Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις ΕΕ - Βρετανίας για το Brexit - Johnson: Οδηγούμαστε προς «no deal»

Ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις ΕΕ -  Βρετανίας για το Brexit - Johnson: Οδηγούμαστε προς «no deal»
Ο βρετανός πρωθυπουργός καταλόγισε στην Ε.Ε. ότι εγκατέλειψε την ιδέα μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου
(upd) Σε «ναυάγιο» φαίνεται πως οδηγείται η εμπορική συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βρετανίας καθώς με δηλώσεις του, ο βρετανός πρωθυπουργός Johnson ανέφερε σχετικά:
«Η ΕΕ δεν διαπραγματεύτηκε σοβαρά - Βαδίζουμε προς no deal».
Επιπροσθέτως, έκανε λόγο για ενδεχόμενη σχέση με την ΕΕ όπως της Αυστραλίας που ουσιαστικά σημαίνει υπό την εποπτεία του ΠΟΕ με σκληρότερους δηλαδή δασμούς.
Αναλυτικά:
Ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν διαπραγματεύθηκε σοβαρά τους τελευταίους μήνες για τη μελλοντική εμπορική συμφωνία των δύο μερών, μολονότι το Η.Β. είχε ζητήσει μια "καθόλου περίπλοκη" συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάλογη εκείνης που έχει συνάψει με την ΕΕ ο Καναδάς.
"Δεδομένου ότι η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ δείχνει να απορρίπτει οριστικά μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάλογη εκείνης με τον Καναδά, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι πρέπει να προετοιμαζόμαστε για μια σχέση - από την 1η Ιανουαρίου 2020- οι οποίες θα προσομοιάζουν στις εμπορικές σχέσεις ΕΕ - Αυστραλίας, βασισμένες στις απλές αρχές του ελεύθερου εμπορίου".
Ο Johnson κατηγόρησε δε την ΕΕ ότι επιζητεί κατά "απαράδεκτο τρόπο έναντι μιας ανεξάρτητης χώρας" να ασκεί έλεγχο στη νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και στον τομέα της αλιείας στα βρετανικά ύδατα.

Οι εμπορικές συνομιλίες έχουν τελειώσει", λέει ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου

Οι συνομιλίες για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν τελειώσει, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού λέγοντας ότι δεν έχει νόημα να συνεχιστεί η συζήτηση εκτός εάν η Ένωση αλλάξει ριζικά τη στάση της.
«Οι εμπορικές συνομιλίες έχουν τελειώσει:
Η ΕΕ τις έχει τερματίσει αναφέροντας ότι δεν θέλει να αλλάξει τη διαπραγματευτική της θέση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Johnson.
«Δεν έχει νόημα οι εμπορικές συνομιλίες εάν η ΕΕ δεν αλλάξει τη θέση της. Η ΕΕ τερμάτισε τις εμπορικές συνομιλίες χθες 15.10. Μόνο αν η ΕΕ αλλάξει ριζικά τη θέση της, αξίζει να μιλήσουμε ».

Ε.Ε. προς Johnson: «Ναι» σε συμφωνία, αλλά όχι με οποιοδήποτε κόστος

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να εργάζεται για την επίτευξη μιας συμφωνίας για το Brexit.
Αυτό ήταν το μήνυμα που εκπέμπουν οι Βρυξέλλες διά στόματος της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,
και της καγκελαρίου της Γερμανίας, που ασκεί την κυλιόμενη προεδρία στην Ε.Ε,.
Παρά την πρόθεση της Ευρώπης να παραμείνει στο τραπέζι του διαλόγου με τη Βρετανία, οι Βρυξέλλες δεν είναι διατεθειμένες για επίτευξη συμφωνίας κάτω από οποιοδήποτε τίμημα.

Την ίδια στάση τηρεί και η Γαλλία

Ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε πως οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ενωμένοι στις απόψεις τους για το Brexit και ανέθεσαν στον διαπραγματευτή της ΕΕ να συνεχίσει τις συνομιλίες με τη Βρετανία για δύο εβδομάδες.
«Δεν υπάρχουν διχογνωμίες. Δεν υπήρξε καμία για τις συμφωνίες αποχώρησης, δεν υπάρχει καμία για τις μελλοντικές σχέσεις, αλλά ομόφωνη υποστήριξη για τον διαπραγματευτή μας Barnier», είπε ο Macron.
«Είμαστε έτοιμοι για μια συμφωνία, αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι για Brexit: Ο Johnson (Βρετανία) δεν είπε ότι αποχωρεί από τις συνομιλίες

Η Ευρωπαϊκή Ενωση ετοιμάζεται ακόμη για την συνέχιση των συνομιλιών με το Ηνωμένο Βασίλειο την επόμενη εβδομάδα, δήλωσαν από τις Βρυξέλλες στο Reuters ευρωπαίος αξιωματούχος και ευρωπαίος διπλωμάτης, μετά τις δηλώσεις κατά τις οποίες ο πρωθυπουργός Johnson είπε ότι είναι καιρός η χώρα του να προετοιμασθεί για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.
«Δεν είπε ότι αποχωρεί από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αρα το όλον πράγμα είναι ρητορική. Δεν είπε ότι δεν θα συνεχίσουν τις συνομιλίες. Αρα θα τις συνεχίσουν», δήλωσε ο Ευρωπαίος διπλωμάτης.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε από την πλευρά του ότι η διαπραγματευτική ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης «κάνει βαλίτσες για μία έντονη εβδομάδα στο Λονδίνο» και πρόσθεσε:
«Οσο για την αναβίωση του θέματος «συμφωνία τύπου Αυστραλίας/συμφωνία τύπου Καναδά» ... απλώς δεν υπάρχει σοβαρότητα».

Τι σημαίνει ένα no deal;

Tο Λονδίνο θα πρέπει πλέον να διαπραγματεύεται με την Ε.Ε. υπό τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα ενεργοποιηθούν αυτόματα τακτικοί έλεγχοι και Βρετανία και Ε.Ε. θα πρέπει να πληρώνουν δασμούς για τα εισαγόμενα προϊόντα.
Ορισμένοι δασμοί θα είναι πιο τσουχτεροί από άλλους. Οι υψηλότεροι, σύμφωνα με τον «Independent», θα αφορούν τους βρετανούς αγρότες, οι οποίοι θα βρεθούν ξαφνικά αντιμέτωποι με δασμούς 30%-40% στις εξαγωγές τους, καθιστώντας αρκετές μη βιώσιμες.
Χαμηλότεροι αναμένονται οι δασμοί σε είδη όπως τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων (περίπου 5%).

Νωρίτερα όπως έγραφε το BankingNews:

Εν αναμονή βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση της απάντησης του βρετανού πρωθυπουργού, Boris Johnson ο οποίος αναμένεται να δώσει σήμερα (16.10.2020) την απάντησή του στο τελεσίγραφο της αναφορικά με το αν προτίθεται να κάνει υποχωρήσεις για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας ή θα κινηθεί προς το σενάριο του άτακτου Brexit σε τρεις μήνες (σσ. Δεκέμβριος 2020).
Υπενθυμίζεται ότι το ευρωπαϊκό τελεσίγραφο δόθηκε χθες (15.10) κατά την πρώτη ημέρα της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής με θέμα το Brexit: δεδομένης της έλλειψης προόδου στις διαπραγματεύσεις Βρυξελλών-Λονδίνου, η βρετανική πλευρά καλείται να κάνει υποχωρήσεις ή να κατευθυνθεί προς μία μη συντεταγμένη έξοδο στις 31 Δεκεμβρίου σύμφωνα με το Reuters.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το κείμενο:
«Tο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι η μεταβατική περίοδος θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2020 και σημειώνει με ανησυχία ότι η πρόοδος στα βασικά ζητήματα που ενδιαφέρουν την Ένωση δεν επαρκεί ακόμη για την επίτευξη συμφωνίας».
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα της Ένωσης να έχει όσο το δυνατόν στενότερη εταιρική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο βάσει των οδηγιών διαπραγμάτευσης της 25ης Φεβρουαρίου 2020, τηρώντας παράλληλα τις προηγούμενες συμφωνημένες κατευθυντήριες γραμμές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και αυτές της 25ης Νοεμβρίου 2018, ιδίως όσον αφορά τους ισότιμους όρους, τη διακυβέρνηση και την αλιεία».
«Σε αυτό το πλαίσιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ένωσης να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις τις προσεχείς εβδομάδες και καλεί το Ηνωμένο Βασίλειο να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για να καταστεί δυνατή μια συμφωνία», αναφέρουν τα συμπεράσματα.
«Όσον αφορά στο νομοσχέδιο για την εσωτερική αγορά που κατέθεσε η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι η συμφωνία αποχώρησης και τα πρωτόκολλά της πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως και εγκαίρως», τονίζεται.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τα κράτη μέλη, τα θεσμικά όργανα της Ένωσης και όλους τους ενδιαφερόμενους να εντείνουν το έργο τους σχετικά με την ετοιμότητα και την ετοιμότητα σε όλα τα επίπεδα και για όλα τα αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης της μη συμφωνίας, και καλεί την Κομισιόν, ιδίως, να εξετάσει έγκαιρα μονομερή και περιορισμένα χρονικά μέτρα έκτακτης ανάγκης που είναι προς το συμφέρον της ΕΕ».

Απογοήτευση στους Βρετανούς

Ο μαραθώνιος συνεδριάσεων δεν έχει αποφέρει ακόμα καρπούς για το μέλλον των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών.
Ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Λονδίνου,D. Frost, δήλωσε έκπληκτος και απογοητευμένος από την ευρωπαϊκή προσέγγιση, που δεν συνίσταται πλέον στην προτροπή για επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη συμφωνίας.
"Έκπληκτος από την θέση ότι για να υπάρξει συμφωνία, όλες οι κινήσεις πρέπει να προέλθουν από το Ηνωμένο Βασίλειο", δήλωσε ακόμη ο επικεφαλής ο οποίος θεωρεί το Brexit επανάσταση που θα επαναφέρει την αίγλη του βρετανικού έθνους κράτους, κάνοντας λόγο για "ασυνήθη προσέγγιση" της διαπραγμάτευσης.

Merkel: Υπήρξε «κάποια» κινητικότητα για το Brexit

Η καγκελάριος της Γερμανίας Merkel ενημέρωσε λίγο μετά τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα· 01:00 ώρα Ελλάδας) δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες πως υπήρξε «κάποια κινητικότητα» χθες Πέμπτη 15.10, στις μακρές συνομιλίες των ηγετών των 27 στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας ως προς τη σχέση με τη Βρετανία μετά το Brexit.
«Σε κάποιους τομείς υπήρξε κίνηση, σε άλλους απομένει να γίνει ακόμη πολλή δουλειά», ανέφερε η κ. Merkel.
«Για εμάς είναι σημαντικό η Ιρλανδία να μπορέσει να συνεχίσει να ζει ειρηνικά, να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη λειτουργία της ενιαίας αγοράς, γνωρίζουμε όμως ότι η Μεγάλη Βρετανία έχει σκοπό να επιτύχει έναν συγκεκριμένο βαθμό ανεξαρτησίας, ότι δεν είναι πλέον μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με αυτό το πνεύμα, ζητήσαμε από τον (επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ) Barnier να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις», συνέχισε.
«Ζητήσαμε από τη Μεγάλη Βρετανία να συνεχίσει να δείχνει διάθεση για την επίτευξη συμβιβασμού και συμφωνίας», πρόσθεσε η κ. Merkel. «Εάν είναι απαραίτητο, θα ζήσουμε χωρίς (συμφωνία), αλλά πιστεύω ότι θα ήταν καλύτερο να έχουμε μια συμφωνία».
Μπροστά στην απειλή του no deal, η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε πως ο όρος «συμβιβασμός» αφορά και τα δύο μέρη της διαπραγμάτευσης, παρότι το καθένα «έχει τις δικές του κόκκινες γραμμές».
Νωρίτερα, αναφερόμενος στο ακανθώδες ζήτημα των δικαιωμάτων αλιείας, ο κ. Barnier είπε πως «γνωρίζουμε πολύ καλά ότι θα πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια».
Στα συμπεράσματα της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής, οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων «διαπιστώνουν με ανησυχία» ότι οι πρόοδοι που είχαν επιτευχθεί «σε ζητήματα κλειδιά που ενδιαφέρουν την ΕΕ δεν είναι ακόμη επαρκείς για να συναφθεί συμφωνία» και καλούν το Λονδίνο να πράξει αυτό που θεωρούν «απαραίτητο» για να κλειστεί η συμφωνία.

«Δεν θα θυσιασθούν οι γάλλοι ψαράδες για το Brexit» προειδοποιεί ο Macron

Η Γαλλία είναι έτοιμη για Brexit χωρίς συμφωνία, αν η Βρετανία αρνηθεί να συμφωνήσει ως προς τους όρους μία μελλοντικής συμφωνίας που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των γάλλων αλιέων στα βρετανικά ύδατα και θα θέτει κανόνες κατά του αθέμιτου ανταγωνισμού, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Γαλλίας.
«Σε καμία περίπτωση δεν θα θυσιασθούν οι γάλλοι ψαράδες για το Brexit», τόνισε στους δημοσιογράφους ο Macron προσερχόμενος στην σύνοδο.
«Εάν δεν πληρωθούν αυτοί οι όροι, είναι πιθανόν ότι δεν θα έχουμε συμφωνία», πρόσθεσε.
«Εάν δεν γίνει δυνατόν να επιτευχθούν οι σωστοί όροι στο τέλος αυτών των συνομιλιών, είμαστε έτοιμοι για μελλοντικές σχέσεις χωρίς συμφωνία».

«Θα ήταν τρελό εάν ΕΕ και Βρετανία δεν καταλήξουν σε συμφωνία» δηλώνει η Ολλανδία

Θα ήταν «τρελό» η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο να μην καταφέρουν να καταλήξουν σε μια νέα εμπορική συμφωνία, δήλωσε από την πλευρά του ο Ολλανδός πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο (15.10).
«Θα ήταν τρελό για τον έξω κόσμο εάν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία», δήλωσε ο ίδιος σε δημοσιογράφους.
«Νομίζω ότι είναι προς το συμφέρον μας, οικονομικά και γεωπολιτικά, να έχουμε μια συμφωνία».
Πρόσθεσε ότι είναι «συγκρατημένα αισιόδοξος» για την επίλυση της τελευταίας αντιπαράθεσης αναφορικά με την τήρηση από την πλευρά της Βρετανίας της συμφωνίας διαζυγίου με την ΕΕ, που κινδυνεύει να υπονομευθεί εάν εγκριθεί ένας νέος νόμος στη Βρετανία, το νομοσχέδιο για την Εσωτερική Αγορά.

Goldman Sachs: Περισσότερο «δράμα» αναμένεται στις συνομιλίες για το Brexit

Δραματική αναφορικά με το Brexit εκτιμά ότι θα είναι η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Goldman Sachs, ωστόσο θεωρεί ότι μια συμβιβαστική εμπορική συμφωνία είναι πιθανό να επιτευχθεί έως τις αρχές Νοεμβρίου (2020).
«Ούτε η προθεσμία του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου για τις 15 Οκτωβρίου ούτε η προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελούν σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις για το Brexit», δήλωσε ο αναλυτής της Goldman Sachs σε σημείωμα προς τους πελάτες.
«Η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αυτής της εβδομάδας, ενδέχεται να προσφέρει μια επιπλέον δόση πολιτικού δράματος».
Όπως αναφέρει η επενδυτική τράπεζα στο σημείωμα, «πιστεύουμε ότι η πιθανότητα της μη συμφωνίας θα παραμείνει μέχρι τον Οκτώβριο. Ωστόσο, η βασική μας άποψη παραμένει ότι μια «λεπτή» εμπορική συμφωνία μηδενικών δασμών/μηδενικών ποσοστώσεων θα επιτευχθεί έως τις αρχές Νοεμβρίου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης