Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Reuters: Η Τουρκία εκτόξευσε πύραυλο S-400 στη Μαύρη Θάλασσα - Εν αναμονή αντίδρασης ΗΠΑ

Reuters: Η Τουρκία εκτόξευσε πύραυλο S-400 στη Μαύρη Θάλασσα - Εν αναμονή αντίδρασης ΗΠΑ
«Αγκάθι» οι S-400 για τις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας
Σε εκτόξευση πυράυλου του αντιαεροπορικού συστήματος S-400 προχώρησαν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στην περιοχή των ακτών της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα, όπου αναμενόταν ήδη να προχωρούσαν σε δοκιμή του ρωσικού αμυντικού μηχανισμού, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
Το βίντεο που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο, από την παραλιακή πόλη της Σινώπης, δείχνει μια στενή λωρίδα καπνού να κατευθύνεται προς τον ουρανό.
Τις τελευταίες ημέρες, η Τουρκία είχε εκδώσει προειδοποιήσεις που περιόριζαν την κίνηση σε αέρα και ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα, προκειμένου να προχωρήσει σε δοκιμές εκτόξευσης.
Η δοκιμή των S-400, εάν επιβεβαιωθεί, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένταση μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ, με τις τελευταίες να αντιτίθενται σφόδρα στην αγορά του συγκεκριμένου ρωσικού οπλικού συστήματος από πλευράς Άγκυρας, καθώς θεωρούν ότι θέτει σε κίνδυνο τα αμυντικά συστήματα του NATO.
Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας σημειώνει ότι δεν επιβεβαιώνει, ούτε όμως διαψεύδει την εκτόξευση, αναφέρει το Reuters.
Με NAVTEX και NOTAM η Τουρκία προχώρησε στη δέσμευση περιοχών στη Μαύρη Θάλασσα, για να πραγματοποιήσει τις πρώτες δοκιμές των ρωσικών πυραύλων.
Την περασμένη εβδομάδα, οι S-400 μετακινήθηκαν στην πόλη Σινώπη ενώ χθες 15.10.2020 υπήρξε επικοινωνία του Erdogan με τον Ρώσο ομόλογό του Putin όπως και των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.

«Αγκάθι» οι S-400 για τις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας

H τουρκική απόφαση για αγορά ρωσικών S-400 αποτελεί βασικό «αγκάθι» στις σχέσεις με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, με την Ουάσινγκτον να καλεί την Άγκυρα να τους εγκαταλείψει.
Ωστόσο, η τουρκική πλευρά έχει απορρίψει τις αμερικανικές εκκλήσεις, κάτι που οδήγησε στον αποκλεισμό της από το αμερικανικό πρόγραμμα ανάπτυξης των μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης