχρι τον Δεκέμβριο - Πρωτοβουλίες Μητσοτάκη ενώ η Τουρκία... αγοράζει χρόνο
Η ελληνική διπλωματία «παραμυθιάστηκε» από την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και κυρίως την Merkel που έδειξε εξαρχής ότι εγγυάται για ένα κλίμα αμοιβαίου διαλόγου
Ανάμεσα σε μεγάλες αποφάσεις που θα αλλάξουν το κλίμα που έχει δημιουργηθεί με την  νέα τουρκική επιθετικότητα βρίσκεται ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
Είναι καίριο να ξεφύγει η ψυχολογία που δημιουργεί η ανοχή προς τους Τούρκους γι’ αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να προεκτείνει τα χωρικά ύδατα νοτίως της Κρήτης στα 12 ναυτικά μίλια.

Η κίνηση αυτή έχει δύο προεκτάσεις:
1) Τόνωση του ηθικού και
2) Κίνηση με νόημα προς τον Ερντογάν ότι το δικαίωμα μας για 12 ν.μ – το οποίο το υποστηρίζουν όλες οι χώρες μέχρι και η Ρωσία- μπορεί να γίνει πράξη και να δημιουργήσει τετελεσμένο.
Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι η ελληνική διπλωματία «παραμυθιάστηκε» από την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και κυρίως την Μέρκελ που έδειξε εξαρχής ότι εγγυάται για ένα κλίμα αμοιβαίου διαλόγου.

Πλέον, η ευθύνη είναι στο γήπεδο του Βερολίνου.

 Η καγκελαρία έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα, σύμφωνα με τις σκέψεις του ελληνικού ΥΠ.ΕΞ και το μόνο που μπορεί να την εξιλεώσει  είναι η ενεργοποίηση σκληρών κυρώσεων και, σύμφωνα με την πρόταση Μητσοτάκη, εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία. Ακόμα δεν ξέρουμε τι θα πράξει η Ε.Ε και η Γερμανία που είναι κατασκευαστής όπλων, ωστόσο, εάν «περάσει» μία τέτοια κύρωση η Τουρκία δεν θα μπορέσει να παραλάβει ένα βασικό στρατηγικό όπλο, τα γερμανικά υποβρύχια τα οποία είχαν παραγγελθεί για να ισορροπήσουν την κυριαρχία των δικών υποβρυχίων στο Αιγαίο.
Το χειρότερο για την ελληνική διπλωματία είναι ότι για να ενεργοποιηθούν τέτοιες κυρώσεις θα πρέπει να έρθει ο Δεκέμβριος 2020 δηλαδή θα περάσουν πάνω από 50 μέρες τουρκικής επιθετικότητας σε όλα τα μέτωπα.
Πλέον η Τουρκία γκριζάρει και περιοχές κοντά στον Έβρο – όπου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη ο Κ. Μητσοτάκης- και όχι τυχαία.
Θέλει να βάλει στο τραπέζι όλο και περισσότερα θέματα διευρύνοντας τις απειλές της και τις προκλητικές ενέργειες.

Η Τουρκία αγοράζει χρόνο

Γνωρίζει ότι αγοράζει χρόνο καθώς οι κυρώσεις θα έλθουν μετά από μεγάλο διάστημα και παράλληλα, ακόμα είναι αβέβαιο το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών που θα γίνουν αρχές Νοεμβρίου.
Παρ’ όλα αυτά η παρέμβαση του Στέιτ Ντεπάρτμεντ προς την Τουρκία για την χρησιμοποίηση των S 400, δείχνει ότι διαθέτουν αντανακλαστικά αλλά όχι ξεκάθαρη πολιτική βούληση.
Ίσως, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, η περίπτωση Μπάιντεν να σταματούσε την τουρκική προκλητικότητα βλέποντας και τις δηλώσεις του δημοκρατικού υποψηφίου.
Ασφαλώς δεν γνωρίζουμε τις προθέσεις του και αν όντως τις εννοεί ή απλά θέλει να κλείσει το μάτι στο ελληνοαμερικανικό λόμπι λίγο πριν τις εκλογές.
 
Πρόβλημα ο κορωνοιός

Πέρα, όμως, από τα ελληνοτουρκικά, η κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη για πρώτη φορά σοβαρά με το ενδεχόμενο lock down στην Αττική καθώς συνολικά τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 500. Ενώ όλο αυτό το καιρό –και μετά από πολλές συσκέψεις- το lockdown είχε αποκλειστεί μετά βδελυγμίας τώρα ξαναμπαίνει στα σενάρια που διακινούνται.
Το πιο λογικό από αυτά μιλάει για ένα 10ήμερο lockdown προκειμένου να μειωθούν αισθητά τα κρούσματα στην Αθήνα και σε μεγάλους δήμους.
Στην κυβέρνηση ήρθε το μήνυμα των τελευταίων δημοσκοπήσεων ότι δηλαδή η ΝΔ βρίσκεται μπροστά με πάνω από 20 ποσοστιαίες μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό δίνει την δυνατότητα στον Πρωθυπουργό να ανοίξει την ατζέντα του.
Θέλει να προχωρήσει σημαντικά νομοθετήματα και κυρίως να προσελκύσει επενδύσεις εμβληματικές.
Το μόνο που θα μπορέσει να αλλάξει την κατεύθυνση αυτή είναι η πανδημία να δημιουργήσει νέο μεγάλο κλείσιμο της αγοράς, δημιουργηθεί μία αναιμική ανάπτυξη που θα θέσει την οικονομία σε μεγάλο κίνδυνο και το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης