Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Μετά το φιάσκο τι θα συμβεί έως τις 10-11 Δεκεμβρίου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις; - Οι κινήσεις της Τουρκίας… και τα ανούσια 12 μίλια στην Κρήτη

Μετά το φιάσκο τι θα συμβεί έως τις 10-11 Δεκεμβρίου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις; - Οι κινήσεις της Τουρκίας… και τα ανούσια 12 μίλια στην Κρήτη
Τι πρόκειται να συμβεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έως την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 10 και 11 Δεκεμβρίου 2020;
Μετά το φιάσκο δύο Συνόδων Κορυφής όπου δεν επιβλήθηκαν κυρώσεις στην Τουρκία και η πλειοψηφία των χωρών τάχθηκε υπέρ της έναρξης διαλόγου… η επόμενη Σύνοδος Κορυφής είναι προγραμματισμένη για τις 10 με 11 Δεκεμβρίου 2020.
Απομένουν σχεδόν 50 ημέρες και τα βασικά ερωτήματα είναι πολλά τι πρόκειται να συμβεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις;

Ποια είναι τα δεδομένα;

1)Δύο Σύνοδοι Κορυφής δεν τόλμησαν να επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία.
Μάλιστα η Γερμανία και η Καγκελάριος Merkel τόνισε ότι πρέπει να επιμείνουμε στον διάλογο με την Τουρκία… ελέω των οικονομικών και άλλων σχέσεων των δύο χωρών.
Εάν εξαιρεθούν 2-3 χώρες που αντέδρασαν Γαλλία, Αυστρία κ.α. επί της ουσίας η πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ επιμείνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει βιασύνη και η επιμονή στον διάλογο είναι καταλυτικής σημασίας.

2)Η Σύνοδος Κορυφής στις 15 και 16 Οκτωβρίου 2020 είχε σχεδόν τελευταίο θέμα την Ελλάδα ενώ η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη του έλληνα πρωθυπουργού να επιβληθεί εμπάργκο όπλων στην Τουρκία απορρίφθηκε ακόμη και από την Γαλλία..

Αναβαθμίζεται ο ρόλος της Τουρκίας

3)Ο ρόλος της Τουρκίας έχει αναβαθμιστεί σημαντικά εσχάτως κυρίως λόγω της άμεσης εμπλοκής της στρατιωτικής και διπλωματικής στην υπόθεση του Nagorno Karabakh μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.
Να σημειωθεί ότι η Τουρκία στηρίζει τους Αζέρους του Αζερμπαϊτζάν.
Το βασικό ζήτημα όμως εδώ είναι ποια είναι η στάση της Ελλάδος… καθώς από την μια διατηρεί ιστορικές σχέσεις με την Αρμενία αλλά από την άλλη έχει οικονομικές σχέσεις ειδικά στην ενέργεια με το Αζερμπαϊτζάν.
Είναι γνωστές οι επισκέψεις ελλήνων βουλευτών στο Αζερμπαϊτζάν… για δημόσιες σχέσεις…
Το Αζερμπαϊτζάν ζήτησε στην σύνοδο του Μινσκ (είναι η ομάδα χωρών με προεδρεύουσα την Γαλλία που συστήθηκε πριν 30 χρόνια με σκοπό να διαμεσολαβήσει για την υπόθεση του Nagorno Karabakh) να συμμετέχει και η Τουρκία.
Ταυτόχρονα η Τουρκία διαμεσολαβεί ώστε το Αζερμπαϊτζάν να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Οπότε πίσω από τις επικρίσεις κατά της Τουρκίας παίζονται άλλα παιχνίδια διπλωματίας.

4)Η Τουρκία χρησιμοποίησε στις 16 Οκτωβρίου δοκιμαστικά του S-400 το εξελιγμένο πυραυλικό σύστημα που έχει αγοράσει από την Ρωσία, πυροδοτώντας αντιδράσεις κυρίως από τις ΗΠΑ που θεωρούν αδιανόητο χώρα μέλος του ΝΑΤΟ να χρησιμοποιεί… ρωσικά οπλικά συστήματα.
Υπάρχει όμως μια διαφορά που λησμονούμε.
Η Ελλάδα στην Κρήτη διατηρεί ανενεργούς τους S-300 τους οποίους εσχάτως και αναβάθμισε, και αποτελούν την προηγούμενη γενιά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος.
Η Τουρκία παρέλαβε τη δεύτερη συστοιχία S-400 | Economistas.gr
Embargo όπλων χωρίς αντίκρυσμα

5)Η Ελλάδα ζήτησε να επιβληθεί εμπάργκο όπλων στην Τουρκία αλλά όλες οι χώρες που κατασκευάζουν πάσης φύσεως οπλικά συστήματα αντέδρασαν.
Γερμανία,  Βέλγιο, Ιταλία, Ισπανία κ.α.
Να τονιστεί ότι με τις χώρες αυτές η Τουρκία έχει εμπορικές σχέσεις και αγοράζει στρατιωτικό εξοπλισμό.
Ωστόσο κυρίως από Ρωσία και Ιαπωνία αλλά και Κίνα αγοράζει η Τουρκία οπλικά συστήματα.

6)Ο Τούρκος Πρόεδρος Erdogan θα δώσει στις 17 Οκτωβρίου 2020 επικοινωνιακό show καθώς θα μεταβεί στο τουρκικό ερευνητικό σκάφος Fatih για να «αποκαλύψει» ότι το κοίτασμα των 320 δισεκ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου έχει αυξηθεί στα 400-420 δισεκ. κυβικά μέτρα
Να σημειωθεί ότι προς την περιοχή πλέει και το σκάφος γεωτρήσεων kanuni το οποίο θα συνδράμει στην διαδικασία εξορύξεων.
Η Τουρκία διαθέτει 5 ερευνητικά πλοία για φυσικό αέριο και πετρέλαιο, το Yavuz πλοίο εξόρυξης (για την ώρα είναι εκτός για συντήρηση), το Kanuni πλοίο εξόρυξης (βρίσκεται εν πλω και κατευθύνεται στην Μαύρη θάλασσα), το Barbaros ερευνητικό πλοίο (ερευνά στην Νοτιοδυτική Κύπρο), το Fatih πλοίο εξερεύνησης (ερευνά στην Μαύρη θάλασσα) και το Oruc Reis το πιο σύγχρονο ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας (ερευνά στα ελληνικά θαλάσσια ύδατα μεταξύ Καρπάθου, Καστελόριζου).

7)Η Τουρκία προέβη σε μια προκλητική ενέργεια στην Κατεχόμενη Κύπρο ανοίγοντας – προσωρινά – την κλειστή πόλη Βαρόσια.
Μάλιστα στην Σύνοδο Κορυφής υπήρξε αναφορά για το ζήτημα αλλά… υπάρχουν ενδείξεις που αναφέρουν ότι η Τουρκία και Ρωσία σχεδιάζουν την κατασκευή ναυτικής ή στρατιωτικής βάσης στην περιοχή.

Οι τακτικές κινήσεις της Τουρκίας

8)Έχει σημασία να εστιάσουμε στις τακτικές κινήσεις της Τουρκίας.
Από την μια διατηρεί καλές σχέσεις με την Ρωσία, Erdogan και Putin έχουν ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας για όλα τα θέματα, Νagorno Karabakh, S-400, Συρία, Λιβύη κ.α.
Την ίδια ώρα ο Erdogan συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, συμφώνησαν να επεκτείνουν τις εμπορικές τους σχέσεις κατά 10 δισεκ. ενώ η Ουκρανία σχεδιάζει να αγοράσει 48 μη επανδρωμένα τουρκικής κατασκευής αεροσκάφη Drones τα οποία είχαν αποτελέσματα στο Nagorno Karabakh.
Την ίδια ώρα δηλώνουν οι τούρκοι ότι δεν θα αναγνωρίσουν…ποτέ… την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία…
Ο Erdogan έχει επικοινωνίες με τον Καναδό πρωθυπουργό Trudeau ο οποίος πρόσφατα επέβαλλε embargo όπλων στην Τουρκία.. για να συνεργαστούν ώστε να διευθετηθεί η κρίση στο Nagorno Karabakh.
Οι σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ περνούν διάφορες φάσεις αλλά οι αμερικανοί ήταν αυτοί που αποδόμησαν τον Χάρτη της Σεβίλλης που καθορίζει τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες και οι αμερικανοί ήταν που στις αρχικές τους ανακοινώσεις ανέφεραν ότι το Oruc Reis βρίσκεται σε αμφισβητούμενα νερά.
Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το αρχικό προσχέδιο περιλάμβανε αναφορά για συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων της Κύπρου από ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους.

9)Ελλάδα και Τουρκία επιδίδονται στις NAVTEX diplomacy δηλαδή στην διπλωματία των Navtex ασκούν πίεση η μια χώρα στην άλλη μέσω των Navtex οξύνοντας όμως τις μεταξύ τους εντάσεις.
Δεν είναι τυχαίο ότι η Τουρκία ανακοίνωσε 3 νέες NAVTEX η μια μάλιστα κοντά στην Θράκη και Αλεξανδρούπολη, είχε προηγηθεί navtex της Ελλάδος έως την 29η Οκτωβρίου την ημέρα Δημοκρατίας της Τουρκίας… όπου οι τούρκοι το θεώρησαν πρόκληση και απάντησαν με navtex που έφθανε έως τις 28η Οκτωβρίου εθνική εορτή της Ελλάδος…
Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα επετράπησαν οι διαδηλώσεις στο Εφετείο κατά της Χρυσής Αυγής… αλλά απαγορεύτηκαν οι παρελάσεις λόγω της 28ης Οκτωβρίου 2020.
Η Κύπρος την 1η Οκτωβρίου διεξήγαγε κανονικά την στρατιωτική της παρέλαση εν μέσω κορωνοιού.
Image

10)Η Γαλλία που εμφανίστηκε στην Ανατολική Μεσόγειο γιατί είδε ότι υπήρχε κενό εξουσίας που άφησαν… αρχικά οι αμερικανοί… εξαφανίστηκε.
Οι αμερικανοί επέστρεψαν στην Ανατολική Μεσόγειο έστειλαν σαφές μήνυμα στην Γαλλία η οποία έχει περιοριστεί… στην Λιβύη.
Την ίδια ώρα οι γαλλικές αρχές κατηγορούν εκ νέου τον Sarkozy τον πρώην Γάλλο Πρόεδρο ότι έλαβε οικονομική βοήθεια από τον Gaddafi της Λιβύης.
Να σημειωθεί ότι την αποκάλυψη έκανε ο Gaddafi προκαλώντας το μένος της Γαλλίας και πριν ξεκινήσουν οι νατοϊκοί βομβαρδισμοί στην Λιβύη… είχε ξεκινήσει η Γαλλία πριν την έναρξη του πυρός.

Τι πρόκειται να συμβεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις;

Το πρώτο στοιχείο που πρέπει να αξιολογηθεί είναι εάν η Τουρκία πιστεύει ότι στην τελευταία και κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις 10 με 11 Δεκεμβρίου 2020 θα επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις.
Η Τουρκία θα σταθμίσει τους κινδύνους και θα μειώσει την ένταση ή θα την διατηρήσει ανάλογα με το εάν πιστεύει ότι θα επιβληθούν κυρώσεις και προφανώς και τι είδους κυρώσεις.
Το Oruc Reis ολοκληρώνει τις έρευνες του στις 22 Οκτωβρίου και οι επιλογές είναι δύο να συνεχιστούν οι έρευνες ή να αποσυρθεί.
Ωστόσο για την ώρα το πιθανότερο σενάριο είναι να αποσυρθεί.
Απομένουν σχεδόν 50 ημέρες ώστε η Τουρκία να καθορίσει την στάση της.
Το πιθανότερο σενάριο πάντως είναι ότι θα διατηρήσει την ένταση με στόχο να υποχρεώσει την Ελλάδα να αποδεχθεί το αίτημα για έναρξη διαλόγου εφ΄ όλης της ύλης και όχι μόνο για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες.
Η Ελλάδα μετά την άνευ γεωστρατηγικής και γεωπολιτικής σημασίας κίνηση να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο ίσως ανακοινώσει επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια και νοτίως της Κρήτης.
Όμως και η κίνηση αυτή είναι ουδέτερη γεωπολιτικά…θα είναι μια κίνηση εσωτερικής κατανάλωσης και δεν θα εμπεριέχει καμία ουσία.
Η Ελλάδα μπορεί μονομερώς να επεκτείνει στα 12 τα ναυτικά μίλια στην Κρήτη χωρίς να έρθει σε συνεννόηση με καμία χώρα λόγω προφανώς αποφάσεων.
Η Ελλάδα ούτε θέλει ούτε μπορεί να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα της στο Αιγαίο στα 12 ναυτικά μίλια από 6 ναυτικά μίλια που είναι το καθεστώς που ισχύει τώρα.

Οι βασικές αιτίες που η Ελλάδα δεν επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 αντί 6 ναυτικά μίλια στο Ανατολικό Αιγαίο είναι οι εξής

-Γιατί για την Τουρκία επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια των χωρικών υδάτων στο Ανατολικό Αιγαίο αποτελεί αιτία πολέμου casus belli όπως έχει αναφέρει από το 1995.
-Γιατί με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 η Ελλάδα για να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα σε μια θάλασσα που έχει ισχυρή νησιωτική παρουσία αλλά γειτνιάζει με άλλο κράτος θα πρέπει να έρθει σε διαπραγματεύσεις και να συμφωνηθεί εκατέρωθεν όχι μονομερώς.
-Γιατί θα μειωθούν δραστικά τα διεθνή χωρικά ύδατα στο Αιγαίο δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στον ελεύθερο διάπλου εμπορικών πλοίων, πολεμικών στόλων ειδικά της Ρωσίας και άλλων χωρών κ.α.
Όχι στα 12 μίλια – Liberation popular
Οι εκλογές στις ΗΠΑ 3 Νοεμβρίου

Η Τουρκία θα επιμείνει έως ότου η Ελλάδα αποδεχθεί διάλογο εφ΄ όλης της ύλης και διερευνώντας τις προθέσεις των ΗΠΑ οι οποίοι οδηγούνται στις εκλογές στις 3 Νοεμβρίου με την νίκη Biden να είναι πλέον το βασικό σενάριο άπαξ και προηγείται του Trump 9 μονάδες (Biden 51% - Trump 42%).
Προεκλογικά τουλάχιστον ο Biden βρίσκεται πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις και οι δημοκρατικοί στηρίζουν περισσότερο την Ελλάδα…αρκεί μόνο να μην θέλουν να υφαρπάξουν τις ψήφους των ελλήνων που διαμένουν στις ΗΠΑ.  
Image
Τα 8 ζητήματα που θέτουν οι τούρκοι

-Αποκλειστικές οικονομικές ζώνες και υφαλοκρηπίδα, να καθοριστούν στο πλαίσιο της τουρκικής αντίληψης ότι η Τουρκία έχει την μεγαλύτερη ακτογραμμή αλλά διαθέτει την μικρότερη θαλάσσια δικαιοδοσία.
Να σημειωθεί ότι οι θαλάσσιες δικαιοδοσίες καθώς και οι αποκλειστικές οικονομικές ζώνες και οι υφαλοκρηπίδες έχουν καθοριστεί από την διεθνή συνθήκη για το δίκαιο της Θάλασσας του 1982 του ΟΗΕ καθώς και από τον Χάρτη της Σεβίλλης που ωστόσο δεν είναι νομικό κείμενο.
Και η συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας αλλά και ο Χάρτης της Σεβίλλης δεν έχουν αναγνωριστεί από την Τουρκία αλλά επί της ουσίας καθορίζουν ΑΟΖ και στα νησιά, πάνω σε αυτό το καθεστώς αναγνωρισμένο διεθνώς στηρίζεται η Ελλάδα.

-ΑΟΖ Καστελόριζου.
Η Τουρκία σχεδόν καθημερινά επαναλαμβάνει ότι δεν μπορεί ένα νησί που διαθέτει 10,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα γη, απέχει 2,02 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Τουρκία και 580 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα να διαθέτει ΑΟΖ 40,5 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Η Τουρκία θα ήθελε να πάρει το 90% της ΑΟΖ του Καστελόριζου αλλά κατά ορισμένους τούρκους το 60% ή 24 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα θα κάλυπταν τις τουρκικές απαιτήσεις.

-Αποστρατιωτικοποίηση των νησιών
Η Τουρκία υποστηρίζει ότι υπάρχουν έως και 18 νησιά στο Ανατολικό Αιγαίο που έχουν στρατιωτικοποιηθεί παράνομα κόντρα σε ότι έχει συμφωνηθεί με την Συνθήκη της Λωζάνης.
Μάλιστα οι τούρκοι υποστηρίζουν ότι η στρατιωτικοποίηση έχει σκοπό η Ελλάδα να επιτεθεί στην Δυτική Τουρκία.
Βέβαια το επιχείρημα της Τουρκίας είναι αβάσιμο, η Τουρκία προκάλεσε την Ελλάδα με την παρουσία της 4ης Στρατιάς ή Στρατιά του Αιγαίου.

-Μεταφορά νησιών στην Ελλάδα από την Ιταλία εκτός της Συνθήκης της Λωζάνης
Η Τουρκία ονομάζει σε συντομογραφία τα νησιά που μεταφέρθηκαν από την Ιταλία στην Ελλάδα εκτός της Συνθήκης της Λωζάνης ως EGAYDAAK.
Η Τουρκία επιμένει λοιπόν ότι αυτά τα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες έχουν μεταφερθεί παράνομα στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα στηρίζεται στην Συνθήκη των Παρισίων που είναι μια ακόμη συνθήκη που δεν έχει υπογράψει η Τουρκία.

-Χωρικά ύδατα στα 6 ναυτικά μίλια στο Ανατολικό Αιγαίο.
Η Τουρκία υποστηρίζει ότι τα ελληνικά χωρικά ύδατα στο Ανατολικό Αιγαίο θα έπρεπε να είναι 3 ναυτικά μίλια όπως ορίζει η Συνθήκη της Λωζάνης και όχι 6 ναυτικά μίλια.
Να σημειωθεί ότι εάν η Ελλάδα επέκτεινε σε 12 ναυτικά μίλια τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο θα καταλάμβανε το 73% της θάλασσας και σχεδόν το 88% της ΑΟΖ.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια όχι μόνο λόγω της αναφοράς ότι αποτελεί αιτία πολέμου casus belli αλλά και λόγω του γεγονότος ότι θα περιοριστούν τα διεθνή ύδατα προκαλώντας προβλήματα στην διεθνή ναυσιπλοΐα και στους πολεμικούς στόλους διαφόρων χωρών.

-Η Τουρκία υποστηρίζει ότι δεν μπορεί τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο να είναι 6 ναυτικά μίλια και ο εναέριος χώρος στα 10 ναυτικά μίλια.
Ζητούν να επιστρέψει στα 6 ναυτικά μίλια ο εναέριος χώρος.

-Η Τουρκία θέλει να έχουν δικαίωμα οι τουρκοκύπριοι στην συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου της Κύπρου.
Αυτό το θέμα ετέθηκε στην Σύνοδο Κορυφής και εν συνεχεία αποσύρθηκε.
Για το θέμα αυτό η Τουρκία θα μπορούσε να δεχθεί να ξεκινήσει ένας διάλογος με στόχο μια βιώσιμη λύση για το Κυπριακό που παραμένει ανεπίλυτο και αγεφύρωτο εδώ και 10ετίες.

Αυτόν τον χάρτη τον προβάλλουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης για να δείξουν ότι οι έλληνες θα τους πάρουν τα εδάφη τους 

BM kulislerinde dolaşan taksim haritalarına göre, Türk nüfusu Girne-Lefkoşa-İskele üçgenine hapsedilmek isteniyor.
-Η Τουρκία ζητάει να αναγνωριστεί η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης ως τουρκική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης