Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Standard & Poor’s: Έρχεται μπαράζ υποβαθμίσεων για τις μεγαλύτερες οικονομίες

Standard & Poor’s: Έρχεται μπαράζ υποβαθμίσεων για τις μεγαλύτερες οικονομίες
Σε μπαράζ υποβαθμίσεων αναμένεται να επιδοθεί ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard&Poor’s
Σε μπαράζ υποβαθμίσεων αναμένεται να επιδοθεί ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard&Poor’s, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο επικεφαλής αναλυτής του Roberto Sifon-Arevalo.
Ορισμένες από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου θα δουν την πιστοληπτική τους αξιολόγηση να μειώνεται ή θα δεχθούν προειδοποίηση υποβάθμισης τους επόμενους μήνες, στο πλαίσιο ενός δεύτερου παγκόσμιου κύματος αναθεωρήσεων που σχετίζεται με τον κορωνοϊό.
Ο διευθύνων σύμβουλος της S&P, Roberto Sifon-Arevalo, δήλωσε στο Reuters ότι το τεράστιο κόστος για την υποστήριξη των συστημάτων υγείας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων εν μέσω της πανδημίας άλλαξε ριζικά τα οικονομικά ορισμένων χωρών.
Με ορισμένα κράτη να έχουν αυξήσει το χρέος τους ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) κατά 15-20 μονάδες χρέους -ποσά που συνήθως χρειάζονται τέσσερα ή πέντε χρόνια για να συσσωρευτούν- και με τις δαπάνες να αναμένονται υψηλότερες για τα επόμενα 3-5 χρόνια, οι αρνητικές αξιολογήσεις φαίνεται να είναι εκ των ων ουκ άνευ.
«Οι αξιολογήσεις που θα έρθουν αναμένεται να επηρεάσουν την ΕΕ καθώς και άλλες πολύ ανεπτυγμένες χώρες όπως η Ιαπωνία ή το Ηνωμένο Βασίλειο ή οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έλαβαν κολοσσιαία νομισματικά και δημοσιονομικά μέτρα στήριξης προκειμένου να αμυνθούν απέναντι στην πανδημική κρίση, δήλωσε ο Roberto Sifon-Arevalo.
«Το κύριο σημείο που πρέπει να δούμε εδώ είναι το πώς θα προχωρήσει η οικονομική δραστηριότητα».
Συνολικά 31 χώρες -σχεδόν το ένα τέταρτο αυτών που αναμένεται να αξιολογήσει η S&P- επί του παρόντος παρουσιάζουν αρνητικό outlook στις αξιολογήσεις τους, ενώ πολλές από αυτές πρόκειται να υποβαθμιστούν.
Μεταξύ αυτών, θα βρίσκονται χώρες που έχουν βαθμολογία ΑΑΑ, όπως η Αυστραλία, ή χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και το Μεξικό.
Το τσουνάμι των αρνητικών αξιολογήσεων είναι, αν μη τι άλλο, ανησυχητικό, ενώ η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί λόγω του δεύτερου κύματος κρουσμάτων κορωνοϊού.
«Aρχικά ότι θα μεταβάλουμε τη προοπτική.
Ωστόσο θα υπάρξουν και εκείνοι που θα δουν υποβάθμιση της πιστοληπτικής τους ικανότητας» κατέληξε ο Roberto Sifon-Arevalo.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης