Τελευταία Νέα
Διεθνή

Mαίνεται ο κορωνοϊός σε Ευρώπη και ΗΠΑ - Αυξάνονται τα περιοριστικά μέτρα - Στο 1,2 εκατ. οι νεκροί, στα 40 εκατ. τα κρούσματα

Mαίνεται ο κορωνοϊός σε Ευρώπη και ΗΠΑ - Αυξάνονται τα περιοριστικά μέτρα - Στο 1,2 εκατ. οι νεκροί, στα 40 εκατ. τα κρούσματα
Περιοριστικά μέτρα, απαγόρευση κυκλοφορίας, τοπικά lockdown επιστρατεύονται κατά του κορωνοϊού
Σε εφιάλτη εξελίσσεται ο κορωνοϊός για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, μια και ήδη είναι αντιμέτωπες με το δεύτερο κύμα της επιδημίας, το οποίο και προσπαθούν να περιορίσουν με μια σειρά από μέτρα που περιλαμβάνουν ακόμα και τοπικά lockdown.
Ευρώπη και ΗΠΑ απορρίπτουν κατηγορηματικά το σενάριο ενός νέου γενικευμένου lockdown.
H καγκελάριος Merkel είπε ξεκάθαρα πως η γερμανική οικονομία δεν αντέχει ένα νέο lockdown ενώ και ο κορυφαίος Αμερικάνος λοιμωξιολόγος, Anthony Fauci κατέστησε σαφές πως είναι εκτός συζήτησης το σενάριο αυτό για τις ΗΠΑ.
Αντιθέτως, αυτό που επιχειρείται είναι να περιοριστούν οι δραστηριότητες τουλάχιστον κατά τις νυχτερινές ώρες και για αυτό είτε επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας – όπως στο Παρίσι και σε άλλες 9 γαλλικές πόλεις – και κλείνουν κλαμπ και μπαρ, όπως συμβαίνει στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και σε πολλές Πολιτείες των ΗΠΑ είτε επιβάλλονται τοπικά lockdown εάν ξεφύγει η κατάσταση, όπως συμβαίνει π.χ. στη Μαδρίτη.
Η Ευρώπη είναι σε κρίσιμο σημείο, κάτι που επισημαίνει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος υποστηρίζει πως «η επιδημιολογική κατάσταση στην Ευρώπη προκαλεί μεγάλη ανησυχία», ενώ εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση και στις ΗΠΑ, όπου τουλάχιστον 35 Πολιτείες αναφέρουν αύξηση κρουσμάτων και ενώ προβλέψεις αμερικανικών πανεπιστημίων κάνουν λόγο για άλλους 171.000 θανάτους έως την 1η Φεβρουαρίου.
Ινδία και Λατινική Αμερική εξακολουθούν να βρίσκονται στο κόκκινο, ενώ στην Κίνα ολοκληρώνονται στις 16/10 τα μαζικά τεστ στα 11 εκατομμύρια πολίτες και επισκέπτες της πόλης Qingdao, όπου την τελευταία εβδομάδα εντοπίστηκαν εγχώρια κρούσματα, τα πρώτα από τα μέσα Αυγούστου.
Την ίδια στιγμή, τα νέα από την επιστημονική κοινότητα είναι απογοητευτικά καθώς μελέτη του ΠΟΥ αναφέρει πως η θεραπεία με ρεμδεσιβίρη δεν έχει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα στην πιθανότητα επιβίωσης ενός ασθενούς με κορωνοϊό.
Σε παγκόσμιο επίπεδο οι νεκροί ξεπέρασαν τo 1,1 εκατομμύριp, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 39 εκατομμύρια.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 39.131.360 και οι θάνατοι σε 1.101.083
- Πρώτες οι ΗΠΑ σε κρούσματα με 8.030.360 και σε νεκρούς με 218.330
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 152.460 και τρίτη σε κρούσματα με 5.169.386
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 112.161 και τέταρτο το Μεξικό με 85.285
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 43.519 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 1.361.317 – Στους 23.580 οι νεκροί
- Πέμπτη σε κρούσματα η Αργεντινή με 949.063 και έκτη η Κολομβία με 936.982
- Έβδομη η Ισπανία με 936.560, όγδοο το Περού με 859.740 και ένατη η Γαλλία με 851.101 
- Δέκατο το Μεξικό με 834.910
Image

Απογοήτευση για τη θεραπεία με ρεμδεσιβίρη - ΠΟΥ: Δεν έχει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα

Απογοητευτικά είναι τα ευρήματα για τη θεραπεία με ρεμδεσιβίρη κατά του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μεγάλης κλινικής μελέτης Solidarity του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η θεραπεία με ρεμδεσιβίρη δεν έχει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα στην πιθανότητα επιβίωσης ενός ασθενούς με Covid-19 ή στη διάρκεια νοσηλείας του.
Τα αποτελέσματα αυτά δημιούργησαν απογοήτευση, καθώς αρκετές ελπίδες έχουν στηριχθεί στο εν λόγω φάρμακο.
Η μελέτη αξιολόγησε τη ρεμδεσιβίρη και άλλα τρία φάρμακα σε 11.266 ασθενείς σε περισσότερα από 500 νοσοκομεία 30 χωρών, βρίσκοντας ότι καμία θεραπεία «δεν επηρεάζει ουσιαστικά τη θνησιμότητα», ούτε τις διασωληνώσεις.
«Οι θεραπείες με ρεμδεσιβίρη, υδροξυχλωροκίνη, λοπιναβίρη και ιντερφερόνη φάνηκε ότι έχουν μικρή επίδραση στη ενδονοσοκομειακή θνησιμότητα» επισημαίνει η μελέτη, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς συνεχώς προστίθενται ή αφαιρούνται φάρμακα.
Το σκέλος που αφορούσε ειδικά τη ρεμδεσιβίρη περιλάμβανε 2.750 ασθενείς, στους οποίους χορηγήθηκε το φάρμακο επί δέκα ημέρες (200 μιλιγκράμ την πρώτη ημέρα και από 100 μιλιγκράμ τις επόμενες).
Τα ευρήματα του ΠΟΥ σημαίνουν ότι προς το παρόν το μοναδικό φάρμακο που αποδεδειγμένα αυξάνει την πιθανότητα επιβίωσης από Covid-19 είναι η δεξαμεθαζόνη, ένα φθηνό στεροειδές που λαμβάνεται από το στόμα και είναι ευρέως διαθέσιμο διεθνώς.
Ο ΠΟΥ έχει συστήσει τη χρήση στεροειδών σε σοβαρά περιστατικά Covid-19.
Οι ελπίδες του Οργανισμού στρέφονται, πλέον, στα μονοκλωνικά αντισώματα, σε ανοσοτροποποιητικά και σε άλλα αντι-ιικά φάρμακα.
Image
Στο έλεος του β’ κύματος η Ευρώπη – Κλείνει η Γαλλία, περιοριστικά μέτρα παντού

Στο έλεος του β’ κύματος της επιδημίας του κορωνοϊού βρίσκεται η Ευρώπη, η οποία καθημερινά καταγράφει περίπου 100 χιλιάδες κρούσματα, δηλαδή σχεδόν τα διπλάσια από αυτά που αναφέρονται στις ΗΠΑ.
Στη Γαλλία ο πρόεδρος Emmanuel Macron κήρυξε την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αναφέροντας ότι από το Σάββατο 17/10 και για τέσσερις εβδομάδες θα επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας στο Παρίσι και σε άλλες 9 μεγάλες πόλεις (Μασσαλία, Λυών, Λιλ Σεντ Ετιέν, Ρουέν, Τουλούζη, Γκρενόμπλ και Μονπελιέ) από τις 21:00 το βράδυ έως τις 06:00 το πρωί.
Κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης, δεν θα επιτρέπονται οι επισκέψεις σε φίλους ή σε εστιατόρια, ενώ των περιοριστικών μέτρων εξαιρούνται τα μέσα μεταφοράς.
Όπως είπε ο Macron, δεν αποκλείεται η απαγόρευση αυτή να παραταθεί για ακόμα δύο εβδομάδες, ενώ όποιος παραβιάζει την καραντίνα θα τιμωρείται με πρόστιμο 135 ευρώ.
Παράλληλα ο Macron σημείωσε πως η καθημερινότητα των πολιτών δεν θα αλλάξει, καθώς το πρωί όλοι θα πηγαίνουν στις δουλειές τους και τα παιδιά στα σχολεία τους ενώ υποστήριξε πως δεν υπάρχουν περιορισμοί στις μετακινήσεις στην χώρα.
Δραματική όμως είναι η κατάσταση και στη Γερμανία, όπου η καγκελάριος Merkel υποστήριξε ότι η χώρα δεν αντέξει ένα νέο lockdown.
Μετά την επτάωρη και πλέον συνεδρίαση που είχε με τους πρωθυπουργούς των γερμανικών κρατιδίων, η καγκελάριος είπε πως «αυτό που θα κάνουμε τις επόμενες εβδομάδες θα καθορίσει το πώς θα ξεπεράσουμε αυτή την πανδημία».
«Πρέπει να καλέσουμε ειδικά τους νέους να μην κάνουν πάρτι», είπε η καγκελάριος, η οποία απηύθυνε για μια ακόμη φορά έκκληση προς τους πολίτες να αποφύγουν τα ταξίδια και τις μετακινήσεις αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο και ζήτησε την συμμετοχή όλων στην προσπάθεια περιορισμού της πανδημίας.
Σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, κατά τη συνεδρίαση συμφωνήθηκε να εφαρμοστούν στις περιοχές «υψηλού κινδύνου» μέτρα, όπως είναι ο περιορισμός των συμμετεχόντων σε ιδιωτικές εορτές στα δέκα πρόσωπα, τα οποία θα πρέπει μάλιστα να προέρχονται από δύο νοικοκυριά το μέγιστο, καθώς και η επέκταση της υποχρέωσης χρήσης μάσκας σε όλους τους χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός, εσωτερικούς και εξωτερικούς.
Για την ενεργοποίηση του τελευταίου μέτρου μάλιστα αρκεί ο εντοπισμός 35 – όχι πλέον 50 – νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους σε εβδομαδιαία βάση.
Σε αυτή την περίπτωση, θα επιβάλλεται ακόμη και αναστολή της λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης, καθώς και περιορισμός της κυκλοφορίας μετά τις 23:00.
Εκτός ελέγχου είναι και το Ηνωμένο Βασίλειο, με τη Βόρεια Ιρλανδία να κλείνει τα σχολεία για δύο εβδομάδες και τα εστιατόρια και τις παμπ για τέσσερις εβδομάδες, ενώ στο κόκκινο είναι και η βόρεια Αγγλία, με το Λίβερπουλ να λαμβάνει ήδη περιοριστικά μέτρα για τα κλαμπ και τις παμπ, ενώ αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα θα επιβληθούν και στο Λονδίνο από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 16/10.

Ε
νδεικτικά τα μέτρα που έχουν ληφθεί:


Γαλλία: Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωναϊού διαμορφώθηκαν στις 25.086 τις τελευταίες 24 ώρες την Παρασκευή (16/10), μετά το ρεκόρ 30.621 που καταγράφηκε την Πέμπτη σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Υγείας.
Σύμφωνα με τα στοιχεί 122 άτομα είχαν πεθάνει από τον ιό Conid-19 τις τελευταίες 24 ώρες (88 την Πέμπτη).
Συμπεριλαμβανομένων των θανάτων σε οίκους ευγηρίας ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 178 άτομα την Παρασκευή.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων από την αρχή του έτους ανέρχεται τώρα σε 834.770 και ο αριθμός των νεκρών στις 33.303.
Υπό αυτά τα δεδομένα, σε ισχύ τίθεται από αύριο Σάββατο 17/10 η απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες στο Παρίσι και σε άλλες εννέα μεγάλες πόλεις της Γαλλίας.
Η απαγόρευση αυτή θα τεθεί σε ισχύ από τις 21:00 το βράδυ έως τις 06:00 το πρωί και θα διαρκέσει αρχικά τέσσερις εβδομάδες
Εκτός από το Παρίσι, οι περιορισμοί θα ισχύσουν επίσης στη Grenoble, τη Lille, τη Lyon, την Toulouse και άλλες πόλεις.
Κατά τη διάρκεια των ωρών της απαγόρευσης της κυκλοφορίας δεν θα μπορεί κανείς να πάει σε εστιατόρια ή να επισκεφθεί φίλους.

Βέλγιο: Τα καφέ και τα εστιατόρια θα κλείσουν στο Βέλγιο από τη Δευτέρα για τέσσερις εβδομάδες προκειμένου η χώρα να αναχαιτίσει τη διασπορά του κορωνοϊού, ανακοίνωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο RTBF ο υπουργός Κινητικότητας στο τέλος της κυβερνητικής συνεδρίασης για την κρίση.
Μέχρι στιγμής το κλείσιμο των καφέ δεν αφορούσε παρά μόνο την περιοχή των Βρυξελλών και ίσχυε μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου. Το μέτρο επεκτάθηκε σε όλη τη χώρα και αφορά επίσης τα εστιατόρια.
Ο υπουργός εξήγησε ότι η απόφαση να κλείσουν αυτοί οι χώροι που οι ειδικοί θεωρούν ότι "έχουν τη μεγαλύτερη διασπορά" του ιού έχει στόχο να αποφευχθεί "απολύτως" ένας νέος περιορισμός όπως την άνοιξη.
Ωστόσο, πρόσθεσε, "η κατάσταση είναι σοβαρή από υγειονομική άποψη", πρέπει να "εμποδίσουμε τον κορεσμό του συστήματος υγείας".
"Τα νοσοκομεία μας είναι γεμάτα" επέμεινε ο υπουργός του κόμματος των Οικολόγων που είναι επίσης ένας από τους αντιπροέδρους της κυβέρνησης.
"Οι αριθμοί είναι τόσο υψηλοί όσο ήταν τον Μάρτιο όταν αποφασίσαμε ένα lockdown, αυτό είναι που θέλουμε να αποφύγουμε".
Το Βέλγιο, μια χώρα με 11,5 εκατομμύρια κατοίκους, κατέγραφε την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 191.959 κρούσματα κορονοϊού και 10.327 θανάτους συνολικά, αριθμοί που το καθιστούν μία από τις ευρωπαϊκές χώρες με τα περισσότερα θύματα από την πανδημία.
Ως συνέπεια της απότομης αναζωπύρωσης των λοιμώξεων από τον Σεπτέμβριο, το ποσοστό των νοσοκομειακών νοσηλειών αυξήθηκε σε μεγάλο βαθμό τις τελευταίες ημέρες, κυρίως στις Βρυξέλλες και τις γαλλόφωνες επαρχίες. 

Ηνωμένο Βασίλειο: Τα πιο αυστηρά μέτρα στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ληφθεί στη Βόρεια Ιρλανδία, η οποία ανακοίνωσε το κλείσιμο των σχολείων για δύο εβδομάδες και το κλείσιμο των εστιατορίων και των παμπ για τέσσερις εβδομάδες.
Το lockdown ισχύει από την Παρασκευή 16/10 και προβλέπει το κλείσιμο των παμπ και των εστιατορίων, εκτός αν πωλούν γεύματα σε πακέτο.
Τα παντοπωλεία και τα σουπερμάρκετ δε θα μπορούν να πωλούν οινοπνευματώδη μετά από τις 20:00 το βράδυ.
Επίσης, οι προγραμματισμένες διακοπές μίας εβδομάδας των σχολείων στο τέλος Οκτωβρίου αυξάνονται σε δύο εβδομάδες, αρχής γενομένης από τις 19 του μήνα αντί για τις 26.
Ανοιχτοί θα παραμείνουν, ωστόσο, οι χώροι λατρείας με χρήση καλύμματος προσώπου και τα γυμναστήρια για ατομική εκγύμναση, αν και θα απαγορεύονται τα αθλήματα σε κλειστό χώρο πλην επαγγελματικού επιπέδου.
Θα απαγορεύονται οι διανυκτερεύσεις σε ξένο σπίτι, ενώ οι «φούσκες» υποστήριξης ευάλωτων πολιτών δε θα μπορούν να περιλαμβάνουν περισσότερα από δέκα άτομα από δύο νοικοκυριά.
Θα απαγορευθούν επίσης οι εκδηλώσεις με συμμετοχή άνω των 15 ατόμων, στις γαμήλιες τελετές και στις κηδείες θα επιτρέπονται έως 25 άτομα, ενώ καλούνται οι πολίτες να μην πραγματοποιούν μη αναγκαίες μετακινήσεις και να εργάζονται από το σπίτι εφόσον μπορούν.

Στην Αγγλία
το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο βόρειο τμήμα της ενώ στο Λίβερπουλ όπου το 90% των ΜΕΘ έχει καταληφθεί από ασθενείς από κορωνοϊό, έχουν ληφθεί τα πιο αυστηρά μέτρα, με κλείσιμο κλαμπ και παμπ.
Αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα λόγω της εξάπλωσης της επιδημίας του κορωνοϊού θα επιβληθούν από την Παρασκευή 16/10 τα μεσάνυχτα και στο Λονδίνο, το οποίο «ανεβαίνει» από τη βαθμίδα «μέτριου συναγερμού» στη δεύτερη βαθμίδα «υψηλού ρίσκου».
«Πρέπει να προειδοποιήσω τους Λονδρέζους ότι έχουμε δύσκολο χειμώνα μπροστά μας» είπε ο δήμαρχος του Λονδίνου, Sadiq Khan, τη στιγμή που εκτιμάται πως και το Μάντσεστερ θα ανέβει μια βαθμίδα και «από την υψηλού ρίσκου» θα περάσει στην τρίτη και αυστηρότερη βαθμίδα «πολύ υψηλού» συναγερμού για τη δημόσια υγεία.
Υπενθυμίζεται πως οι δυσοίωνοι αριθμοί σχετικά με την εξέλιξη της επιδημίας, επέβαλαν ένα νέο σύστημα μέτρων για την αναχαίτιση του κορωνοϊού με τρεις βαθμίδες, ανάλογα με την απειλή για τη δημόσια υγεία και ανά περιοχή.
Τα μέτρα υπαγορεύονται από τα «ζοφερά μαθηματικά» της επιδημιολογικής εικόνας, που δείχνουν μεταξύ άλλων ότι οι νοσηλευόμενοι φορείς του ιού αυτήν τη στιγμή είναι περισσότεροι από τα τέλη Μαρτίου, όταν είχε επιβληθεί το γενικευμένο lockdown.
Στις περιοχές που θα υπάγονται στη χαμηλότερη βαθμίδα «μετρίου» συναγερμού για τη δημόσια υγεία θα εφαρμόζονται οι ισχύοντες περιορισμοί, δηλαδή η απαγόρευση συναθροίσεων άνω των έξι ατόμων σε κλειστούς ή υπαίθριους χώρους και το κλείσιμο της εστίασης στις 10 τη νύχτα.
Στη δεύτερη βαθμίδα «υψηλού» ρίσκου θα επιβάλλεται επιπλέον απαγόρευση συναντήσεων μελών δύο διαφορετικών νοικοκυριών σε κλειστό χώρο.
Η τρίτη και αυστηρότερη βαθμίδα «πολύ υψηλού» συναγερμού για τη δημόσια υγεία περιλαμβάνει το κλείσιμο παμπ και μπαρ, όχι όμως και των εστιατορίων, καθώς και την απαγόρευση συναντήσεων με μέλη άλλων νοικοκυριών είτε σε κλειστό είτε σε ανοιχτό χώρο.
Κλείνουν επίσης γυμναστήρια, καζίνο, κλειστοί χώροι αναψυχής και γραφεία στοιχημάτων.
Ανοιχτά, ωστόσο, θα παραμείνουν παντού καταστήματα λιανικής, σχολεία και πανεπιστήμια.
Οι κάτοικοι των περιοχών της τρίτης βαθμίδας καλούνται να μην ταξιδεύουν προς άλλες περιοχές παρά μόνο αν είναι ανάγκη.
Ο Βρετανός Πρωθυπουργός προανήγγειλε επίσης πακέτο οικονομικής στήριξης των εργαζομένων που πλήττονται εκ νέου και των τοπικών δημοτικών αρχών στις περιοχές που θα υποστούν τους περιορισμούς.

Ισπανία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε την Παρασκευή 9/10 τη Μαδρίτη η ισπανική κυβέρνηση, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού που παρατηρήθηκαν στην ισπανική πρωτεύουσα.
Το καθεστώς κατάστασης έκτακτης ανάγκης είναι 15 ημέρες, το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο από το Σύνταγμα.
Από τις 2 Οκτωβρίου οι κάτοικοι της Μαδρίτης και των περιχώρων της δεν μπορούν πλέον να βγαίνουν από την πόλη τους παρά μόνο για λόγους πρώτης ανάγκης.
«Λουκέτο» σε μπαρ και τα εστιατόρια για τις επόμενες 15 ημέρες στην περιφέρεια της Καταλονίας (βορειοανατολική Ισπανία) από χθες, Πέμπτη 15.10.2020, το βράδυ προκειμένου να αναχαιτισθεί η εξάπλωση της επιδημίας Covid-19.
Η ανακοίνωση αυτού του δραστικού μέτρου γίνεται μετά τον μερικό αποκλεισμό της Μαδρίτης και άλλων περιορισμών που επιβλήθηκαν στις περιφέρειες της Ανδαλουσίας, της Ναβάρας και της Γαλικίας προκειμένου να αντιμετωπισθεί η αύξηση των μολύνσεων στην Ισπανία, όπου η πανδημία έχει σκοτώσει τουλάχιστον 33.000 ανθρώπους.

Γερμανία: Στη Γερμανία, καγκελάριος Α. Merkel προειδοποίησε ότι η χώρα δεν αντέχει ένα δεύτερο lockdown και κάλεσε τους πολίτες να συνδράμουν.
Σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, κατά τη συνεδρίαση της Merkel με τους πρωθυπουργούς των γερμανικών κρατιδίων, συμφωνήθηκε να εφαρμοστούν στις περιοχές «υψηλού κινδύνου» μέτρα, όπως είναι ο περιορισμός των συμμετεχόντων σε ιδιωτικές εορτές στα δέκα πρόσωπα, τα οποία θα πρέπει μάλιστα να προέρχονται από δύο νοικοκυριά το μέγιστο, καθώς και η επέκταση της υποχρέωσης χρήσης μάσκας σε όλους τους χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός, εσωτερικούς και εξωτερικούς.
Για την ενεργοποίηση του τελευταίου μέτρου μάλιστα αρκεί ο εντοπισμός 35 – όχι πλέον 50 – νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους σε εβδομαδιαία βάση.
Σε αυτή την περίπτωση, θα επιβάλλεται ακόμη και αναστολή της λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης, καθώς και περιορισμός της κυκλοφορίας μετά τις 23:00.
Σημειώνεται ότι ήδη στο Βερολίνο από το Σάββατο 10/10 τα περισσότερα καταστήματα, όλα τα εστιατόρια και τα μπαρ θα πρέπει να κλείνουν από τις 23:00 έως τις 06:00, τουλάχιστον μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.
Η διενέργεια διαγνωστικού τεστ για τον κορωνοϊό στα αεροδρόμια έχει γίνει υποχρεωτική για όσους φθάνουν από χώρες υψηλού κινδύνου.
Αλλά από την 1η Οκτωβρίου όσοι φθάνουν από αυτές τις χώρες θα πρέπει να τίθενται σε απομόνωση για 14 ημέρες.
Όσοι δεν φορούν μάσκα μέσα σε καταστήματα ή σε δημόσια μέσα μεταφοράς θα τιμωρούνται με πρόστιμο 50 ευρώ.

Ιταλία: Μετά και τη δημοσιοποίηση των σημερινών στοιχείων με τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, ο Vicenzo de Luca, ο περιφερειάρχης της Καμπανίας με πρωτεύουσα την Νάπολη, αποφάσισε να λάβει αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας: μέχρι το τέλος του μήνα, τα μαθήματα στα πανεπιστήμια και στα σχολεία της περιοχής θα συνεχιστούν με τηλεκπαίδευση.
Ο De Luca πρόσθεσε ότι η αύξηση των κρουσμάτων στην Καμπανία (1.127 το τελευταίο εικοσιτετράωρο) οφείλεται κυρίως στη διασπορά του ιού εντός των σχολικών κτιρίων και των πανεπιστημίων.
Παράλληλα, σε κάθε είδος γιορτής (και μετά την τέλεση γάμων ή βαπτίσεων) θα μπορεί να προσκαλεί κανείς μόνον μέλη του στενού οικογενειακού του κύκλου.
Τα εστιατόρια θα μπορούν να σερβίρουν τους πελάτες στα τραπέζια μόνο μέχρι τις 9 το βράδυ, ενώ δεν τίθενται περιορισμοί για τις παραδόσεις γευμάτων κατ΄οίκον.
Η κυβέρνηση Conte ενέκρινε νέα, αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό των κρουσμάτων, τη στιγμή που προχθές Τετάρτη 15/10 καταγράφηκε ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας.
Συγκεκριμένα, για τις επόμενες 30 ημέρες απαγορεύονται πάρτι και γιορτές σε ανοικτούς και κλειστούς χώρους, ενώ συστήνεται στους πολίτες να μην καλούν στο σπίτι τους για δείπνο ή για ποτό πάνω από έξι άτομα.
Τα εστιατόρια και τα καφέ θα πρέπει να κλείνουν τα μεσάνυχτα, ενώ απαγορεύεται το σερβίρισμα των πελατών μετά τις 21:00 το βράδυ.
Παράλληλα απαγορεύονται τα ερασιτεχνικά ματς ποδοσφαίρου και μπάσκετ, ενώ κλειστά είναι τα κλαμπ.
Σημειώνετα ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και σε εξωτερικούς και σε κλειστούς χώρους.
Image
Τσεχία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η χώρα καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει την εξάπλωση των κρουσμάτων.
Η κυβέρνηση υιοθέτησε αυστηρότερα μέτρα κατά της πανδημίας για 2 εβδομάδες, προσπαθώντας να αποφύγει ένα lockdown.
Στο πλαίσιο αυτών, έκλεισαν αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως πισίνες και γυμναστήρια, και όλοι οι πολιτιστικοί χώροι για δύο εβδομάδες.
Από Τετάρτη 14/10 ανακοινώθηκε το κλείσιμο των εστιατορίων, των μπαρ και των κλαμπ σε όλη την Τσεχία και η απαγόρευση της κατανάλωσης αλκοόλ σε δημόσιους χώρους, ενώ θα είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας και στις στάσεις των δημόσιων μέσων μεταφοράς.
Επιπλέον, θα επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις έως έξι ανθρώπων, ενώ τα δημοτικά σχολεία θα ξεκινήσουν μαθήματα εξ αποστάσεως, όπως κάνουν ήδη από προχθές τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τα πανεπιστήμια.
Τα νέα μέτρα θα ισχύσουν ως τις 3 Νοεμβρίου.

Ολλανδία: Ολλανδικά νοσοκομεία γνωστοποίησαν στις15 Οκτωβρίου 2020, ότι θα ζητήσουν τη βοήθεια γερμανικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων, αφού ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται με νέο κορωνοϊό στη χώρα διπλασιάστηκε μέσα σε μία εβδομάδα, φτάνοντας τους 1.526.
"Πρόκειται να ζητήσουμε τη μεταφορά ασθενών σε νοσοκομεία της Γερμανίας, ξανά",
είπε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της ένωσης ολλανδικών νοσοκομείων LNAZ.
Η Ολλανδία τέθηκε ξανά σε μερικό lockdown χθες, λόγω της αύξησης ρεκόρ των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες.
Η εισροή των ασθενών με Covid-19 ανάγκασε τα νοσοκομεία να αναστείλουν προγραμματισμένες επεμβάσεις και ορισμένοι θάλαμοι επειγόντων έχουν κλείσει προσωρινά.
Από χθες, 15 Οκτωβρίου 2020 και για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες όλα τα μπαρ και τα εστιατόρια στη χώρα θα παραμείνουν κλειστά.
Οι πολίτες θα είναι υποχρεωμένοι να φορούν υφασμάτινες μάσκες σε κλειστούς χώρουςΝέο ρεκόρ με περισσότερα από 7.000 νέα κρούσματα κορωνοϊού σε 24 ώρες
Η Ολλανδία έσπασε νέο ρεκόρ στα ημερήσια κρούσματα Covid-19, με σχεδόν 7.400 μολύνσεις σε διάστημα 24 ωρών, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν προχθές 13/10, στη δημοσιότητα από τις υγειονομικές αρχές.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα επιβληθεί από χθες μερικό lockdown, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το κλείσιμο των μπαρ και των εστιατορίων, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει η χώρα τη διασπορά τη νόσου Covid-19.

Σερβία: Αυστηρή σύσταση για χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους

Νέα μέτρα περιορισμού για την αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊού στη Σερβία αποφασίστηκαν από την κυβερνητική Επιτροπή αντιμετώπισης κρίσεων που συνεδρίασε υπό την προεδρία της πρωθυπουργού.
Συγκεκριμένα, γίνεται αυστηρή σύσταση στους πολίτες της Σερβίας για χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους ενώ απαγορεύτηκε στα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης να εκδίδουν άδειες για εκδηλώσεις και τελετές όπως συναυλίες, πανηγύρια, γάμοι, βαφτίσια, κ.α. στις οποίες θα συμμετάσχουν περισσότερα από 30 άτομα.
Μέχρι τις 16.10.2020, η τοπική αυτοδιοίκηση αποφάσιζε αυτόνομα για την παροχή τέτοιων αδειών.
Επίσης η Επιτροπή αποφάσισε να ξανανοίξει από την Δευτέρα 19.10.2020 το κλειστό στάδιο «Arena» στο Νέο Βελιγράδι για την νοσηλεία ασθενών που παρουσιάζουν ήπια κλινική εικόνα.
Το ωράριο λειτουργίας όλων των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης παραμένει ως έχει, δηλαδή, μέχρι της 11:00 η ώρα το βράδυ.
Τα μέτρα αυτά λαμβάνονται για να αποτραπεί νέα έξαρση της νόσου με δεδομένο ότι εδώ και τέσσερις ημέρες καταγράφεται αύξηση των νέων κρουσμάτων.
Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 265 νέα κρούσματα κορωνοϊού ενώ κατέληξαν δύο ασθενείς.
Στην Σερβία από την εκδήλωση της πανδημίας νόσησαν 35.719 άτομα και απεβίωσαν 772.
Έξαρση της νόσου του κορωνοϊού παρατηρείται και στο Κόσοβο.
Από χθες επιβεβαιώθηκαν 104 νέα κρούσματα και απεβίωσαν δύο άτομα.
Στο Κόσοβο των δύο εκατομμυρίων κατοίκων, νόσησαν συνολικά 16.600 άνθρωποι ενώ 652 έχασαν τη μάχη με την Covid-19.

Πολωνία: Ο Πολωνός πρωθυπουργός, Matheus Moraviecki, ζήτησε χθες από τους πολίτες "να μένουν στα σπίτια τους" και να "εργάζονται από απόσταση" ανακοινωνοντας σειρά μέτρων με στόχο την αναχαίτηση της αύξησης ρεκόρ των κρουσμάτων κορωνοϊού.
"χθες, πρέπει να επιστρέψουμε στη βασική σύσταση που γνωρίζουμε από την άνοιξη: να μένουμε στο σπίτι", δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης συστήνοντας "σε όσους το μπορούν να εργάζονται από απόσταση".
Η Πολωνία σημείωσε νέο ημερήσιο ρεκόρ 8.009 κρουσμάτων κορωνοϊού σε 24 ώρες.Υποχρεωτική είναι από το Σάββατο 10/10 η χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους σε όλη τη χώρα, ενώ 38 κοινότητες θεωρούνται «κόκκινες ζώνες» και εφαρμόζονται πιο αυστηροί περιορισμοί στις δημόσιες και τις οικογενειακές συγκεντρώσεις.
Image
Ιταλία: Ξεπέρασαν τις 10.000 τα νέα κρούσματα Covid-19

Αύξηση παρουσιάζουν και σήμερα (16/10) τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ιταλία.
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 10.010 νέα περιστατικά, και 55 θάνατοι. Πραγματοποιήθηκαν πάνω από 150.000 διαγνωστικά τεστ.
Χθες τα κρούσματα ήταν 8.804 και 83 ασθενείς έχασαν την ζωή τους.
Συνολικά, 638 άνθρωποι έχουν εισαχθεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας (52 περισσότεροι από χθες) και 6.178 βρίσκονται στους θαλάμους των ιταλικών νοσοκομείων.
Σε κατ΄οίκον περιορισμό έχουν τεθεί 100.496 ασθενείς.
Σήμερα τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται στην Λομβαρδία (2.419), την Καμπανία με πρωτεύουσα την Νάπολη (1.261) και την περιφέρεια Πεδεμόντιο, με μεγαλύτερη πόλη το Τορίνο (821).
Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, μέσα στο Σαββατοκύριακο είναι πιθανό να αποφασιστούν από την κυβέρνηση της Ρώμης νέα μέτρα για τον περιορισμό των κρουσμάτων.
Θεωρείται αναγκαίος, επίσης, ένας στενότερος συντονισμός ανάμεσα στην κυβέρνηση Conte και στις διάφορες περιφέρειες της χώρας.
Πληροφορίες που διαρρέουν αναφέρουν ότι ένα από τα περιοριστικά μέτρα που εξετάζεται τις ώρες αυτές είναι και η απαγόρευση κυκλοφορίας και της λειτουργίας των καταστημάτων μετά τις 10 το βράδυ.
Σύμβουλοι στο υπουργείο Υγείας, τέλος, υπογραμμίζουν ότι πρέπει να ενισχυθούν άμεσα οι συνθήκες ασφαλείας για τους πολίτες που χρησιμοποιούν, καθημερινά, τα μέσα μαζικής μεταφοράς της χώρα.

Bρετανία: Λιγότερα τα νέα κρουσματα 15.650 - Παραμένει υψηλός ο αριθμός

Η Βρετανία κατέγραψε τις τελευταίες 24 ώρες (16/10) 15.650 νέα ημερήσια κρούσματα της COVID-19, λιγότερα από τα κρούσματα που ανακοίνωσαν οι βρετανικές αρχές μια μέρα νωρίτερα (18.980).
Άλλοι 136 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε 28 ημέρες από τη στιγμή που διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, σύμφωνα με τα τελευταία ημερήσια στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

ΗΠΑ: Πάνω από 8 εκατ. τα κρούσματα κορωνοϊού


 Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τα 8 εκατ. σήμερα Παρασκευή, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins ενώ οι θάνατοι ανέρχονται σε περίπου 218.000.
Σε διεθνές επίπεδο, έχουν καταγραφεί 39,1 εκατ. κρούσματα και 1,1 εκατ. θάνατοι. οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν περίπου το 20% των παγκόσμιων κρουσμάτων και περισσότερο από το 20% των παγκόσμιων θανάτων.

Πέμπτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Αργεντινή – Θερίζει τη Λατινική Αμερική ο κορωνοϊός

Με αμείωτη ένταση εξαπλώνεται η επιδημία του κορωνοϊού στη Λατινική Αμερική, η οποία αποτελεί την πλέον πληγείσα περιοχή του κόσμου.
Η πιο σφοδρά «χτυπημένη» περιοχή είναι η Βραζιλία, όπου το τελευταίο 24ωρο διαπιστώθηκαν 713 θάνατοι ασθενών και 28.523 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Επισήμως, οι νεκροί ανέρχονται σε 152.460 νεκρούς επί συνόλου 5.169.386 ανθρώπων που έχουν διαγνωστεί πως προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό.
Τέταρτο παγκοσμίως όσον αφορά τους θανάτους είναι το Μεξικό, όπου τις τελευταίες 24 ώρες αναφέρθηκε ότι άλλοι 387 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19, ενώ εντοπίστηκαν άλλα 5.514 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Οι νεκροί υπολογίζονται σε 85.285 επί συνόλου 834.910 κρουσμάτων.
Στο κόκκινο όμως είναι και η Αργεντινή, η οποία είναι στην πέμπτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τα κρούσματα.
Στις15/10 η Αργεντινή έσπασε το φράγμα των 25.000 θανάτων επί συνόλου σχεδόν 950.000 επιβεβαιωμένων μολύνσεων από τον SARS-CoV-2.
Συγκεκριμένα, ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχεται σε 25.342 ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα υπολογίζονται σε 949.050.
Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές καταγράφηκαν 421 θάνατοι και επιβεβαιώθηκαν 17.096 μολύνσεις τις προηγούμενες 24 ώρες.
Έπειτα από πολύμηνο περιορισμό, η δραστηριότητα προοδευτικά ξανάρχισε, αλλά οι δημόσιες συγκεντρώσεις με μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων και οι συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους συνεχίζουν να απαγορεύονται.
Σε όλη την επικράτεια απαγορεύονται οι μετακινήσεις χωρίς μάσκα.
Οι περισσότερες μολύνσεις, το 65%, εντοπίζονται πλέον στην επαρχία.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης