Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Χάνει την αξιολόγηση ΑΑΑ η Γαλλία, υποβαθμίζεται σε ΑΑ (high) - Σταθερό το trend

DBRS: Χάνει την αξιολόγηση ΑΑΑ η Γαλλία, υποβαθμίζεται σε ΑΑ (high) - Σταθερό το trend
Υποβαθμίζει τη Γαλλία η DBRS Morningstar
Σε «AA (high)» -κατά μία βαθμίδα, από «ΑΑΑ»- υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας η DBRS Morningstar, ορίζοντας σε σταθερές -από αρνητικές- αναβάθμισε τις προοπτικές επαναξιολόγησης 12μήνου.
O καναδικός οίκος επικαλείται τη σημαντική επιδείνωση των μεσοπρόθεσμων προοπτικών της Γαλλίας και των δημόσιων οικονομικών της, ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας κρίσης.
Η εξάπλωση του COVID-19 εντείνει τις υπάρχουσες πιστωτικές προκλήσεις της Γαλλίας, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών δαπανών του δημόσιου τομέα και του χρέους.
Οι βαθμολογίες της Γαλλίας υποστηρίζονται από την πλούσια και διαφοροποιημένη οικονομία της, τους ισχυρούς δημόσιους θεσμούς και την ευελιξία χρηματοδότησης -αρνητική απόδοση των ομολόγων.
Παρά τους ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης για την καταπολέμηση της κρίσης, η πανδημία θα αυξήσει το ήδη υψηλό απόθεμα χρέος του δημόσιου τομέα φέτος.
Η κυβέρνηση προβλέπει το δημοσιονομικό της έλλειμμα για το 2020 να αυξηθεί πάνω από το 10% του ΑΕΠ και ο λόγος χρέους να φθάσει το 118%.
Η DBRS Morningstar αναμένει σταδιακή μόνο βελτίωση στα δημόσια οικονομικά τα επόμενα χρόνια.
Η κυβέρνηση απάντησε στην πανδημία με μια σειρά μεγάλων πακέτων φορολογικής βοήθειας για την προστασία των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και του συστήματος υγείας.
Η κρίση του COVID-19 θα επιφέρει μια μεγάλη συρρίκνωση της γαλλικής οικονομίας, με την κυβέρνηση να αναμένει ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 10% το 2020, πριν από μια ισχυρή ανάκαμψη 8% το 2021.
«Οι δαπάνες παρέμειναν υψηλές στο 54% του ΑΕΠ το 2019, παρά τις υγιείς οικονομικές επιδόσεις και τη σημαντική μείωση του κόστους εξυπηρέτησης χρέους.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας ήταν 3% του ΑΕΠ το 2019. (…)
Ως απάντηση στην κρίση, συνολικά, τα τρία μεγάλα πακέτα αποτελούνται με περίπου 140 δισεκ. ευρώ (5,8% του ΑΕΠ) προορίζονται για αύξηση των δαπανών για την υγεία, μερική ανεργία, υποστήριξη νοικοκυριών, αναβολές εταιρικών φόρων και κοινωνικών εισφορών και μέτρα ρευστότητας στις επιχειρήσεις -64,5 δισεκ. ευρώ (2,9% του ΑΕΠ) η άμεση δημοσιονομική ώθηση.
Οι υποθέσεις από τον προϋπολογισμό κάνουν λόγο για έλλειμμα το 10,2% του ΑΕΠ το 2020 και 6,7% το 2021. (…)
Η κυβέρνηση αναμένει ότι το σχέδιο θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ κατά 40%.
Το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί κατά σχεδόν είκοσι ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ το 2020.
Στο 98,1% του ΑΕΠ το 2019, ο δείκτης χρέους της Γαλλίας ήταν γενικά σταθερός τα τελευταία χρόνια, αλλά η κρίση COVID-19 θα προκαλέσει μια απότομη ανοδική μετατόπιση.
Η κυβέρνηση αναμένει ο δείκτης να φθάσει το 117,5% το 2020 και να μειωθεί ελαφρώς σε 116,2% το 2021».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης